U četvrtak Polkaview s Petrom Kelemen

Cilj razgovora koji će se održati na Maloj sceni Hrvatskog doma s početkom u 19.30 sati je stručnom i komparativnom perspektivom doprinijeti aktualnim društvenim raspravama i razmišljanjima u Karlovcu. Kako se Špancirfest oblikovao i mijenjao, koji je njegov odnos prema prostoru Varaždina a koji prema identitetu grada i njegovih stanovnika, kako izvodi svoje ciljeve i transformira svakodnevicu? Koja značenja međunarodni migranti upisuju u Zagreb, koje njegove elemente biraju kao sebi bitne, te uključuje li ih se i na koji način u javne politike prostora? Kako etnološkom i kulturnoantropološkom perspektivom doprinijeti raspravama i stvaranju javnih politika u gradovima?

Autor: Tomislav Augustinčić

U Karlovcu, na Maloj sceni Hrvatskog doma, u četvrtak s početkom u 19.30 sati, će se održati Polkaview s etnologinjom i kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen.

Kako je Špancirfest kao ulični festival oblikovao identitet Varaždina i na koje je sve načine transformirao svakodnevicu Varaždinaca? Kako međunarodni migranti u Zagrebu doživljavaju glavni grad Hrvatske te sudjeluju u javnim prostorima? Teme varaždinskog festivala i iskustava međunarodnih migranata naizgled se čine nespojivima, a osobito da nemaju veze s Karlovcem. Međutim, povezuju ih pitanja tko sve i na koje načine sudjeluje u stvaranju grada, te što možemo naučiti iz tih slučajeva?

Cilj razgovora je stručnom i komparativnom perspektivom doprinijeti aktualnim društvenim raspravama i razmišljanjima u Karlovcu. Kako se Špancirfest oblikovao i mijenjao, koji je njegov odnos prema prostoru Varaždina a koji prema identitetu grada i njegovih stanovnika, kako izvodi svoje ciljeve i transformira svakodnevicu? Koja značenja međunarodni migranti upisuju u Zagreb, koje njegove elemente biraju kao sebi bitne, te uključuje li ih se i na koji način u javne politike prostora? Kako etnološkom i kulturnoantropološkom perspektivom doprinijeti raspravama i stvaranju javnih politika u gradovima?

Polkaview organiziraju Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac „Polka“, platforma KAoperativa te Hrvatsko etnološko društvo.

P. Kelemen je docentica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na istom fakultetu 2012. godine. Trenutno surađuje na istraživačkom projektu „Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet“. Koautorica je knjiga „Grad kakav bi trebao biti. Etnološki i kulturnoantropološki osvrti na festivale“ (2012) i „Grad i međunarodni migranti“ (2017). Trenutno je glavna urednica časopisa „Etnološka tribina“. Središte njezina znanstvenog interesa čine procesi konstrukcije baštine, antropologija festivala, antropologija turizma i suvremene migracije.