Nicol Načinović: Oni koji žele raditi pronađu rješenje

"Oni koji ne žele stalno traže opravdanje. Najvažnije je ne predati se i odustati od ideja. Važno je raditi cijelo vrijeme na svom djelu", kaže mlada riječka likovna umjetnica koja sudjeluje na obilježavanju Međunarodnog dana community arta, što organizira Platforma F12

Autor: Denis Mikšić

Nicol Načinović. Izvor: Privatna arhiva

Inicijativa karlovačke platforme F12 za zauzimanjem javnih prostora i pretvaranja zapuštenih gradskih pročelja u galerijske zidove na otvorenom privlači sve veću pažnju. Uz događanja u Karlovcu proslavi Međunarodnog dana community arta koju su inicirale djevojke iz platforme pridružuju se i umjetnici iz Rijeke. Iz tog grada se javlja studentica likovne akademije Nicol Načinović, koju ćemo uskoro moći vidjeti i u Karlovcu kada će se predstaviti samostalnom izložbom „Nove dimenzije“ u sklopu programa Nova kultura Hibridni grad, a koja pojašnjava kako su se priključili ovoj akciji.

Kako si saznala za F12 inicijativu?

  • Za to sam doznala posredstvom kolegica, a zatim sam na internetu vidjela njihovu zanimljivu akciju vješanja radova u javnom prostoru. Takve akcije omogućavaju građanima vidjeti čime se bave mladi umjetnici i “udomiti” neki originalni rad. Radi se o odličnoj inicijativi namijenjenoj građanima svih dobi i različitih interesa, od onih pasivnih do aktivnih. Inicijativa omogućuje svima da budu u toku s događanjima, međusobno komuniciraju i preispituju aktuelne umjetničke trendove.

Jesi li već sudjelovala u sličnim akcijama i gdje, ako jesi?

  • U sličnim akcijama sam sudjelovala u Rijeci s udrugom Pravac. Imali smo sjajne izložbe na lukobranu: objesili bi radove na zidove, provodili cijelo popodne uživajući u lijepom vremenu, komunikaciji i ljudima koji bi zastajali pogledati radove. Mislim da su takve akcije dobre za sve, da svi međusobno dosta učimo jedni od drugih.

Kako je izgledala ta akcija na lukobranu, kako je bila prihvaćena od građana?

  • Zadala bi se određena tema i na tu temu bi se radili radovi. Radovi bi se objesili na lukobranu. Ovakve prilike su super za ljude jer mogu pogledati izložbu, komunicirati s umjetnicima, družiti se, neobavezno od uobičajenih galerijskih prostora. Drago mi je vidjeti slične akcije, jer pomoću takvih akcija ljudi sudjeluju, propituju i stvaraju. Prolaznici jako dobro prihvaćaju ovakav tip izlaganja.

Obzirom da  završavaš akademiju, kakav je odnos tvojih kolega, profesora i studenata prema community artu?

  • Mislim da imaju dobar odnos. Uvijek i svugdje će se naći studenti koji su više zainteresirani i oni koji su manje. Najvažnije je da se ideje uspiju realizirati do kraja i da ne odustajemo od toga, jer ipak, sve ovisi o nama samima i koliko želimo biti angažirani. Oni koji žele raditi, nađu rješenje i put im se na kraju otvori. Oni koji ne žele stalno traže opravdanje. Najvažnije je ne predati se i odustati od ideja. Važno je raditi cijelo vrijeme na svom djelu.