Održana This Town Needs Posters radionica

"-Tehnika visokog tiska teško da se danas može komercijalno opravdati, no mogućnosti kombiniranja tipografije, umjetničke ekspresije i potencijala za javnu prezentaciju su višestruke. To potvrđuje i velik broj plakata napravljenih za najavu nastupa renomiranih svjetskih imena, mahom s nezavisne glazbene i kulturne scene", veli Sven Sorić, polovica TTNP tandema

Autor: Denis Mikšić

Proteklu subotu obilježile su umjetničke akcije i radionice u javnim prostorima širom grada. Dok je u ranim jutarnjim satima započela akcija Art na cesti točno u podne je u Infoshopu Male urbane zajednice u Karlovcu započela radionica visokog tiska u okviru ovogodišnjeg programa Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX Nova kultura_ Hibridni grad 018. Radionicu je osmislio sisačko-zagrebački dizajnerski dvojac Sven Sorić i Hrvoje Spudić.

Mladi grafičarsko-dizajnerski tandem kroz svoju misiju povratka u pomalo zaboravljene grafičke tehnike pokušava dati odgovor na današnju opsesiju hi-tec dizajnom i mogućnostima digitalnog tiska. Korištenjem stare preše, klišea napravljenih od šper-ploče i uljenih slikarskih boja, reciklira se tehnika visokog tiska dajući joj novi, suvremenom trenutku prilagođeni kontekst uz nezaobilaznu umjetničko-edukativnu komponentu.
Tehnika visokog tiska zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti otvara široke mogućnosti, od grafičkog izražavanja do umjetničkog bavljenja plakatima i drugim promidžbenim alatima. Ovaj pristup očito je zanimljiv karlovačkoj publici pa je Infoshop bio dobro popunjen sudionicima koji su subotnju kavu zamijenili radioničarskim okružjem.

Sorić je upoznao je sudionike radionice s počecima, razlozima i mogućnostima korištenja tehnike visokog tiska u “uradi sam” okružju.

  • Tehnika visokog tiska teško da se danas može komercijalno opravdati, no mogućnosti kombiniranja tipografije, umjetničke ekspresije i potencijala za javnu prezentaciju su višestruke. To potvrđuje i velik broj plakata napravljenih za najavu nastupa renomiranih svjetskih imena, mahom s nezavisne glazbene i kulturne scene – veli Sorić.

Voditelji radionice su u Infoshop donijeli već unaprijed pripremljene klišeje kojima su polaznici nakon uvodnog, teoretskog i praktičnog dijela krenuli izrađivati prve vlastite radove. Većini je ovo bio prvi kontakt s ovom grafičkom djelatnosti. Prvi otisci koji su napravljeni objedinjeni su u u seriju radova koja će se postaviti na izložbi This Town Needs Posters čije je otvorenje u utorak u Studentskom centru Karlovac. Središnji dio izložbe činit će radovi iz opusa ovog dvojca koji zbog svog pristupa tiskarskoj tehnologiji, ali i čvrste pripadnosti nezavisnoj kulturnoj sceni privlači sve veću pažnju široke, ali i stručne javnosti.