Borlin – kolijevka kolonije Zilik

Karlovački prijatelj Petar Grgec, predsjednik Udruženja naivnih umjetnika Hrvatske, na prijedlog supruge, pozvao je naivne umjetnike da posjete dom i održe sedmodnevnu likovnu koloniju. Ljubav i briga za djecu ponukala je ravnatelja doma Petra Cara da otvori vrata Doma. Umjetnici koji su stvorili ZILIK unatrag četrdeset i pet godina, njegovali tradiciju prijateljstva te ostavili svoja poznanstva i djela djeci Doma bili su Eugen Buktenica, Andrija Kusanić, Stjepan Ivanec, Tomislav Petranović-Rvat, Josip Turković, Đorđe Petrović, Josip Pintarić-Puco, Marijan Glavnik, Dragica Belković, Martin Mehkek, Grgec, Josip Laslavić i Katica Parađ-Vojković

Autor: Aleksandra Škrtić

U Gradskom kazalištu Zorin dom izložbom slika karlovačke slikarice Vanje Krmpotić otvorena je u ponedjeljak 45. Zimska likovna kolonija. Od ponedjeljka do petka u Centru za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“ likovni umjetnici imat će niz radionica za djecu i stvarati vlastita umjetnička djela. Tijekom ovih četrdest i pet godina kroz centar je prošlo mnogo likovnih umjetnika i umjetnika drugih vrsta koji su ostavili djelić sebe za sadašnje i buduće generacije djece.

Nastanak Zimske likovne kolonije vezan je za Borlin. Taj prekrasan ambijent u prirodi i vila okružena proplancima i šumom, vinogradima i voćnjacima, dat je Dječijem domu „Vladimir Nazor“ na upravljanje. Tu je 1974. godine održana prva Zimska likovna kolonija – ZILIK.

Karlovački prijatelj Petar Grgec, predsjednik Udruženja naivnih umjetnika Hrvatske, na prijedlog supruge, pozvao je naivne umjetnike da posjete dom i održe sedmodnevnu likovnu koloniju. Ljubav i briga za djecu ponukala je ravnatelja doma Petra Cara da otvori vrata Doma. Umjetnici koji su stvorili ZILIK unatrag četrdeset i pet godina, njegovali tradiciju prijateljstva te ostavili svoja poznanstva i djela djeci Doma bili su Eugen Buktenica, Andrija Kusanić, Stjepan Ivanec, Tomislav Petranović-Rvat, Josip Turković, Đorđe Petrović, Josip Pintarić-Puco, Marijan Glavnik, Dragica Belković, Martin Mehkek, Grgec, Josip Laslavić i Katica Parađ-Vojković.

Dugogodišnji umjetnik Norbert Gregor dolazio je na Zilik s dva kofera. U jednom koferu bio je njegov alat, a u drugom igračke za djecu. Djeca su znala reći ugledavši Gregora: «Počeo je ZILIK».

Gosti i uzvanici srdačno su prihvatili djecu te zajedno osnovali i „Mali ZILIK“. Zilik je stvorio izniman odnos među djecom i gostima. Ispjevana je pjesmica o ZILIK-u, Nada Iveljić napisala je roman o djeci Doma, stvoreni su filmovi za djecu. Kroz  ZILIK je educiran i štićenik doma Bruno Kučan, koji je uspješno završio Likovnu akademiju. Dom i domska djeca imali su uspješno gospodarstvo na Borlinu, radionice u Domu, ljetovalište na moru i galeriju u gradu.

Budući da je Karlovac uvijek bio priznato središte likovnog stvaralaštva, ZILIK je mjesto druženja djece i umjetnika, mjesto pronalaska i izobrazbe darovite djece koja će, možda, postati priznata i poštovana u svijetu likovne umjetnosti.