Marko Matijević – od srednja.hr do mirovina.hr

Vlasnik dvaju uspješnih internetskih portala predavao u Karlovcu o svom poslovnom razvoju

Autor: Denis Mikšić

Marko Matijević, novinar i poduzetnik, Knjižnica za mlade, Karlovac, 11. 12. 2017. Foto: Marin Bakić

Mladi se ne vole angažirati niti raspravljati na društvenim mrežama, dok se stariji ponašaju upravo suprotno – imaju vremena i želje argumentirati svoje stavove – opisuje razliku između čitatelja portala namijenjenog učenicima i studentima te portala namijenjenog umirovljenicima Marko Matijević, novinar i poduzetnik koji je pokrenuo vrlo uspješne medijske projekte srednja.hr i mirovina.hr.

Potonje je pokrenuo nedavno – u roku par tjedana je prikupio 15.000 „fanova“ na društvenoj mreži Facebook i 34.000 jedinstvenih posjetitelja, zaposlio dvije novinarke i angažirao tri suradnika. Srednja.hr je već godinama vodeći medij u Hrvatskoj namijenjen sustavu obrazovanja i visokog obrazovanja po dosegu i utjecaju, među 25 najpopularnijih hrvatskih mrežnih adresa s 350.000 posjetitelja mjesečno i tamo radi šest novinara. O svojem putu do uspjeha izlagao je u ponedjeljak Knjižnici za mlade u Karlovcu u sklopu programa Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” koji je namijenjem poticanju i razvoju poduzetništva “Poslovna knjižnica”.

  • Prvo sam pokrenuo portal Drugačiji za studente Fakulteta političkih znanosti kojeg sam pohađao, a kada sam bio demonstrator sam uvidio da ne postoji portal za mlade, pa sam se odlučio napraviti jedan takav. Trebalo mi je pola godine da osnujem portal koji je bio preteča portalu Srednja.hr. Imali smo redakciju, tridesetak volontera, no mali broj posjeta. Računao sam na milijun, a imali smo 30.000. Iz tog razloga sam odustao od projekta, dok mi netko nije ponudio da otkupi portal, jer je smatrao da je 30.000 posjeta mjesečno dokaz potencijala. Tada sam osvijestio da je to tako i ponovno se tome posvetio – kaže Matijević.

Prvog travnja 2012. godine su objavili da se nastavak školske godine odgađa za sedam dana, odnosno toliko produžuju proljetni praznici, jer se ne može osigurati grijanje.

  • Nakon toga se broj posjeta uvećao trostruko i tada sam mogao zaposliti prvu osobu. Uložio sam 70.000 kuna. Lani smo imali 280.000 kuna prometa, a ove pola milijuna. Kada postane očigledno da si stabilan, mnoga se vrata otvore. Četrdeset posto prihoda ostvarujemo od oglasa, a ostatak od sponzoriranih članaka – veli Matijević kojeg je posebno zanimalo što polaznici trećeg razreda Ekonomsko-turističke škole Karlovac, koji su popratili predavanje, misle o portalu Srednja.hr i koji je s njima smišljao objavu za fejsbučnu stranicu „Maturanti 2018.“ koju vodi.