Neozbiljan pristup Grada Karlovca demografskoj politici

Uz poziv na tematsku sjednicu Gradskog vijeća , gradski vijećnici dobili su i materijale o stanju demografije i gospodarstva u našem gradu. Dokument je podijeljen u tri dijela – pregled sadašnjeg stanja, iscrpno izviješće o energetski obnovljenim vrtićima, te uopćeni popis potrebnih budućih demografskih mjera. Što bi Vlada napravila da je od karlovačkih vlasti primila dokument koji smo mi dobili? Pa, vjerojatno bi premijer Andrej Plenković poslao Jandrokovića da još jednom recitira riječi koje je poručio Predsjednici: „Ne znam koliko je to ozbiljno, demografija je ozbiljan problem, takvoj temi treba pristupiti ozbiljno.“ Dokument gradskih vlasti na samom kraju sadrži popis želja bez ijedne konkretne i provedive mjere, bez rokova ili provoditelja mjera, te bez očekivanih rezultata koji bi te mjere trebale polučiti u određenom periodu

Autor: Davor Petračić

Vlada Republike Hrvatske je odbila inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o zajedničkoj tematskoj sjednici o demografiji. Vrlo oštrim i nebiranim riječima na predsjednicu se okomio predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković. Ukratko, njenu inicijativu nazvao je neozbiljnom.

Nekih dva tjedna ranije Grad Karlovac je organizirao je tematsku sjednicu Gradskog vijeća o gospodarstvu i demografiji. Uz poziv na sjednicu, gradski vijećnici dobili su i materijale o stanju demografije i gospodarstva u našem gradu. Dokument je podijeljen u tri dijela – pregled sadašnjeg stanja, iscrpno izviješće o energetski obnovljenim vrtićima, te uopćeni popis potrebnih budućih demografskih mjera. Što bi Vlada napravila da je od karlovačkih vlasti primila dokument koji smo mi dobili? Pa, vjerojatno bi premijer Andrej Plenković poslao Jandrokovića da još jednom recitira riječi koje je poručio Predsjednici: „Ne znam koliko je to ozbiljno, demografija je ozbiljan problem, takvoj temi treba pristupiti ozbiljno.“ Dokument gradskih vlasti na samom kraju sadrži popis želja bez ijedne konkretne i provedive mjere, bez rokova ili provoditelja mjera, te bez očekivanih rezultata koji bi te mjere trebale polučiti u određenom periodu.

Ukratko, u dvije Jandrokovićeve riječi – neozbiljan dokument. Materijale za tematsku sjednicu dobili smo svega dva dana prije, vjerojatno zato što gradske vlasti znaju da se njihovi dokumenti ne mogu proučiti u pola sata. Čak i tako poopćeni materijali trebali su stići ranije – to bi bilo pristojno i profesionalno.

Da vidimo što je predsjednik Sabora poručio Predsjednici: „Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a u isto vrijeme njen zahtjev poslan je – poštom. Taj pristup je neozbiljan.“

Karlovačke vlasti su ozbiljnije – poziv i materijale poslali su elektronski – ali tek malo ozbiljnije, jer su manjkave materijale slali u zadnji čas. Odnosno, kao bi to Jandroković lijepo sročio: „Taj pristup je neozbiljan.“ Pozivamo gradske vlasti da saslušaju predsjednika Hrvatskog sabora, prihvate njegovu kritiku i počnu znatno ozbiljnije promišljati demografsku politiku.