U utorak izložba “This Town Needs Posters”

To je kontinuirani projekt, ali i teza djelovanja istoimenog tandema posvećenog analognim i manualnim tehnikama tiska. Tehnički ograničeni na male naklade, na jednostavan i čist grafički jezik, najbliže suradnike i mušterije nalaze najčešće na nezavisnoj kulturnoj sceni čiji su i dugogodišnji akteri. Počevši s koncertnim plakatom, koji je i dalje njihov najučestaliji medij, angažman se proširio na plakate za eksperimentalne filmove, naslovnice i pakiranja nosača zvuka, suradnje s drugim dizajnerima, te na nekolicinu samoiniciranih projekata

Autor: Denis Mikšić

U utorak s početkom u 19 sati u Galeriji Studentskog centra Karlovac Udruga za društveni razvoj u suradnji upravi s SC-om otvara, u sklopu programa Nova kultura_Hibridni grad 018., izložbu „This Town Needs Posters“ iliti „Ovaj grad treba postere“ koja predstavlja pregled rada istoimenog autorskog tandema kojega čine arhitekti i dizajneri Sven Sorić i Hrvoje Spudić.

  • Dizajnerski dvojac This Town Needs Posters u Karlovcu će se predstaviti izložbom radova koji su uz dizajnersko – estetski pristup i svojevrstan odgovor na suvremenu opsesiju hi-tec dizajnom, a autore i publiku vraćaju u reciklažu starih, pomalo zaboravljenih grafičkih tehnika dajući im novi, suvremenom trenutku prilagođeni kontekst – najavljuje Vesna Tek iz KA-MATRIX-a.

Iako se čini da plakati zbog široke primjene smart mobilnih uređaja i društvenih mreža nemaju više svoju ulogu kao nekad većina oglašivača, bilo da se radi o komercijalnim, institucionalnim ili nezavisnim, za promociju proizvoda i usluga i dalje koristi i ovaj kanal u okviru sveobuhvatnih propagandnih alata. Izložba se nadovezuje na sjajnu radionicu održanu ove subote u Infoshopu tijekom koje su polaznici također imali priliku oprobati se u ovoj tehnici i izraditi radove koji će biti predstavljeni na otvaranju izložbe. Središnji dio izložbe činit će radovi iz opusa ovog dvojca koji zbog svog pristupa tiskarskoj tehnologiji, ali i čvrste pripadnosti nezavisnoj kulturnoj sceni privlači sve veću pažnju široke, ali i stručne javnosti.

“This Town Needs Posters kontinuirani je projekt, ali i teza djelovanja istoimenog tandema posvećenog analognim i manualnim tehnikama tiska. Tehnički ograničeni na male naklade, na jednostavan i čist grafički jezik, najbliže suradnike i mušterije nalaze najčešće na nezavisnoj kulturnoj sceni čiji su i dugogodišnji akteri. Počevši s koncertnim plakatom, koji je i dalje njihov najučestaliji medij, angažman se proširio na plakate za eksperimentalne filmove, naslovnice i pakiranja nosača zvuka, suradnje s drugim dizajnerima, te na nekolicinu samoiniciranih projekata”, kaže  V. Tek.

  • Od početka svog djelovanja prije pet godina, autori kontinuirano eksperimentiraju tehnika koje su im bile marginalno poznate ili su im se sa stjecanjem iskustva nametnule kao logičan nastavak procesa učenja. Formalno bez dizajnerskog obrazovanja, izuzev nekoliko sati vježbi tipografije u sklopu nastave na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kojeg su pohađali, naglasak stavljaju na hibridne tehnike i materijale koji se koriste pri izradi plakata, dok se informacija prenosi jasnim tipografskim kompozicijama – dodaje V. Tek.

Program Nova kultura _ Hibridni grad .018 koji KA-MATRIX provodi uz potporu zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.