Povodom Vukmanićeve instalacije ‘Du und Ich 2’. Džezerske refleksije

Možda je slučajnost, ali ipak znakovita, da će Parker napisati „Anthropology“, (znakovitosti ne manjka niti u nazivu skladbe), u godini u kojoj je proizvedena i iskorištena prva nuklearna bomba. Produkt one vrste ljudske znatiželje koja žudi za moći i kontrolom svijeta i pojava oko sebe, a ne skladom s tim istim svijetom. Skladom koji je bio prije i kojeg se svaka Nada sjeti. Kada dobije veliko početno slovo

Autor: Radovan Bjelajac

Povodom 125. rođendana Gradskog kazališta “Zorin dom” Nikola Vukmanić i udruga “Kunstbunker Duga Resa” čiji je predsjednik, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Karlovačke županije i Zorin doma, organizirao je glazbeno-scenski nastup, instalaciju “DU UND ICH 2” koju čine scenografija i koncert kvinteta studenata jazza s “Kunstuniversitäta Graz”. Kvintet “Grazias”, sastavljen je ad hoc, kako je to već čest slučaj s orkestrima, bendovima i projektima studenata glazbe, a svoju posebnost temelji na izboru instrumenata; radi se o četiri saksofona (bariton, tenor i dva alta) i flauti. Druga specifičnost kvinteta ogleda se u želji samih članica da bend popune isključivo djevojkama. Kako spol s muzikom, koja je upravo anđeoski “nadspolna”, ne bi trebao imati izravne veze, ovaj vizualni moment bismo mogli “instalirati” u scenografiju, kao blagost očima.

Nikola Vukmanić. Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac, 28. 11. 2017. Foto. Igor Čepurkovski
Nikola Vukmanić. Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac, 28. 11. 2017. Foto. Igor Čepurkovski

Ipak, kako su djevojke same istakle, (inače iz Austrije, Njemačke, Češke i ako sam dobro čuo, Mađarske), imale su problem naći petu članicu, pa se bariton-saksofona ipak latio jedan srećković, Ukrajinac, koji je svoje blaženstvo plaćao zahtjevnim i jednoličnim pumpanjem “groova”. Više ili manje poznate swing i bebop standardne izveli su bez previše solističkih dionica, pa je naglasak bio na aranžmanima koje su, vrlo lijepo, raspisale same djevojke.

Možda je baš zato edukacijski aspekt i predstavljanje školskog sustava i metodike na jazz akademiji, primarni dojam koji je koncert prenio na sedamdesetak ljudi u kazalištu. Postoji veza između produkcije učenika recimo Glazbene škole Krlovac vis a vis kazališta, s druge strane perivoja, bez obzira što se radi o srednjoj školi i adekvatnim vještinama i bez obzira što tamo uče klasičnu glazbu. Ljudski um je sklon prazninu nerazumijevanja nadomjestiti imaginacijom i misterijom. A upravo je to slučaj s jazzom, čiji postulati slobode i improvizacije stoje u opreci s važećim i usvojenom edukacijskim modelom – znanje za sve.

Građanske revolucije i evolucije s kraja 18. stoljeća, samo su segment jedne široke društvene tendencije, s kojom u vezi su i reformacija i prosvijetiteljstvo prije, a i socijalne i socijalističke revolucije poslije. To je zasebna tema, ali samo da istaknemo da se tada postavlja edukacijski model na univerzalnom principu; literatura i program je isti za sve, baš kao i očekivanja i ciljevi. I stvarno, dobili smo kolektivno obrazovanje i široku pismenost. No, jesmo li nešto izgubili?

Hrana koju jedemo je jedna biokemijska supstanca; ugljikohidrati, bjelančevine, masti, minerali, vitamini, vlakna, i tako dalje. Pripremiti objed tako da izvažemo, izmjerimo i izračunamo “idealan” omjer potrebnih sastojaka, uvažavati svojstva namirnica i organizma u kojeg ih unosimo, njihovu kiselost i lužnatost, probavljivost, apsorpciju i tko zna koliko još varijabli i faktora, definitivno je znanost koja se može analitički obraditi i prenositi standardnim načinom učenja. No, što je s okusom? Što je s mirisom? Imamo li mi kao bića mogućnost pripremiti “idealan” obrok, tek slijedeći svoja čula? Pa i ona intuitivna?

Ili, gradnja violina? Reče mi majstor-graditelj da je 99 posto gradnje violine vješt i osjetljiv, ali ipak – stolarski posao. Onaj završni trenutak, namještanje “dušice”, divnog li naziva, koja spaja zvučnicu i dno violine, prenoseći titraj zvuka i dajući joj dušu – to je majstorski posao. Kako on to zna? Kako on to čuje i kako se to uči?

Ili Teslin slučaj; poznato je da Nikola Tesla nije ni za jedan svoj izum ili ideju radio matematičke dokaze, a sasvim je moguće da on to nije ni “znao”. Njemu su, naime, dolazile “slike”. Bljeskovi vizija. Mogao je vidjeti, do najsitnijih detalja, kompleksnu mehaniku. Razraditi ideje koje je i danas teško uopće pojmiti. I ovo je tema za sebe, ali ostaje zanimljivo primijetiti da je taj i takav Tesla stajao kao alternativa putu kojim je fizika krenula; razbiti atom, kao što analitičkom duhu i priliči. Otada se svako koje desetljeće otkriva nova “najmanja čestica”. I nikako doći do Nje…
Dakle, neki nadahnuti chef ili spretna domaćica naprosto mirišu i kušaju, majstor-graditelj čuje, a veliki Tesla – vidi.

Zašto se to uopće nameće kao čudo ili talent? Obično korištenje čula, koja naravno isto imaju svoje gradacije, umijeća koja se vježbaju i nadograđuju, a sveobuhvatniji mirisi, zvukovi i vizije – prizivaju. Kako je prirodan razvoj čovjeka, razvoj njegovih čulnih, misaonih i intuitivnih sposobnosti postao neshvatljiv poduhvat, a to da ne zna što bi pojeo ili popio, što bi radio, zašto ga nešto boli ili smeta, što voli a što ne voli – jedno normalno stanje? Možda se naprosto previše nalazi pred riječima, notama i receptima. A premalo pred praznim papirom.

Negdje na pola koncerta, kvintet „Grazias“ je iz swing standarda prešao na temu Charlie Parkera “Anthropology”, gotovo kronološki, u povijesnom slijedu, predstavljajući nadolazeći bebop. Aranžman je bio sasvim dobar i “pravilno” fluktuiran kroz harmonijsku progresiju. No, to što nisu imali perkusije, nije jedini razlog zašto sada imamo reperkusije, odnosno zašto to nije zvučalo kao bebop; Parker je jedan od začetnika stila koji će, pogotovo u svojim konsekvencama, tražiti izričaj i improvizaciju iz gole harmonijske strukture, potiskujući melodiju kao „ljepilo“ svih segmenata muzike. Melodija nosi govor, njoj se prilagođavaju i ritam i harmonija, ona je poveznica između muzičara i slušatelja. Melodija je ono što radi razliku između zvuka i glazbe i na njoj se bazira svaka nadogradnja. I onda, gotovo kao bunt, razvija se ideja da se melodija istisne iz glazbe, da se svira iz same harmonijske strukture, da se njoj služi i na nju oslanja. Jer sve su to harmonijski strukturirani tonovi. Kao što je i hrana zapravo sušta molekularna struktura. Kao što je i svijet oko nas struktura atoma.

Možda je slučajnost, ali ipak znakovita, da će Parker napisati „Anthropology“, (znakovitosti ne manjka niti u nazivu skladbe), u godini u kojoj je proizvedena i iskorištena prva nuklearna bomba. Produkt one vrste ljudske znatiželje koja žudi za moći i kontrolom svijeta i pojava oko sebe, a ne skladom s tim istim svijetom. Skladom koji je bio prije i kojeg se svaka Nada sjeti. Kada dobije veliko početno slovo.