Posebna nagrada Hrvatskog muzejskog društva u Karlovac

Nagrađena je izložba "Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja - 250. godina Gimnazije Karlovac" autora Luke Čorka i Antuna Milinkovića koja je postavlja u Galeriji "Vjekoslav Karas"

Autor: Denis Mikšić

Antun Milinković, Luka Čorak, Hrvojka Božić, Muzej Mimara, Zagreb, 18. 12. 2017. Izvor: Gradski muzej Karlovac

U ponedjeljak, sasvim slučajno na svoj dan, je Gradski muzej Karlovac dobio u Muzeju Mimara u Zagrebu posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za istraživački rad koji je rezultirao izložbom „Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja – 250. godina Gimnazije Karlovac“ autora Luke Čorka, kustosa u Gradskom muzeju Karlovac, i Antuna Milinkovića, karlovačkog gimnazijskog profesora, koja je bila postavljena u Galeriji „Vjekoslav Karas“.

„Za 250. godišnjicu Gimnazije Karlovac odlučeno je izložbom prezentirati sadržaj prirodoslovne zbirke Gimnazije Karlovac koja broji 1153 predmeta i koja je od 2015. kulturno dobro. Stručni rad započeo je još 2010. godine kada se pristupilo inventarizaciji zbirke. Zbirka je pripremljena i obrađena što je uključivalo pregled stanja očuvanosti, inventarizaciju, usklađivanje zastarjelih naziva s modernom sistematikom, vrijednosnu kategorizaciju, digitalizaciju te restauraciju. Izložbom su predstavljena ukupno 225 predmeta, od toga 204 predmeta Prirodoslovne zbirke Gimnazije Karlovac i 21 predmet iz fundusa Muzeja. Izložbu su pratila brojna predavanja, radionice, stručna vodstva te je izdan i stručni katalog. Uz inventarizaciju Prirodoslovne zbirke Gimnazije Karlovac, njene prezentacije javnosti i educiranje o povijesti i važnosti škole treba izdvojiti i uspješnu suradnju kustosa, muzejskih pedagoga i gimnazijskih profesora na ovom značajnom izložbenom projektu“, stoji u obrazloženju nagrade HMD-a.