Politika na traci: Posljednji Jedi

Zamislite da radi kino Edison, pogledate Posljednjeg Jedija i onda popijete kuhano vino na Adventu ispred kina. Ali danas, za nas, to je veća fantastika od Ratova zvijezda. Vratimo se u surovu stvarnost: ako želite pogledati film na velikom ekranu, a propustili ste premijeru u Karlovcu, morate potegnuti do Zagreba. Isplati se

Autor: Dražen Cukina

Prošle srijede se u mnogim gradovima svijeta počeo prikazivati film „Ratovi zvijezda: Epizoda 8 – Posljednji Jedi“ redatelja Riana Johnsona, najnoviji nastavak sage o Ratovima zvijezda. Iste večeri internet su preplavili komentari filma. Iznenađujuće je velik broj negativnih. Gledatelji su se naročito okomili na – inače prekrasnu – scenu u kojoj princeza Leia pluta svemirom u večernjoj haljini i preživi taj izlet. Naravno, tako nešto kosi se sa svim poznatim zakonima fizike i biologije. No sasvim je pogrešno film procjenjivati i vrednovati općepoznatim činjenicama. Ratovi zvijezda su bajka, a u bajkama vrijede drugačija pravila od onih primjenjivih u stvarnom svijetu. Nikog nije smetalo kad lovac raspori vuka, a Crvenkapica i baka iz vučje utrobe izađu žive i zdrave. Na isti način treba vidjeti i doživjeti ranije spomenutu scenu. Osim toga, znajući da je glumica Carrie Fisher umrla nedugo nakon snimanja filma, scena u kojoj lebdi svemirom u anđeoskoj pozi poprima sasvim drugačije konotacije.

Premda je predložak bajkovit, film povremeno odiše izuzetno mračnim tonovima i subverzivnim podtekstom, što i priliči bajci 21. stoljeća. Klasična i dobro poznata priča o borbi dobra i zla u Posljednjem Jediju dobiva nove tonove rijetko viđene u književnosti ili na filmu. Kroz cijeli film jasno su vidljive aluzije na sadašnje svjetske prilike, no to nije strano Ratovima zvijezda. Izvorna trilogija bila je lišena takvih aluzija, no već u Fantomskoj prijetnji postoji scena koja se može iščitati kao kritika nemoći Ujedinjenih naroda da spriječi rat u Bosni i Hercegovini. Svijet se u međuvremenu promijenio i današnje opasnosti su drugačije. Tko je u novim Ratovima zvijezda apostrofiran kao uzročnik gotovo svih modernih zala? Trgovci oružjem. Oni se okupljaju i zabavljaju u glamuroznom Canto Bightu kojeg glumi Dubrovnik. Glavni junaci u jednom trenu na nekim jahaćim životinjama pregaze trgovce oružjem dok se ovi kockaju u kazinu. Stripovski neralno pojednostavljenje? Svakako, ali podsjetimo se – radi se o bajci. Nimalo bajkovita je druga scena u kojoj junaci shvate da isti trgovci bez imalo stida ili kajanja prodaju oružje objema zaraćenim stranama, a to je činjenica koja se dosad u serijalu vješto prešućivala.

Gotovo svi negativci govore književnim engleskim, dok pobunjenici naginju američkom izgovoru, i to je konstanta koja se provlači kroz cijeli serijal. Prije 40 godina u vrijeme nastanka prvih Ratova zvijezda, to je bila tek zgodna dosjetka. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije toj dosjetki dodaje i neka nova značenja. U ranijim filmovima negativci su bili ujedinjeni u Imperiji. U najnovijem nastavku Imperije nema, zamijenio ju je Prvi poredak, a taj naziv lako asocira na Novi svjetski poredak. Zahvaljujući prirodi Prvog poretka, koji gotovo da ima obilježja zločinačke organizacije, cijela priča o novom poretku ima jasne negativne konotacije. Je li Prvi poredak sretno odabrano ime? Nije to bez vraga i sigurno su autori imali na umu sva moguća tumačenja, kako pozitivna tako i subverzivna. Riječ prvi asocira na pobjednika, prvaka, ali isto tako i na činjenicu da poslije prvog dolazi neki drugi, možda pravedniji poredak.

Sedmi nastavak, Sila se budi, završava prizorom u kojem Rey pronalazi Lukea Skywalkera na izoliranom otoku. Njihov susret dobiva razradu u novom nastavku. Luke je postao čangrizavi starac koji više ne želi ni čuti za Jedije. Postmodernističkim jezikom rečeno, Luke želi dekonstruirati mit o Jedijima. Tvrdi da se Jedijima pripisuje puno toga za što nisu zaslužni, a to je još jedan segment priče koji su dosadašnji filmovi mudro izbjegavali. Jesu li Jediji zaista heroji bez mane? Luke tvrdi da nisu. On želi okončati red Jedija jer kaže, Jediji nisu više potrebni, kao ni mit o njima. To je tema o kojoj bi i mi na ovim prostorima mogli ponešto reći.

Rey ima drugačije stajalište. Zabrinuta je jer zna snagu koju imaju mitovi i legende. Njoj treba mit o Jedijima. I ne samo njoj. Moguće je da većina gledatelja koji su filmu dali lošu ocjenu podržava Reyino stajalište, osjećajući da će gubitkom mita izgubiti nešto veliko i važno u svojim životima. A što je sa Silom, pita Rey Lukea, ali Luke ima odgovor i na to: Sila neće nestati s Jedijima, Sila je svugdje prisutna, neuništiva, Jediji su tek vozila kojima se Sila više ili manje uspješno prenosila. „Svaka tvoja riječ je pogrešna,“ kaže Luke različitim likovima u dva navrata tijekom filma. Opet jedna rečenica koja u današnje vrijeme lažnih vijesti dobiva nova značenja – opet nešto što se zadrtim štovateljima fake newsa i alternativne istine nimalo ne dopada.

Ima u filmu i jeftine koeljovštine, primjerice sljedeća izreka: „Nećemo pobijediti tako da uništimo ono što mrzimo, nego tako da spasimo ono što volimo.“ Ili ovo: „Neka prošlost umre. Ubij je, ako je potrebno. Jedino tako možeš postati ono što ti je suđeno.“ No čak i te polupatetične sentence sjajno funkcioniraju u filmu. Još jednom, radi se o bajci, i sigurno nitko nije u kino ušao očekujući da će dobiti kantovski preciznu kritiku Jedijevog uma.

Radnja je razlomljena u tri odvojena glavna toka koji se isprepleću i spajaju tek u završnici, no zbivanja su pregledno izložena u najboljoj tradiciji klasične holivudske naracije – red akcije, red ne prezahtjevne metafizike, red pritiskanja gledateljevih emocionalnih gumbića. Zasluga je to ponajprije precizne režije redatelja koji je napisao i scenarij, puno složeniji i višeznačniji od prvih maštarija Georgea Lucasa. Film nudi i nekoliko uistinu fascinantnih prizora koje nećete lako zaboraviti nakon gledanja filma. Završetak je nevjerojatno optimističan, što je pravo osvježenje nakon svih mračnih tonova kojima smo svjedočili tijekom filma.

Od kraja prošlog filma, po internetu se puno spekuliralo u kakvoj je rodbinskoj vezi Rey s ostalim junacima filma. Posljednji Jedi nudi jednu verziju koja može, ali ne mora biti istinita. Još su neki likovi dobili znatno više filmskog vremena nego u prošlom nastavku, primjerice glavni negativac Kylo Ren. Njegov lik najprofiliraniji je u filmu, tijekom filma on se lomi između dvije strane Sile, ali njegovu konačnu sudbinu doznat ćemo tek u idućem nastavku. Pričekat ćemo se da to saznamo – završni dio sage u kina stiže tek za dvije godine.

Gdje ćemo gledati završne Ratove zvijezda? Opet u Domu Oružanih snaga Hrvatske vojske „Zrinski“? Ili ćemo dotad možda imati modernu kino dvoranu? Odlično je što su i Karlovčani imali prilike vidjeti film kad i publika širom svijeta. Slika je bila izvrsne kvalitete, što je zasluga digitalizacije i najviše ovisi o kvaliteti projektora. Zvuk nije na razini Cinestarovih dvorana, jer dvorana Doma HV ipak nije opremljena audio sustavom kakav posjeduju moderne kino dvorane, ali to vjerojatno nikog u punoj dvorani nije previše smetalo. Najveća zamjerka je što smo mogli gledati samo jednu predstavu. Posljednji Jedi traje dva i pol sata, predstava je održana usred tjedna i zasigurno u Karlovcu ima još ljubitelja Ratova zvijezda koji bi jako rado pogledali film na velikom platnu, ali im srijeda nikako nije odgovarala. Super je premijerno gledati film u isto vrijeme s ostatkom svijeta, ali još bi ljepše bilo imati kino dvoranu s redovnim programom da možete sami izabrati vrijeme kad želite pogledati film. Zamislite da radi kino Edison, pogledate Posljednjeg Jedija i onda popijete kuhano vino na Adventu ispred kina. Ali danas, za nas, to je veća fantastika od Ratova zvijezda.

Vratimo se u surovu stvarnost – ako želite pogledati film na velikom ekranu, a propustili ste premijeru u Karlovcu, morate potegnuti do Zagreba. Isplati se.