Aquatika – potreban oslonac na lokalno stanovništvo

Radi se o projektu koji je dobro zastavljen i uspješno proveden, u prvoj godini pokazuje jako dobre rezultate, a u budućnosti, ako ne zaspi na svim nagradama i lovorikama te nastavi dobar, otvoren i kontinuirani rad može pridobiti puno novih i starih posjetitelja, te razviti puno kvalitetnih i inovativnih sadržaja

Autor: Lucija Unuk

Aquatika. Foto: Denis Stošić. Izvor http://aquariumkarlovac.com/akvarij/

Prošla je već dobra godina otkako je vrata otvorila karlovačka Aquatika, projekt lokalnog razvoja, kojeg se dugo iščekivalo. O samom smislu i koristima ulaganja kao i uvijek kad se radi o većim i vidljivim javnim investicijama, „na ulici i na facebooku“ se često raspravljalo i konačno se dočekalo ostvarenje u listopadu 2016. godine kad je uz Koranu niknula moderna, zemljom i zelenim krovom pokrivena konstrukcija. Jedini sladkovodni akvarij u Hrvatskoj je jako dobro i diskretno uklopljen u okolinu i  revitalizirao je pust prostor na desnoj obali Korane. U današnjim urbanoskopskim osvrtima  ćemo se tako prisjetiti namjera i ciljeva samog projekta potpomognutog s fondovima Europske unije, te pogledati što se i što bi se moglo još događati u sklopu hrvatske slatkovodne atrakcije.

Projekt KAquarium doprinosi realizaciji strateških ciljeva Karlovca, među kojima su nova radna mjesta u lokalnoj ekonomiji, turizam u funkciji razvoja grada i visoka kvaliteta života u gradu, kako je informirala nedavno za jedne stručne posjete ravnateljica Javne ustanove Aquatika Margarita Markušić Kulaš. Zbog dobre priče u kontekstu Hrvatske kao jedne od europskih država s najbogatijom sladkovodnom ihtiofaunom, u kojoj živi oko 150 vrsti slatkovodnih riba, od toga 40 endemskih (lokalnih) vrsta, Karlovca kao grada na četiri rijeke, grada parkova i zelenila, karlovačke Zvijezde koja je inspirirala oblik građevine akvarija sa zemljanim nasipima, Karlovca kao grada susreta te, naravno,  dobre analize i pripreme projektne prijave, Grad Karlovac s partnerima (Hrvatski veterinarski institut, Hrvatski institut za biološku raznolikost, Ekološko društvo Pan, Gradski muzej Karlovac) i s regionalnim koordinatorom Razvojnom agencijom Karlovačke županije KARLA, s projektom „Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ uspio je ishoditi sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj na temelju Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013 u visini 36.222.282,45 kuna, dok je cijeli projekt bio težak 36.691.939,28 kuna. U kompleksu se uz bogatu ponudu slatkovodne flore i faune nalaze prostori za edukaciju, multifunkcijska dvorana, knjižnica i centralni trg, koji se mogu iznajmiti za različite događaje, te kafeterija i suvenirnica. Kako piše na web stranici regionalnog koordinatora kroz provedbu projekta muđusobno su se povezali pružatelji integrirane turističke ponude dok se očekivalo da će sam projekt imati veliki utjecaj na turistički imidž Karlovačke županije i Karlovca. Naglašena je i kulturno-znanstveno-obrazovna komponenta KAquariuma koja bi također trebala imati utjecaj na održivi lokalni razvoj te još dodatno proizvodnja akvarijske opreme.

I što su rezultati projekta? Nakon godine rada danas, po onome što je ravnateljica predstavila, zaposleno je 15 radnika, s Aquatikom surađuje 60 lokalnih malih i srednjih poduzeća. U  tom razdoblju se u kompleksu odvilo 20 događaja, a sam kompleks je posjetilo 117.000 posjetitelja (u prijavnici projekta bilo je predviđeno samo 12.000 godišnje). Želja ekipe Aquatike je s vremenom uspostaviti još snažniji istraživački tim, koji bi produbljeno analizirao, pratio i rješavao izazove bioraznolikosti.

Do sada smo Aquatiku posjetili drugi put, jednom privatno, bez stručnog vodstva, a drugi put sa stručnim vodstvom doktora znanosti Gorana Jakšića kada smo početkom prosinca u sklopu sastanka europske mreže IQ-Net, koja djeluje sa svrhom kvalitetne provedbe kohezijske politike EU, posjetili kompleks u organizaciji hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji projekt svrstava među najuspešnije projekte sufinancirane s EU fondovima. Trebamo priznati da se nakon prvog posjeta, iako smo akvarij voljeli preporučiti svojim poznanicima, ne bismo tako brzo vratili, da se to nije dogodilo u sklopu poslovnih obaveza. Tamo bi se, a vjerujemo da nismo jedini, vratili povodom novih zanimljivih sadržaja, koje bi ustanova ponudila i ako bi se proširila i uz to dobro promovirala akvarijska ponuda – dakle proširio postojeći postav akvarijske flore i faune – i osnažio muzejski dio projekta.

Kao što smo mogli čuti, aspiracije tima Aquatike jesu da, iako žele privući nove domaće i strane posjetitelje kroz aktivnosti marketinga i promocije, koje su svakako doprinjele i dosadašnjem neočekivanom velikom posjetu, ostvare višestruke posjete lokalnih stanovnika, što se zapravo i očekuje od dobrog projekta lokalnog održivog razvoja, koji treba biti snažno integriran u lokalnu zajednicu. Iz toga neminovno proizlazi da je budući put ustanove rad na dodatnim sadržajima u sklopu kompleksa. Već sama posjeta akvarijskog postava mogla bi biti obogaćena stalnom projekcijom domaćeg promotivnog dokumentarnog filma na temu bioraznolikosti grada na četiri rijeke, u kojeg bi spontano ukljućili i ostale karlovačke zanimljive lokacije, vrijedne posjeta. Film bi se mogao napraviti zajedno s Kinoklubom Karlovac koji na drugoj strani Korane svake godine organizira Riječno kino. Pregled web stranice pokazuje da tim Aquatike radi na tome da se povezuje s ostalim javnim institucijama u Karlovcu, na primjer Gimnazijom Karlovac, Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ ili Veleučilištem u Karlovcu, što je dobar, i već u drugim sličnim projektima dokazano najefikasniji put koji donosi najbolje rezultate.  S obzirom na temu koju reprezentira kompleks bilo bi prikladno svake godine obilježiti međunarodni dan biološke raznolikosti 22. svibnja s različitim eventima, koji bi bili snimani i promovirani putem facebook in web stranice. Suradnja i stručni posjeti te predavanja domaćih i stranih istraživača svakako su dobrodošli i treba ih i dalje dobro promovirati, te s njima ići i u druge zajedničke istraživačke i inovativne projekte koji mogu doprinjeti poboljšanju uvjeta u Aquatici.

Zbog projektnog rješenja kompleks je vezan na karlovačku Zvijezdu zato u budućoj revitaliziranoj Zvijezdi očekujemo sadržaje koje će posjetitelje Karlovca usmjeriti na područje novog revitaliziranog riječno-akvarijskog centra uz Koranu i, naravno, obrnuto. Izložba starih fotografija Božića u Karlovcu na centralnom trgu Aquatike, postavljena u suradnji s Kafotkom povezuje novi sa starim Karlovcem. Nadamo se da ćemo slične izložbe na otvorenom vidjeti i na u budućnosti revitaliziranom Starom placu. Predlažemo da se projekti za edukacije i promocijske sadržaje u partnerstvu s lokalnim javnim i civilnim dionicima prijavljuju na natječaje za razna bespovratna sredstva, koja svakaku stoje na raspolaganju. Na takav način mogu se dobiti sredstva za kvalitetne i atraktivne sadržaje, koji su potrebni za budućnost Aquatike i Karlovca. Inače sami hodnici i ugođaj koji daje osjećaj podzemnih voda i špilja te pogled na ribe iza stakla jako opuštajuće djeluje na posjetitelje, o čemu isto ima smisla razmisliti kao o unutrašnjem potencijalu kompleksa.

U svakom slučaju, radi se o projektu koji je dobro zastavljen i uspješno proveden, u prvoj godini pokazuje jako dobre rezultate, a u budućnosti, ako ne zaspi na svim nagradama i lovorikama te nastavi dobar, otvoren i kontinuirani rad može privući puno novih i starih posjetitelja, te razviti puno kvalitetnih i inovativnih sadržaja.