U petak Međuprostor Nikole Vukmanića i Predraga Todorovića

„Nadamo se probuditi ljubitelja suvremene umjetnosti u sugrađanima, jer nudimo naše osobnosti kroz izložbu posjetiteljima na uvid, a u želji da se promatrač zapita za svoje Ja... Duga Resa je za izložbe mjesto gdje se ostvaruje suvremena umjetnička praksa visokih estetskih standarda. Dovukli smo štih svjetskih metropola u grad na Mrežnici“, kaže autorski dvojac izložbe koja se otvara u 19.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu "Duga Resa"

Autor: Denis Mikšić

Predrag Todorović i Nikola Vukmanič, Duga Resa, 28. 6. 2018. Foto Nikola Vukmanić

U petak s početkom u 19.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu „Duga Resa“ otvara se izložba Predraga Todorovića i Nikole Vukmanića kao poklon građanima Duge Rese povodom rođendana Grada.

„Nadamo se probuditi ljubitelja suvremene umjetnosti u sugrađanima, jer nudimo naše osobnosti kroz izložbu posjetiteljima na uvid, a u želji da se promatrač zapita za svoje Ja… Duga Resa je za izložbe mjesto gdje se ostvaruje suvremena umjetnička praksa visokih estetskih standarda. Dovukli smo štih svjetskih metropola u grad na Mrežnici“, kaže Vukmanić.

„Međuprostor/Interspace je naziv za seriju radova nastalih 2016. godine“, objašnjava Todorović.

„Radi se o pleksi-kutijama na čijim su stranicama, u dva razmaknuta plana, gusto nanošene crte srebrnim ili sivim uljnim markerima. Uslijed promjene očišta motritelja, a zahvaljujući prostoru između planova, crte se počinju ispreplitati i vibrirati u različitim smjerovima. Neutralan prostor između planova postaje nositellj interferencije, indukcije pokreta i protoka. Ista stvar je ponovljena i u istoimenoj prostornoj instalaciji u kojoj su srebrne slamke za sok, poput crta na pleksi-kutijama, linearni gradivni elementi koji izviru i nestaju u preplitanju sa neutralnim prostorom galerije ili mjesta gdje je tordirana forma postavljena. Na taj način sam izložbeni prostor postaje aktivni medij i dio rada. I ovi su radovi, poput većine mojih, zaokupljeni temom nestalnosti i stalnom transformacijom pojavnog kao jedinom konstantom“, pojašnjava Todorović.

„Kroz seriju slika ‘Vizualna poezija’ želim ponuditi promatraču slikarsko stajalište koje promatrača potiče da pronađe pjesnika u sebi”, dodaje Vukmanić.

„Pjesnik piše pjesme, a slikar stvara slike. Na ovoj izložbi imam privilegiju da probudim pjesnika kao duhovno biće u promatraču. Neponovljivost umjetničkog rada i svako novo traganje za originalnim izričajem i doživljajem odvodi ‘slikara’ na pjesničke puteve u želji da se umjetnost dogodi u umu“, kaže Vukmanić.