U četvrtak otvaranje izložbe “Grad na drugi pogled”

U svakom gradu organiziraju se urbane šetnje, popratna predavanja i dodatne radionice stručnjaka iz različitih društveno-umjetničkih područja vezanih uz urbani kontekst, koja doprinose sagledavanju, propitivanju i imaginiranju urbanih identiteta. “Završni rezultat višemjesečnog procesa je izložba - multimedijalno ambijentalno tijelo satkano od brojnih autentičnih pogleda na grad”, kaže kustosica I voditeljica projekta Tanja Vujasinović

Autor: Denis Mikšić

Neboder u Nazorovoj ulici. Foto: Denis Mikšić

U Galeriji Zilik u Karlovcu se u četvrtak u 19 sati otvara izložba „Grad na drugi pogled“ u sklopu projekta Platforme za unapređenje kulture PUNKT, a koji se u Karlovcu, u partnerstvu i/ili suradnji s Galerijom Zilik, Gradskim muzejom Karlovac, Udrugom za društveni razvoj KA-MATRIX, Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ i karlovačkim školama odvijao od listopada 2017..

Podržavaju ga Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Zaklada Kultura Nova, Hrvatski audio-vizualni centar i Grad Zagreb. Surađuje se i s umjetnicima, odnosno mentorima Rokom Crnićem, Borisom Greinerom, Martinom Meštrović, Nives Sertić, Melitom Spahić i Sašom Šimpragom.

Korana u Karlovcu. Foto: Denis Mikšić
Korana u Karlovcu. Foto: Denis Mikšić

Izložba će biti otvorena do 9. veljače, a moći će se pogledati od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati.

  • “Grad na drugi pogled” je putujući interdisciplinarni istraživačko-edukacijski i izložbeni projekt prvi puta realiziran 2013. godine, a povezuje angažirano promišljanje grada, umjetničku produkciju, edukaciju mladih kroz radionice s umjetnicima i razvoj publike. Projekt je namijenjen strateškom umrežavanju i jačanju interesa zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene kulture u njihovom lokalnom kontekstu – objašnjava kustosica izložbe I voditeljica projekta Tanja Vujasinović.

“Renomirani suvremeni umjetnici realiziraju radove inspirirane gradom u kojem se projekt odvija, dok istovremeno vode besplatne video radionice s učenicima i studentima lokalnih škola i fakulteta koji također reagiraju na svoju neposrednu urbanu okolinu”, nastavlja T. Vujasinović.

  • Kroz direktnu komunikaciju i interakciju s umjetnicima, polaznicima se približava kreativni proces svojstven njihovim mentorima, čime im se na neposredan i stimulativan način približava suvremena umjetnost. Osnovni medij u kojem se reagira je video, jer smatramo da kroz objektiv kamere lakše aktiviramo “drugi pogled” na svoju okolinu, onaj koji uočava, fokusira, istražuje i potiče na promišljanje i zamišljanje drugačijih scenarija i slika stvarnosti. Polaznici radionica koriste priručnu tehnologiju mobilnih telefona i fotoaparata, čime se potiče kreativno korištenje sveprisutne tehnologije te dostupnost i demokratizacija umjetničkog procesa – kaže T. Vujasinović.

Za provedbe projekta u svakom gradu organiziraju se urbane šetnje, popratna predavanja i dodatne radionice stručnjaka iz različitih društveno-umjetničkih područja vezanih uz urbani kontekst, koja doprinose sagledavanju, propitivanju i imaginiranju urbanih identiteta.

  • Završni rezultat višemjesečnog procesa je izložba – multimedijalno ambijentalno tijelo satkano od brojnih autentičnih pogleda na grad. U lokalnom izložbenom prostoru ravnopravno su predstavljeni radovi umjetnika i učenički radovi, a pred posjetitelje je postavljen izazov daljnjeg otkrivanja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno. S obzirom na kritično malu satnicu likovnog odgoja i nedostatnu edukaciju iz područja suvremene vizualne kulture u nacionalnom školskom kurikulumu, vezano uz to i dugoročni nedostatak vizualne pismenosti te nedostatak interesa i razumijevanja uloge umjetnosti u suvremenom društvu, cilj je razvijati ovaj edukacijsko-izložbeni projekt prenoseći ga svake godine u druge hrvatske gradove – pojašnjava T. Vujasinović.
Trg bana Josipa Jelačić u Karlovcu. Foto: Denis Mikšić
Trg bana Josipa Jelačić u Karlovcu. Foto: Denis Mikšić