Vodi li itko u Karlovcu brigu o vodoopskrbi?

Smatra li Vodovod i kanalizacija d.o.o., tvrtka sa jednom od najviših cijena vode i kanalizacije u Hrvatskoj, da ćemo se u Krležinoj po dogovoru početi buditi u različita vremena kako bismo imali dovoljan pritisak u vodovodnoj cijevi za umivanje, kupanje i pranje zuba, a zahodske školjke ispirati sa ugrađenim tajmerom po rasporedu od sedam do deset sati kako bismo svi imali dovoljno vode

Autor: Davor Petračić

Kao obični građani koji žive u gradu, skoro svakodnevno smo primorani prilagođavati se gradskom prometu, redu vožnje, gradskoj čistoći, vodovodu, kanalizaciji, ali i ostalim gradskim i komunalnim službama.

Sve to radimo sa voljom, jer smatramo da gradske službe savjesno i predano rade svoj posao i da je taj proces naravno pomno vođen pažnjom savjesnog gospodara, planiran, a zatim i nadgledan budnim okom najiskusnijih majstora i inženjera.

Iako mislimo da se ti procesi odvijaju sa dužnim poštovanjem i savješću, pogotovo oni koji se tiču pitke vode koja sa sobom osim najbitnije svoje uloge, životno važne uloge vode za piće, nosi uloge komunalne usluge koja omogućava našu i higijenu ulica, ali i vrlo bitnu ulogu protupožarne spremnosti da se obranimo od, sva sreća relativno rijetke pojave u gradu.

Ponukan nestankom vode u Krležinoj ulici u Novom centru, zavirio sam u svježe načinjeni iskop sa obje strane ceste kod nove pošte, pored ceste koja vodi od tržnice prema kružnom toku kraj Konzuma i imao sam što vidjeti….

Vodovod i kanalizacija d.o.o., tvrtka koja se inače razmeće novčanim davanjima prema drugim gradskim tvrtkama, u nedavnoj prošlosti i nogometnom klubu i dijeli božićnice i uskrsnice, izvrišila je intervenciju ispod ceste i umjesto postojeće cijevi unutrašnjeg promjera 96,8 milimetara, provukla cijev unutrašnjeg promjera 55.4 milimetara, odnosno smanjia kapacitet cijevi sa 73,59 četvornih centimetara na 24,10 četvorna centimetra, odnosno na 33 posto, odnosno, svela ga na samo trećinu.

Dakle, od današnjeg dana pa na dalje, veliki dio Krležine ulice ovisiti će o cijevi od polietilena čiji je kapacitet smanjen na trećinu prvobitne cijevi.

Smatra li Vodovod i kanalizacija d.o.o., tvrtka sa jednom od najviših cijena vode i kanalizacije u Hrvatskoj, da ćemo se u Krležinoj po dogovoru početi buditi u različita vremena kako bismo imali dovoljan pritisak u vodovodnoj cijevi za umivanje, kupanje i pranje zuba, a zahodske školjke ispirati sa ugrađenim tajmerom po rasporedu od sedam do deset sati kako bismo svi imali dovoljno vode?

Ne želim niti pričati u kojoj bi se situaciji vatrogasci, ta jedina organizacija u koju u ovom gradu imam još uvijek potpuno povjerenje, našli kada bi trebalo s velikom količinom vode  gasiti neku zgradu u Krležinoj.

Kamo je nestala struka u toj vrlo bitnoj branši, a znam da postoje zaposlenici prema kojima gajim iskreno poštovanje, jer imaju ogromno iskustvo i znaju detalje koje rijetko tko zna i o kojima ovisi vodoopskrba grada?

Zašto vehementni i sveznajući bivši direktor te tvrtke, inače ekonomist koji je svoju karijeru izgradio isključivo u Gradu Karlovcu i gradskim tvrtkama, a koji sada obavlja važno mjesto dogradonačelnika nije svom nasljedniku ostavio jaku struku i kontrolu kvalitete, kao i planiranje tako bitnih stvari kao što je vodoopskrba Karlovca?

Vodi li itko u ovom gradu brigu o vodoopskrbi?

Evo, u ovom slučaju, ugrađen je znatno manji profil od projektiranog pri čemu su ugrađena suženja koje će prouzrokovati hidrauličke udare i dodatno narušiti stabilnost vodoopskrbe, ugrađeni su vijci koji nisu otporni na dugotrajno izlaganje vlazi u zemlji pri čemu nije ugrađen čak niti predviđen broj vijaka koliko spoj treba sadržavati.

Ukratko, previše je nedostataka za jedan slučajni pregled i kontrolu radova koju izvodi naša tvrtka koja ima monopol na održavanje vodovodne mreže.

Koliko Karlovac gubi vode, vremena i novaca na račun tako loših popravaka i priprema li nam se crni scenarij vodoopskrbe, ako takvi popravci postanu pravilo ili su već postali pravilo?

U prilog zadnjoj tvrdnji govori i primjer ispred moje zgrade gdje već godinama voda izbija na površinu i čini trajno vrelo, a djelatnici Vodovoda i kanalizacije periodično dolaze, zatvaraju vodu, ugrađuju reparacijske spojnice, cijev dalje pušta i eto ih opet nakon tri do šest mjesec, a mi već nekoliko puta pijemo zamućenu vodu nakon popravka, i tako već sigurno pet ili šest  puta u posljednjih dvije ili tri godine.

Zato se s pravom moramo zapitati tko nam to savjetuje gradonačelnika po tom pitanju.