Polkagent report: Centar na Babinoj gori u probnom radu 2021. ili – malo sutra

Tvrtka Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije "Kodos" je osnovana 2007. godine od strane Karlovačke županije te suvlasništvo u njoj ima većina gradova i općina sa područja županije. Deset godina nakon što je utemeljena i koliko pratim njezin rad ili nerad, ponajviše bivšeg direktora Zdravka Marčetića, mogu kazati da se radi o klasičnoj uhljeb-tvrtki

Autor: Nikola Badovinac

U srijedu i četvrtak su održane peta i šesta sjednica ovog saziva Županijske skupštine Karlovačke županije. Te dvije sjednice su ujedno i zadnje sjednice u ovoj kalendarskoj godini.

Na petoj su najzanimljivije točke dnevnog reda bile Aktualni sat, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Karlovačke županije za 2017. godinu i projekcije za 2018. i 2019. godinu, odnosno, ukratko, rebalans proračuna te Prijedlog Proračuna Karlovačke županije za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu.

Bolji je aktualni sat na Gradskom vijeću Grada Karlovca gdje vijećnik postavi pitanje i odmah dobiva odgovor. Na županijskom aktualcu svi vijećnici postave pitanja i tek onda krenu odgovori, što razvodnjuje rasprave.

Josipa Benčića iz Socijaldemokratske partije je zanimalo što župan Damir Jelić, šef županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice, planira sa Centrom za gospodarenje otpadom na Babinoj gori te što može obećati stanovnicima Karlovačke županije?“. Odgovor je dala Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin –  teško je govoriti o uspješnosti projekta, a, po hodogramu, radovi će 2021. biti u punom jeku, Centar u probnom radu. Može to biti navedeno u hodogramu, ali nema šanse da se Centar pusti u probni rad 2021. godine. Prije će se to ostvariti malo sutra.

Tvrtka Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije “Kodos” je osnovana 2007. godine od strane Karlovačke županije te suvlasništvo u njoj ima većina gradova i općina sa područja županije. Deset godina nakon što je utemeljena i koliko pratim njezin rad ili nerad, ponajviše bivšeg direktora Zdravka Marčetića, mogu kazati da se radi o klasičnoj uhljeb-tvrtki, što se vidi i po strukturi zaposlenika. Godinama se baš ništa nije radilo, i to odgovorno tvrdim, jer rezultata nema. Na lokaciji Centra sam bio u dva navrata te nisam vidio nikakve radove, a nije se radilo niti na pristupnoj cesti, što kroz papirologiju, što na terenu. Tu obvezu na sebe je preuzeo Grad Karlovac, barem ovaj “papirnati” dio, a sama izgradnja Centra je zapravo najveći projekt Karlovačke županije. Hodogram je u više navrata mijenjan, a ono najvažnije, tehnologija koju će Centar koristiti, nije nikome poznata. Tema Centra je baš jako velika i o tome ću jednom drugom prilikom. Nepostojanje Centra smatram velikim propustom županijske vlasti, a to je svih ovih godina krivnja HDZ-a.

Tomislav Katić (HDZ) je postavio pitanje pročelnici Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Marini Jarnjević zanimajući se o broju riješenih zahtjeva za legalizaciju, a rezultati su porazni. Karlovačka županija je i dalje na začelju po tom pitanju. Ne treba smetnuti s uma i da je legalizacija objekata u Republici Hrvatskoj produljena do 30. lipnja 2018. Svi koji nisu podnijeli zahtjeve u prvom valu to mogu sada učiniti po istim uvjetima. Nažalost, zbog vladajućih iz županije (HDZ) amo opet poznati po negativnom.

Igora Krivokuću iz Živog zida zanima hoće li se kod Opće bolnice Karlovac naplaćivati parkiranje, a župan tvrdi da neće. Činjenica je da nedostaje parkirnih mjesta kod bolnice te bi se trebalo ići u planiranje proširenja postojećeg parkirališta.

Krivokućina stranačka kolegica Helena Stojković postavlja zatim pitanje o izgradnji sportske dvorane kod Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Dugoj Resi. Župan je naglasio da je potrebno partnerstvo između Grada Duga Resa i Karlovačke županije. Zaključio bih da postoji spor između gradonačelnika Tomislava Boljara i župana Jelića i da dok oni to ne izglade Duga Resa nažalost neće tako skoro vidjeti novu dvoranu.

Amirudin Talakić (HDZ) je postavio pitanje o ograđivanju groblja Kamensko. Dobio je odgovor da će se komunicirati sa Gradom o tome. Treba napomenuti da veliki broj groblja na području grada Karlovca nije ograđen, a ako se ne varam, to je i zakonska obaveza.

Damir Škrtić (HDZ) je postavio pitanje o sanaciji mosta Zvečaj-Bukovje, a odgovorio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Karlovačke županije Stjepan Turković. Natječaj za sanaciju je obustavljen iako su stigle tri ponude te je u planu da ponovni natječaj ide u rano proljeće iduće godine. U pripremi ovog natječaja je bilo nekoliko propusta. Primjerice, kod pripreme, ŽUC nije znao da ne postoji niti jedan dokument da je most legalno postavljen te da postoji nekoliko propusta u odnosu na Pravilnik o plutajućim objektima koje utvrđuje pregled od strane Hrvatskog registra brodova. Treba napomenuti da je projektant za sanaciju bio nezavisan karlovački gradski vijećnik Davor Petračić. Nadam će se hitno realizirati sanacija mosta te da troškovnik neće biti veći u odnosu ovaj koji je bio predviđen u prvoj verziji.

Zlatko Mrvoš (SDP) je predložio da se postavi info oznaka za Plitvička jezera na izlazu kod Ogulina, na autocesti iz smjera Rijeke, a prije Bosiljeva. Takva signalizacija bi mogla „natjerati“ dio turista da uvrste i Ogulin kao rutu svog odmora.

Bilo je riječi i o informatizaciji rada Županijske skupštine odnosno smanjenju količine papira koju vijećnici moraju koristiti prilikom pripreme. U skorije vrijeme bi se i to trebalo dogoditi te bi bili konačnu u korak sa vremenom u kojem živimo.

Kada se priča o rebalansu proračuna, praktički bih mogao kopirati tekst kao i kod rebalansa proračuna Grada Karlovca. Ovo je zadnji rebalans ove godine i smatra se tehničkim . Treba naglasiti da je izglasani proračun za 2017. godinu bio proračun za izbornu godinu te je tada predstavljao dokument koji će biti vezan uz promociju vladajuće opcije.

Točka Prijedloga Proračuna Karlovačke županije za 2018. godinu me nije oduševila. Zapravo sam proračun je „već viđen“. Vijećnici SDP-a su najviše sudjelovali u raspravi. Iznenadili su me vijećnici Mosta nezavisnih lista koji su odlučili podržati proračun. Nezainteresiranost pozicije za ideje ostalih vijećnika je loša kao i poruka jednoumlja te se nadam da će uskoro doći dan kada će se uvažavati i prijedloge oporbe. Stvarno mi ništa nije vrijedno za spomenuti o ovoj točki – tako važna, a tako „dosadna“.

Šest sjednica je bila bez Aktualnog sata, a samim time i manje „atraktivna“ od sjednice održane dan ranije.

Izdvojio bi sljedeće točke kao najzanimljivije:

1. Izvješće o broju učenika u osnovnim školama, srednjim školama i učeničkim domovima na području Karlovačke županije u školskoj godini 2017./18. Zabrinjava podatak da je u Karlovačkoj županiji i dalje u padu broj učenika. Postoje mjere koje bi to kao trebale riješiti, ali to su samo slova na papiru. Dok god je gospodarstvo na niskim granama te dok je veliki dio stanovnika egzistencijalno ugrožen, neće se zaustaviti ovaj negativni trend.

6. Prijedlog Odluke o produljenju trajanja važeće Strategije razvoja Karlovačke županije 2011. – 2013. do usvajanja novog srednjoročno strateškog dokumenta (Plan razvoja županije). Do 2018. godine nas dijeli 30 dana, a bavimo se produljenjem strategije koja je trajala do 2013. godine. Kako? Tko je kriv što se nije izradila nova strategija? Hrvatska je od donošenja te strategije postala članica EU. Ova produljenja strategija nikako ne može biti usklađena sa propisima EU, jer je zastarjela i neusklađena. Je li moguće dobiti financiranje od strane EU za projekte s obzirom da je ovaj dokument zastario? Koliko smo tu ograničeni? Mislim da je ovo sramota bivšeg župana Ivana Vučića, koji je sada predsjednik Županijske skupštine, i nadao sam se da će se provesti velika rasprava, ali nada je umrla, makar posljednja.

14. Prijedlog Programa rada Županijske skupštine za 2018. godinu
Copy/paste od ranijih godina. Uopće ne vidim neku promjenu u radu Županijske skupštine. Očekivao sam da će bivši župan, a sada predsjednik skupštine, ipak imati hrabrosti i da ćemo se u sljedećoj godini često baviti gospodarstvom i sličnim temama.