Održana tribina samozastupnika Karlovačke županije

Neki od samozastupnika su skupili hrabrosti i ispričali svoje emotivne priče. Također su javnost upoznali kako im je bilo dok su živjeli u instituciji i kako im je sada kada žive u stambenim zajednicama. Jedan od samozastupnika je na vrlo slikovit način predočio svoj život rečenicom: "Bio sam ištekan sad sam uštekan"

Autor: Ana Smoljak

U okviru programa “Mreža samozastupnika Hrvatske – potpora za aktivan i uključen život u zajednici” koji provodi Udruga za samozastupanje u partnerstvu s Centrom za pružanje usluga u zajednici Ozalj, uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organizirana je tribinu samozastupnika Karlovačke županije u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu pod nazivom “Upoznaj me bolje”.

Samozastupnici Karlovačke županije su po prvi put sami organizirali vlastitu tribinu kako bi objasnili tko su, što rade i zašto je samozastupanje važno. Ujedno su javnost upoznali sa svojim aktivnosti.

Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj je proveo deinstitucionalizaciju u potpunosti, čime je pružena prilika osobama s mentalnim teškoćama da se uključe u društveni život.

Samozastupnici su prisutnima objasnili zašto su organizirali ovu tribinu i koji su im daljnji planovi. Neki od samozastupnika su skupili hrabrosti i ispričali svoje emotivne priče. Također su javnost upoznali kako im je bilo dok su živjeli u instituciji i kako im je sada kada žive u stambenim zajednicama. Jedan od samozastupnika je na vrlo slikovit način predočio svoj život rečenicom: “Bio sam ištekan sad sam uštekan”.

Na tribini su predstavili i novu brošuru koju su izradile osobe s intelektualnim teškoćama ‘Konvencija o pravima osoba s invaliditetom – Članak 12: Jednakost pred zakonom”. Članak je to koji govori o tome kako sustavna praksa lišavanja i ograničavanja poslovne sposobnosti koja se primjenjuje prema osobama s invaliditetom predstavlja izravan udar na njihovo temeljno ljudsko pravo na jednakost pred zakonom.