Polkagent report: Bratstvo i jedinstvo oporbe i vlasti

Kada razmišljam o ovoj sjednici vijeća ne mogu prestati razmišljati o tome da oporba nije bila protiv polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnika. Možda gledam drugačijim očima i ne razumijem ovu možebitnu „suradnju“ oporbe i vlasti. Možda pušu novi vjetrovi. Možda vlast neće zapošljavati samo članove HDZ-a

Autor: Nikola Badovinac

Karlovac. Izvor: Grad Karlovac

Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Karlovca održana je u utorak.

Dnevni red sjednice je predvidio 16 točaka, a najzanimljivija je ona koja donosi drugo polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Damira Mandića za razdoblje od prvog srpnja do 31. prosinca 2017. godine. Ovo izvješće se odnosi na prvih šest mjeseci mandata novog gradonačelnika.

Sjednici vijeća prethodila je gradonačelnikova konferencija za medije gdje je sam sebi dao „poticajnu četvorku“ za prvih pola godine mandata. Neozbiljno i bahato je sam sebi dati tako visoku ocjenu. Da sam na mjestu gradonačelnika Mandića, dao bih si maksimalno dvojku. Dok nekoliko gradskih četvrti nema kanalizaciju, dok je gospodarstvo u krizi i mnogi napuštaju Karlovac, dok je gradski vrelovod gradski „šupljovod“, dok se zapošljavaju podobni i drugo kako si gradonačelnik može dati vrlo dobru ocjenu?

Od ove sjednice vijeća imamo i novog vijećnika. Marko Kraljević iz Živog zida je stavio mandat u mirovanje, a zamijenio ga je stranački kolega Čedomir Tatalović. Podsjećam da je razlog stavljanja mandata u mirovanje višemjesečno čekanje odgovora na pitanje o zaposlenima u gradskom sustavu kojeg je gospodin Kraljević postavio početkom mandata, a gradonačelnik Mandić je svojom provjerenom metodom ignoriranja „zaboravio“ odgovoriti. „Što će tek biti s težim pitanjima“, odlično je komentirao Kraljević. Neće biti ništa. Sjetim se, primjerice, odgovora na pitanje Dubravka Golubića iz Socijaldemokratske partije Hrvatske o stručnom usavršavanju bivše pročelnice Marine Jarnjević o gradskom trošku – klasično šablonsko piar pripremljeno trpanje nebitnim papirima i Mandićevo izbjegavanje odgovora.

Prije rasprave po dnevnom redu slijedio je aktualni sat.

Anita Bolarić iz Živog zida je nastavila priču o azbestu na području buduće poslovne zone Gornje Mekušje te tvrdi da „ovaj slučaj neće samo tako pustiti, jer što više grebe, pronalazi svašta“. Gradonačelnik stoji kod svojeg da je sve urađeno u skladu s pravilnicima te da se stanovnici ne trebaju brinuti za svoje zdravlje. Vijećnica – jasno je – mora prijaviti slučaj inspekcijama te čekati njihove izvještaje. Samo tako može konkretno i argumentirano kontrirati gradonačelniku. Predlažem da traži tematsku točku na sjednici Gradskog vijeća nakon što dobije sve izvještaje.

Golubić je postavio pitanje o zapošljavanju u gradskoj upravi. Napominjem da je gradonačelnik u lipnju 2017. zabranio zapošljavanja u Gradu i gradskim tvrtkama do 31. prosinca 2017. Također napominjem da je početkom prosinca 2017. bivši dožupan Josip Šafar bez natječaja zaposlen u Vodovodu i kanalizaciji. Vijećnik Golubić je utvrdio da je Gradska uprava imala 128 zaposlenih u trenutku stupanja na dužnost gradonačelnika Mandića. Krajem godine raspisano je 12 novih natječaja, a Grad je objavio plan zapošljavanja za još 12 ljudi u ovoj godini. Trenutno je 129 zaposlenih u Gradskoj upravi. Gradonačelnik je priznao da je u novoj sistematizaciji u 2017. godini, unatoč vlastitoj zabrani, Grad (gradonačelnik) zaposlio po dva pravnika i komunalna redara te osobu za kulturnu baštinu kulturnu baštinu.

„Gradski sustav ima 1.600 do 1.700 zaposlenika, pa bi iz tog bazena trebale ići nadopune na ispražnjena radna mjesta u gradskim poduzećima. Zapošljavanje 12 novih je oko deset posto ukupno zaposlenih u gradskoj upravi ili oko milijun i pol kuna godišnje za plaće. To je posto prireza. Mogli ste prirez smanjiti na 11 posto i to bi osjetili svi građani“, poentira Golubić.

Mandić je ustvrdio da se matematika vlasti i oporbe nikad nije slagala. Gradonačelnik nije niti dosljedan, a u konačnici sa svojim postupcima niti vjerodostojan. Možda i dalje mora slušati karlovačkog župana Damira Jelića, Damira I., predsjednika županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice, pa ne može imati svoj ja i mora zapošljavati kada i koga mu se kaže.

Željko Štajcer iz HDZ-a je postavio pitanje o sanaciji zida iza trgovačkog centar Lidl na Dubovcu. Zaštitni zid kod svakog većeg vodostaja Kupe propušta vodu. Odgovorio mu je dogradonačelnik Ivan Mrzljak da je u postupku projektiranje zida od Preradovićeve ulice pa sve do vrtića na Dubovcu, a to rade Hrvatske vode. Prioritet je dio zida od Preradovićeve pa do Prilaza Većeslavu Holjevcu. Dio zida od Lidla pa do restorana „Kvaka“ nema javnu površinu pa mu se ne može prići. Taj dio će biti obuhvaćen drugim projektom, a to je šetnica od Korane do Starog grada Dubovca. Tako bi se trebalo omogućiti i prilaz strojevima da saniraju zid na spomenutom dijelu. Terminsko rješavanje problema nije spomenuto.

Marija Bodrožić Zorić sa Nezavisne liste Davora Petračića je postavila pitanje o uklanjanju ruševnih zgrada. Posebno se osvrnula na Ulicu Ljudevita Gaja u kojoj sa obje strane prijete ruševne zgrade te na dio Ulice Banija od mosta do križanja s Ulicom Ante Starčevića. U principu je dobila identičan odgovor kao i prije sedam godina kada je prvi puta bila vijećnica – Grad čini sve u skladu sa zakonom i svojim financijskim mogućnostima, problem je privatna imovina te zgrade za koje završno mišljenje donose konzervatori. Identičan odgovor sam i sam dobio u prošlom mandatu. Ako se dobro sjećam, Grad u proračunu ima predviđeno oko 200.000 kuna za saniranje/osiguranje ruševnih zgrada. Zakoni su po tome pitanju napredovali te postoje novi modeli rješavanja ove problematike. Predlažem gradskim službama i službenicima, koji se bave ovom tematikom, da prouče trenutne zakone i konačno naprave iskorak. Gradonačelnik je u ovom odgovoru spomenuo i da je prije deset godina rekonstruirana cijela Banija. Ispravio bih ga i spomenuo da je je samo oko 20 posto ulice rekonstruirano. U četvrt Banija se jako malo ulaže. Najviše je interventnog održavanja, ali ne i redovitog. Neki dijelovi ulice su preko 30 godine bez potrebnog saniranja. I onda se sjetim ocjene vrlo dobar koju si je dao gradonačelnik.

Tatalović je postavio tri opširna pitanja u vezi Gradske toplane. Možda su preduga za aktualac, jer zahtijevaju opširnije odgovore koji traže više raznih podataka. Predlažem da ih pisanim putem postavi i već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća zatraži tematsku točku sa temom centralnog toplinskog sustava. Tema je aktualna i zanimljiva velikom broju sugrađana.

Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2017. godine je prihvaćeno je sa šesnaest glasova za, a šest vijećnika je bilo suzdržano. Neću pisati o samohvali gradonačelnika koji si je dao ocjenu 4. Kakvo mišljenje ima o sebi, takvo mu je i izvješće. Meni bi bilo ipak neugodno biti tako sretan s obzirom na previše problema u Karlovcu. Oporba me je neugodno iznenadila. Izvješće je podržala Nezavisna lista Davora Petračića, a Živi zid i SDP su bili suzdržani. Od oporbe u gradu prepunom afera ipak očekujem puno više. Očekujem više argumentirane kritike i da „pušu za vratom“ gradonačelniku. Gradonačelnik i trenutna vlast će biti dobri onoliko koliko će im oporba dati mira. Oporbo, želim više kritike, a ne podržavanje višegodišnje, štetne politike HDZ-a. Ovo sadašnje „bratstvo i jedinstvo“ neće donijeti napredak Karlovcu. Budite dosljedni i ne padajte na „slatke riječi“.

Na Facebooku sam naletio na jedan odličan komentar kojeg je napisao korisnik Davitelj Rats: „I tako dođe doba kada shvatimo da postoji samo hadeze i kada zavlada ljubav, mir i sloga“.

Grad Karlovac je dobio novi saziv Savjeta mladih. Čini ga devet članova koji su izabrani tajnim glasovanjem. Prošli saziv je bio dinamičan i postavio dobre temelje novoizabranim članovima.

Kada razmišljam o ovoj sjednici vijeća ne mogu prestati razmišljati o tome da oporba nije bila protiv polugodišnjeg izvješća o radu gradonačelnika. Možda gledam drugačijim očima i ne razumijem ovu možebitnu „suradnju“ oporbe i vlasti. Možda pušu novi vjetrovi. Možda vlast neće zapošljavati samo članove HDZ-a.

To vam je tako u vijećnici. Oporba vjerojatno ima svoje razloge.