Art na ulice. Održana vježba građanske slobode

"Teško mi je odgovoriti koji je glavni dobitak ove akcije jer je ovo i održavanje prakse i dovođenje prakse u javni prostor, umjetnost susreće aktivizam, a u konačnici produkt konzumiraju građani, dakle široka javnost. To je kao neki feedback na samo postojanje prakse odnosno odgovor na to je li umjetnost dobrodošla u javni prostor", kaže umjetnica Tally Rayne Adams iz Platforme F12

Autor: Denis Mikšić

Art na cestu, nezavisno-kulturno događanje lokalne inicijative F12, dobro se nadovezalo na radionicu izrade postera održane u Infoshopu Male urbane zajednice u Karlovcu. Brojni umjetnici, aktivisti i autori postavili su čak 60 radova na gradskim javnim lokacijama o čemu se javnost informiralo isključivo putem postova na Facebook eventu. Građani su pozvani da u subotu, na Međunarodni dan community arta iliti umjetnosti zajednice, razgledaju ove “galerije na otvorenom” te da, što više, “udome” radove koji im se sviđaju, a o novom mjestu boravka izvijeste organizatore, autore i druge zainteresirane također putem društvene mreže.

Osim Karlovca akcija je obuhvatila još devet hrvatskih gradova – Zagrebu, Kutini, Varaždinu, Opuzenu, Visu, Zadru, Rijeci i Puli.

Od jutarnjih sati tako je krenula akcija postavljanja radova širom Karlovca i uključenih gradova. U Karlovcu su likovni radovi, knjige, “uradi sam” nakit i drugo postavljeni u Radićevoj, Banjavčićevoj, na pročelju Hrvatskog doma, glazbenom paviljonu na Velikoj promenadi i drugdje. Kako se informacija o akciji i zanimljivim radovima širila tako su se pojavile i grupe mladih “treasure huntera”, lovaca na blago koji su putem mobilnih aplikacija pratili lokacije gdje se nalaze radovi brže-bolje krenuli u akciju kako bi osigurali neki rad.

Frekventne lokacije, primjerice ona kod caffee bara Amadeus ili u Radićevoj kod “Gradske straže”, prve su bile na meti ljubitelja ulične umjetnosti. Neki lokaliteti bili su “popunjavani” u više navrata tijekom dana .

  • Jako smo zadovoljne interesom i odazivom kako autora tako i publike, jer smo krenule s pričom koja nije imala iza sebe formalnu organizaciju, sredstva pa prema tome ni posebno određene ciljeve. Koliko god se ljudi odazvalo mi smo zadovoljne. Da je sudjelovalo i makar troje nama bi to bilo super. U svakom slučaju za jedan ovakav eksperimentalni event rezultati su izvanredni – komentira prvu provedbu Art na cesti akcije u Hrvatskoj jedna od, uz Alenku Mance, pokretačica akcije, karlovačka umjetnica Tally Rayne Adams.

Ovakav odnos prema organiziranju akcije jedan je od razloga simpatija javnosti za ideju postavljanja uličnih galerija u koje se može svatko uključiti svojim radovima, bez obzira na umjetničku razinu, estetsku vrijednost ili način izražavanja.

  • Ovo je bio nacionalni event, prvo obilježavanje Svjetskog dana community arta u Hrvatskoj. U komunikaciji smo sa svim sudionicima bili putem Facebook eventa onako kako smo to originalno i zamislili, feedback je bio pozitivan, a radovi su brzo udomljeni – veli Tally.

Koristi ovakve inicijative za višestruke i vidljive je su umjetnici su pokazali na koji način svoje radove približiti javnosti bez spektakularne organizacije, promocije, ulaska u galerijske prostore.

  • Teško mi je odgovoriti koji je glavni dobitak ove akcije jer je ovo i održavanje prakse i dovođenje prakse u javni prostor, umjetnost susreće aktivizam, a u konačnici produkt konzumiraju građani, dakle široka javnost. To je kao neki feedback na samo postojanje prakse odnosno odgovor na to je li umjetnost dobrodošla u javni prostor. Meni je ispred svega to baš vježba građanske slobode – kaže TRA.

Ova akcija izazvala je velik interes javnosti i medija koji je premašio i očekivanja samih organizatorica. Kakvi su budući planovi za nove akcije, od velikih događanja ovog tipa koja pokrivaju više gradova do redovitih mjesečnih akcija u Karlovcu?

  • Od samog početka F12 ideja i cilj bili su što više proširiti praksu i uključiti građane, odnosno publiku, kao donatore ili udomitelje radova. Aktivnosti koje radimo na mjesečnoj bazi zapravo će služiti kao “vezivno tkivo” za ovakve veće akcije, a nadamo se da ćemo učestalim radom, intervencijama i akcijama proširiti krug korisnika i povećati vidljivost platforme. Iduće godine nas čeka novi svjetski dan community arta, što se toga tiče htjeli bi da event postane tradicionalan i raditi ćemo u tom smjeru – kaže Tally Rayne Adams.