Na čelu računovodstva Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić opet HDZ-ov kadar

Nataša Maraković, 28-godišnjakinja koja je završila studij poslovnog upravljanja na Veleučilištu u Karlovcu, je izabrana temeljem oglasa na kojem se za rukovodeću poziciju tražila godina radnog iskustva. U isto vrijeme je knjižnica tražila i spremačicu, a uvjet je bio - najmanje dvije godine radnog iskustva. U knjižnici kažu da je izbor računovotkinje proveden regularno

Autor: Marin Bakić

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić". Izvor: Grad Karlovac

Nataša Maraković je nova voditeljica računovodstva Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu, odlučeno je nakon objave oglasa za popunjavanje tog radnog mjesta i provedbe izbora kandidata. No, igrom slučaja ili namjere, izabrana je, osim što je stručna, ujedno i mlada članica u Karlovcu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Takav izbor je učvrstio Anu Smoljak, koja se također kandidirala za to radno mjesto, u uvjerenju da je natječaj bio namješten.

  • Tko ne bi posumnjao da je oglas raspisan samo zbog zadovoljenja forme, ako u njemu piše da traže godinu radnog iskustva za rukovodeću poziciju? Uz to napišu i da je potrebno zvanje ekonomije, ali kojeg smjera? Uobičajeno se za popunjavanje takvih radnih mjesta prednost daje onim kandidatima koji su ekonomisti, ali su završili smjerove računovodstva, financija ili kontroling. Nadalje, uobičajeno je da se za rukovodeća radna mjesta traži pet godina radnog iskustva, a od toga barem godinu dana na rukovodećim poslovima. Čak se i za samostalnog suradnika na tržištu rada traži najmanje četiri godine radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima – veli A. Smoljak i tu tvrdnju potkrepljuje poveznicima na oglase za popunjavanje takvih radnih mjesta.

Oglas kojim se traži nov voditelj računovodstva knjižnice je objavljen na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje do 13. siječnja. U njemu stoji da se traži voditelj ili voditeljica računovodstva na puno radno vrijeme i za stalno s godinom radnog iskustva. Gotovo istodobno je ista ustanova tražila i spremačicu, a uvjet je bio da mora imati – najmanje dvije godine radnog iskustva.

A. Smoljak je bila jedna od tridesetak osoba pozvanih na testiranje, odnosno u drugi krug.

  • Iako su napisali da će sadržaj i način testiranja kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete, područja te pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za testiranje biti objavljeni na službenoj web stranici Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ trebali su barem poslati e-mail s linkom na poziv, jer je na internetskoj stranici Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ tako da se do njega ne može doći, ako se ne zna navigacija – s naslovne stranice potrebna su četiri klika da se dođe do poziva. Na testiranje 24. siječnja 2018. je pozvana 31 osoba. Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ je osigurala je dvoranu za testiranje u koju stane maksimalno 15 kandidata. Dakle, nisu ni očekivali da će svi vidjeti poziv i doći na pismeno testiranje – nastavlja A. Smoljak.

„Od 11 osoba koliko je pristupilo testiranju na usmeni razgovor pozvane su četiri kandidatkinje. Budući da sam prekasno vidjela poziv – u ponedjeljak 22. siječnja oko 13 sati – nisam se pripremila za pismeni dio testiranja. Stoga nisam bila pozvana na usmeni razgovor“, dodaje A. Smoljak.

  • Natječaj za voditelja ili voditeljicu računovodstva je raspisan po Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u kojem su, među ostalim, navedeni uvjeti za zapošljavanje na navedenom radnom mjestu. Poziv na testiranje objavljen je na web stranici na istom mjestu gdje je bio objavljen i sam natječaj, a kandidatkinja N. Maraković je odabrana je zbog stručnosti koju posjeduje, a koja je razvidna iz rezultata pisanog testiranja i usmene provjere na intervjuu – kaže Jasmina Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.

Ne želi izravno odgovoriti na pitanje postoje li u računovodstvu iskusniji radnici s jednakim ili većim obrazovanjem od nove voditeljice računovodstva koja je rođena 1990. godine i koja je na Veleučilištu u Karlovcu završila studij poslovnog upravljanja, nego nas upućuje na unutrašnje akte ustanove koju vodi. U pravilniku o unutarnjem ustrojstvu, koji je posljednji put izmijenjen 26. svibnja 2017. godine, razlikuju voditeljicu računovodstva koja mora imati visoku stručnu spremu i blagajnicu sa srednjom stručnom spremom.

Maraković, koja je ujedno od 14. prosinca 2017. godine članica Nadzornog odbora Gradske toplane, a još od 29. lipnje prošle godine i Razvojne agencije Karlovačke županije „Karla“, je aktivna u HDZ-u, što asocira na nekadašnju voditeljicu računovodstva knjižnice Herminu Benić i njezinog supruga Ivana, u to vrijeme, a možda i danas, također članove te stranke, za koje se prije četiri do pet godina utvrdilo da su pronevjerili milijun i pol kuna iz te ustanove u kulturi. Tadašnja ravnateljica Frida Bišćan je po izbijanju te afere na sjednici Gradskog vijeća kazala da je H. Benić zaposlila temeljem telefonske preporuke nekoga iz Ureda gradonačelnika koji se nije predstavio.

Zamolili smo HDZ i gradonačelnika Damira Mandića da prokomentiraju zapošljavanje članice HDZ-a na mjestu voditeljice računovodstva, no Grad nas je uputio na Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“, a HDZ se nije oglasio.