Rastočki san u počast Nikoli Živčiću

Izložba fotografija je otvorena u utorak u Knjižnici za mlade u Karlovcu u čast lani preminulom slunjskom novinaru i kulturnom pregaocu

Autor: Denis Mikšić

Otvaranje izložbe "Rastočki san". Knjižnica za mlade, Karlovac, 16. 1. 2018. Foto: Marin Bakić

Okupljeni smo u čast Nikoli Živčiću i u sjećanje na njega koji je sve učinio da bi nas zadužio – poručio je u utorak na otvorenju izložbe fotografija “Rastočki san” u Knjižnici za mlade u Karlovcu predsjednik Udruge umjetničkih fotografa Vedute foto film Boris Šimundić.

Slunjski novinar i kulturni pregaoc, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta “Slunj” Živčić je iznenada preminuo početkom rujna prošle godine. Ostavio je trag u mnogim područjima slunjskog društvenog života, pa i u fotografiji zbog čega je petnaest autora ustupilo svoje radove za ovu izložbu posvećenu njuemu.

  • Tih 15 autora se bavi prvenstveno smirujućom fotografijom okoliša. Rastočka fotografija nastaje na jedinstvenom i mističnom krajobrazu. Sve je započelo 2009. godine kada je turista bilo malo i bili su gotovo isključivo domaći, a sada Rastoke, koje su poput malih Plitvica, obilaze pripadnici mnogih naroda. Rastočka fotografija je složena od niza durgih kako bi nastala kompozicija – veli Šimundić.