U petak predstavljanje knjige “Komunizam u slici”

Povjesničarka s Hrvatskog instituta za povijest Karlovčanka Lidija Bencetić istražila je ulogu tiska i karikature u socijalističkoj Jugoslaviji

Autor: Sanda Kočevar

Gradski muzej Karlovac organizira u petak s početkom u 19 sati predstavljanje monografije „Komunizam u slici. Društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe (1945. – 1962.)“ znanstvene suradnice Hrvatskog instituta za povijest Karlovčanke doktorice znanosti Lidije Bencetić.

Knjiga istražuje ulogu tiska i karikature u komunističkoj Jugoslaviji na oblikovanje javnog mnijenja i kreiranje politika kroz analizu dvaju dnevnih listova – zagrebačkog „Vjesnika“, vodećeg lista jedne od republika i beogradske „Borbe“ kao  glasila nositelja vlasti nastalog u centru moći u razdoblju komunističke Jugoslavije od osnutka države 1945. do 1962., kada je utemeljen novi informacijski sustav te iduće godine donesen novi Ustav.

Bencetić se bavi istraživanjem hrvatske i jugoslavenske povijesti u razdoblju od 1945. do 1990. godine s naglaskom na političke i društvene teme, medije i propagandu te teme hrvatskog iseljeništva. Monografija „Komunizam u slici“ proizašla je iz njezine doktorske disertacije ˝Politička karikatura u listovima Borba i Vjesnik – komparativna analiza percepcije političkog i društvenog života u komunističkoj Jugoslaviji (1945. – 1962.)˝ koju je krajem 2014. godine obranila na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je angažirana na projektu ˝Gospodarsko-socijalni aspekti tranzicije Slovenije i Hrvatske 1985.-1995. godine˝, koji financiraju Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Slovenije.

O knjizi će uz ravnateljicu Hrvatskog instituta za povijest doktoricu znanosti Jasnu Turkalj i višeg znanstvenog suradnika  doktora znanosti Alberta Binga s istog instituta govoriti i profesor doktor znanosti Frano Dulibić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za karikaturu, ilustraciju, plakat, strip u Hrvatskoj u prvoj polovini 20. stoljeća, te autor knjige „Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940.“.

Knjiga „Komunizam u slici. Društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe (1945. – 1962.)“ moći će se na predstavljanju kupiti po promotivnoj cijeni od sto kuna.