Udomljeno 70-ak radova umjetnika F12 platforme

"To govori o vjernoj sljedbi platforme F12, ali i ljubavi domaće publike za uličnu umjetnost i ovaj vid izlaganja", komentira umjetnica Tally Rayne Adams nakon uspjeha donacijske izložbe u Oružani

Autor: Denis Mikšić

Platforma F12 u veljači prošle godine krenula je iz Karlovca kad je napravila prvu izložbu na otvorenom na kojoj je sudjelovalo troje lokalnih autora, Tally Rayne Adams, Mario Šimić i Ranko Ajdinović. Malo po malo, organizirajući javna događanja na mjesečnoj bazi, F12 je privukao pažnju javnosti ali, i kulturne scene u Hrvatskoj pa i šire.

U veljači ove godine proslavili su prvu godišnjicu rada organiziravši obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti zajednice na više lokacija u Karlovcu, a inicijativi su se pridružili umjetnici i u drugim hrvatskim gradovima. F12 polako, ali sigurno raste pa je novi besplatni izložbeni postav predstavio radove Sanje Župan Vuković, Tanje Blašković, T. R. Adams, Zorana Šajatovića, Damjana Brozića, Koraljka Grebena, Anamarije Tonžetić, Alenke Mance, Anite Kos, Hanne Rade, Šimića, Ac13, Marije Skočibušić, Roberta Vodanović Čopora, Mračnjaštva i Swazye.

Za prvi proljetni event, održan u subotu, odabrana je nova lokacija ograda na bivšoj Oružani u Frankopanskoj ulici.

  • F12 platforma zaprimila je najveći broj donacija do sada, s područja cijele Hrvatske i šire stiglo je 70-ak radova. Donirani radovi prepušteni su publici te su namijenjeni za udomljavanje slučajnim prolaznicima koji u svoj životni prostor ne odnose samo rad, već i ideju. Iako je izložba službeno otvorena u 10 sati već u podne dobar dio radova bio je “udomljen”, što govori o vjernoj sljedbi platforme F12, ali i ljubavi domaće publike za uličnu umjetnost i ovaj vid izlaganja – kaže T. Rayne Adams, jedna od pokretačica Platforme F12.

I dok galerijski prostori nerijetko drže izložene radove po nekoliko mjeseci ova inicijativa mladih art-aktivista pokazuje potrebu za nekom novom praksom, bržom rotacijom umjetnika i organiziranja izložbi kao i konstantnog medijskog rada i pozicioniranja u lokalnoj zajednici. Karlovcu i dalje, unatoč brojnim prostorima na kojima se izlažu radovi, nedostaje pravi multifunkcijski izložbeni prostor u kojem će se moći predstavljati umjetnici koji izlaze izvan uobičajenih lokalnih okvira. Jedan takav prostor uklopit će se u rad i društveno-kulturnog centra u Hrvatskom domu na pokretanju kojeg se radi posljednjih nekoliko godina.