Mladi nisu socijalna, nego demografska tema

„Divnih je deset godina za nama. Zabavljali smo se, učili, izmjenjivali iskustva sa studentima iz cijele Europe. No, razvili smo i kritičko i analitičko promišljanje i vidimo da je vrag odnio šalu. Mlade muči nezaposlenost, nezadovoljstvo sustavom u kojemu živimo pa odlaze u neki uređeniji, a to se vidi na demografskoj slici koja je katastrofalna. Što će se poduzeti da se ti problemi riješe? Karlovačka županija jedna je od najstarijih. Prosječan stanovnik Karlovačke županije je u kasnim četrdesetima, a više od 5 posto stanovnika starije je od 80 godina“, poručuju u Centru za mlade u Grabriku povodom desetljeća postojanja

Autor: Ana Matan

Izvor: Centar za mlade u Grabriku

Posljednjih deset godina, koliko postoji Centar za mlade u Grabriku, ispunjene su borbom i trudom da mladi ne budu problem, nego rješenje.

Dok je Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih Carpe Diem kreirala novu viziju djelovanja civilnog društva,  kroz aktivnosti i projekte Centra za mlade, do tada ni lokalna vlast ni lokalna zajednica nisu bili navikli da mladi budu faktor koji donosi promjene. Sigurno nije bilo jednostavno nametnuti se i izboriti se da se i glas mladih čuje. No, najzad, sada se na njih gleda s uvažavanjem. Iako se i dalje nerijetko čuje  ona diskriminirajuća „mladi su budućnost“. Ipak, kroz Centar za mlade imaju priliku djelovati i u sadašnjosti.

Obilježavajući deseti rođendan, Centar za mlade predvođen Aleksandrom Podrebarac ipak nije patetično izvodio hvalospjeve na svoj račun niti zahvale lokalnoj vlasti i ministarstvu na financijskom zamašnjaku. Hvalospjevi su provučeni suptilno kroz prikaz rada i rezultata, kroz pljesak ljudi pune dvorane istog tog centra i kroz šarmantni domjenak.

No, ono što obećaje da će ovaj centar trajati još dugo jest i način na koji su sami sebi čestitali. Kroz svečani trenutak, slavlje i važne goste upozorili su kako im treba veći prostor, jer se žele širiti, a i korisnici njihovih programa to zaslužuju. Jasno su rekli, da slave, ali i žele raditi još više i jače. Također,  jasno su detektirali probleme s kojima se suočava cijela jedna populacija, svi mladi, ne samo u Karlovcu, nego i diljem županije pa i države.

I dok im neki spočitavaju da su postali dijelom lokalne vlasti, da su samo lažno neovisna platforma za mlade, oni su baš za svoj rođendan organizirali okrugli stol na kojega su pozvali i novinare, i kolege iz civilnog sektora, predstavnike lokalne vlasti, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, prijatelje, volontere pa čak i susjede obrtnike. Nisu dopustili da im se proslava pretvori u opijenost kolačićima, sjajem i blještavilom čestitki, u jednu isforsiranu paradu gdje se kroz usiljene osmijehe komentira stajling uzvanika, nego su oni lijepo sve to zaokružili i još radno proveli svoj dan. Uz raspravu, pitanja i konstruktivnu raspravu kako bi imali budućnost, a ne da se ona zaustavi kada baš najviše žele djelovati.

„Lijepo je što postojimo desetljeće, što su super stvari iza nas, što brojimo 13 zaposlenih, što nema gdje nas nema, ali ako ne riješimo pa makar i djelomično, problem mladih, nećemo imati ni s kim ni za koga raditi“, poručili su.

„Divnih je deset godina za nama. Zabavljali smo se, učili, izmjenjivali iskustva sa studentima iz cijele Europe. No, razvili smo i kritičko i analitičko promišljanje i vidimo da je vrag odnio šalu. Mlade muči nezaposlenost, nezadovoljstvo sustavom u kojemu živimo pa odlaze u neki uređeniji, a to se vidi na demografskoj slici koja je katastrofalna. Što će se poduzeti da se ti problemi riješe? Karlovačka županija jedna je od najstarijih. Prosječan stanovnik Karlovačke županije je u kasnim četrdesetima, a više od pet posto stanovnika starije je od 80 godina“, dodali su.

Centar za mlade, pridonosi tome da mladi pronađu razlog kako bi ostali u Karlovcu. Nudi im besplatne edukacije, prostor za druženje, nekima i radno mjesto. No, premali su mu kapaciteti da riješi problem baš svih mladih u Karlovcu. Nije Centar za mlade u Grabriku Superman.

  • Nisam znao što želim. Nisam studirao, nisam znao čime bih se bavio. U glavi mi je bila zbrka. No, Centar za mlade mi je kroz svoje programe neformalnog obrazovanja pomogao da steknem nove vještine, da se usmjerim i pronađem svoje mjesto na tržištu rada. Čak sam i ostvario svoj san. Kroz program razmjene mladih otputovao sam u Barcelonu i to mi je otvorilo posve nove vidike – kaže Gabriel Janković i tako objašnjava time što za mladu osobu na putu ostvarenja može značiti kvalitetno osmišljen program neformalnog obrazovanja.

Oni mladi koji ugrabe priliku i vještine, znanje i talente iskoriste i djeluju, možda i mogu očekivati uspjeh. No, oni koji se oslone isključivo na formalno obrazovanje i institucionalno zapošljavanje, traženje prilike putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, teško da će se moći pohvaliti uspješnim karijerama. Iznimke uvijek postoje, ali provjereni recept je ipak uzimanje stvari u svoje ruke. Odličan primjer kako kroz volontiranje, umrežavanje i neustrašivo pretvaranje ideja u konkretan sadržaj biti prepoznat na tržištu je mladi menadžer i poduzetnik  Filip Trezner. Naglašava važnost predanog rada u zajednici i upozorava na ključni problem.

  • Jako puno kvalitetnih mladih je iselilo iz Karlovca u Zagreb, ali i nemali je broj onih koji su otišli izvan Hrvatske. Kad organiziramo Pick Up Music Festival, Advent u Karlovcu ili nešto treće, svaka ta osoba koja više nije dio ove zajednice, jako nedostaje. Da su ostali ovdje, za njih bi se još itekako čulo, radili bi sjajne stvari – veli Trezner.

I kroz to se opet nametnulo pitanje vidi li to lokalna vlast i, ako vidi, mari li. Što će učiniti da se zaustavi rapidno iseljavanje mladih Karlovčana? Dogradonačelnica Andreja Navijalić, kako je rekla, posebno u kreiranju lokalnih politika, cijeni ulogu i mišljenje mladih. Njihova uloga će u budućnosti biti još značajnija. No, kroz međusektorsku suradnju, još će se više doprinijeti poboljšanju kvalitete života mladih ljudi.

Predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vanja Glogovac, voditeljica Službe za mlade i volonterstvo i Domagoj Novosel, načelnik Sektora za demografski razvoj, najavili su izradu novog Nacionalnog programa za mlade te su istaknuli na koji se način mladi mogu uključiti u proces donošenja odluka kroz proces strukturiranog dijaloga. Ujedno čestitaju Centru za mlade u Grabriku na dosadašnjem radu i najavljuju nastavak podrške.

I tako rođendan prođe u veselju, ali istovremeno u suočavanju s gorkim činjenicama. Sve je začinjeno čestitkama, divljenjima, pozivima na suradnju i obećanjima. Prvi rezultati bit će uskoro vidljivi, već s formom i sadržajem demografske strategije, ali i s ulaganjima u politike za mlade i realnoj suradnji kada je kreiranje i provođenje tih politika u pitanju. Hoće li budućnost biti svjetlija ili će još mladih spakirati kofere? Priča je poznata, čeka se peripetija. Ili su svi za peripetiju preumorni? Ima nešto u toj kolotečini. A Centar za mlade? Njihovo vrijeme tek dolazi. Pa nisu još niti u pubertet zagazili.