Alis Marić: “Otkaz nešto najljepše što mi se dogodilo”

Kada je na pragu pedesetih godina života ova diplomirana pravnica i majka troje djece dobila otkaz, nije niti slutila da će za par godina postati popularna i uspješna blogerica i influencerica. Njezin blog Čitaj knjigu danas prati više od 600 tisuća ljudi, a Facebook stranica ima više od 370 tisuća pratitelja

Autor: Miroslav Katić

Predavanje Alis Marić u Knjižnici za mlade, 29. 1. 2018. Foto: Dinko Neskusil

Kako ljubav prema knjizi pretvoriti u posao od kojega se može živjeti i plaćati režije, pitanje je na koje je u ponedjeljak u Knjižnici za mlade, u sklopu ciklusa predavanja „Poslovna knjižnica“, odgovorila Alis Marić.

Kada je na pragu pedesetih godina života ova diplomirana pravnica i majka troje djece dobila otkaz, nije niti slutila da će za par godina postati popularna i uspješna blogerica i influencerica. Njezin blog Čitaj knjigu danas prati više od 600 tisuća ljudi, a Facebook stranica ima više od 370 tisuća pratitelja. Po nedavnoj ljestvici najutjecajnih blogova na Balkanu, Čitaj knjigu je među prvih 15, tik do Andree Andrassy, ali joj je, kako A. Marić kaže u šali, još uvijek nedostižna Ella Dvornik, jer je nedavno rodila dijete, a ona to više ne može. Danas smatra da je otkaz nešto najbolje što joj se dogodilo u posljednjih sedam godina, jer konačno može raditi posao na koji radi iz ljubavi. Čitaj knjigu je blog koji ljudima pruža zanimljive i pouzdane informacije, preporuke, poučne ulomke i zabavne knjiške citate, a svojim prikazima knjiga dopiru do ljudi, jer ne piše s pozicije književnog kritičara već čitatelju otvara svoje emocije.

  • Bavim se prodajom emocija i ne sramim se to reći – kaže A. Marić.

S dvadeset dvije godine radnog iskustva u marketingu, ljudskim potencijalima i odnosima s javnošću, komunikacijama i menadžmentu uredskog poslovanja te zahvaljujući znanju četiri strana jezika Alis je nakon otkaza mogla pronaći posao bilo gdje izvan Hrvatske. Ipak, odlučila je ostati, jer ju je srce vodilo spram knjige. Kako sama kaže, sve je počelo kada je odlučila otvoriti Facebook stranicu kako bi podijelila svoje impresije o pročitanoj knjizi sa svojim bliskim prijateljima. Vrlo brzo je shvatila da njezine komentare mnogi uvažavaju. Nakon uspjeha na Facebooku, javljali su joj se mnogi ljudi koji su je htjeli pratiti, ali na Facebooku nisu imali otvorene profile stoga je otvorila i blog. I tako je krenulo i s ozbiljnim poslom. Odlučila je unovčiti svoju ljubav spram čitanja. Shvatila je da može ponuditi svoj blog za oglašavanje ranim firmama. Prvi sponzor joj je bio Barcaffe, a kasnije su dolazili i odlazili razni. „Ne smatram da sam prodala svoju dušu jer, sa svojim sponzorima dijelim zajedničke vrijednosti“ .

Osim proizvoda Čitaj knjigu, pokrenula je i prepoznatljive akcije i promocije Čitaj knjigu kao što su Udomljavanje knjiga, Radionice Vino & knjiga, Knjige u bolnice, Lov na čarobne knjige, Okreni novu stranicu – opskrba zatvorskih knjižnica novim naslovima uz zajednička knjiška druženja s zatvorenicima. Okreni novu stranicu je projekt kojim želi redovno opskrbljivati zatvorske knjižnice novim naslovima to jest novim aktualnim knjigama, kao i organizirati knjiška druženja te motivacijska predavanja za zatvorenike. Tvrdi da je u zatvoru sam dobila najbolja pitanja ikada jer kako kaže oni imaju jedan resurs koji nama svima fali, a to je vrijeme. „Čitanje inspirira i uistinu vjerujem da ono može spasiti čovjeka u najtežim trenucima“. Kaže da ju je par dana nakon posjeta zatvoru zvao upravitelji i rekao da svjetlo koje je tamo upalila još uvijek gori i na to je jako ponosna.

Pokrenula je i  Biblioteku Čitaj knjigu i time postala mali izdavač na hrvatskom tržištu koji izdaje četiri do šest naslova godišnje djela koja još nisu prevedena na hrvatski jezik. Projekt je zajednički pokrenula s izdavačkom kućom Illyrica. Izdaju svjetske bestselere kojima je zajednička inspirativnost i hrabrost u progovaranju o aktualnim temama.

  • Knjige nisu out. Čita se, uči i mijenja i treba prestati negativno govoriti. Tajna moga uspjeha je u tome da radim ono što volim – veli A. Marić i ističe da knjiga ipak nije predmet s kojim se kod nas može zaraditi veliko bogatstvo.

„Uspjeh ne znači da ste bogati, nego kada legnete navečer u krevet i sutradan se probudite zadovoljni“, nastavlja A. Marić.

  • Često me kritiziraju da nisam dala kritiku niti na jednu knjigu, nego da ih sve hvalim. Nisam kritičarka, to rade drugi. Preporučujem knjige koje mi se svide, a one koje mi se ne svide do pedesete stranice jednostavno prestanem čitati. Želim motivirati ljude da se sve može i da nikada nije kasno. Najljepše što mi se dogodilo u posljednjih nekoliko godina je to da sam dobila otkaz. Prije sam na posao dolazila u grču, a otkako radim ovaj posao nisam niti prehlađena – napominje A. Marić.
Predavanje Alis Marić u Knjižnici za mlade, 29. 1. 2018. Foto: Dinko Neskusil
Predavanje Alis Marić u Knjižnici za mlade, 29. 1. 2018. Foto: Dinko Neskusil