Ajdinovićeva instalacija u Galeriji Siva

Autor istražuje reakcije publike na djelo bez obzira o mjestu postavljanja, bilo da se radilo o javnom otvorenom prostoru, ulici, ili zatvorenim galerijskim kontroliranim uvjetima. Instalacija otvara novi, autonomni mikro prostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina u koju se može povući u kontemplaciju

Autor: Denis Mikšić

Instalacija Iza granica Ranka Ajdinovića, Galerija Siva, Zagreb. Foto: Denis Mikšić

U prostoru zagrebačke Galerije Siva unutar Autonomnog centra Medika u četvrtak je postavljena instalacija karlovačkog umjetnika Ranka Ajdinovića: Iza granica.

Premijerno je predstavljena prije dvije godine u okviru programa Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX Nova kultura _ Hibridni grad u Karlovcu. Instalacijom Ajdinović propituje interakciju publike u javnom prostoru tako da i sama može sudjelovati u djelu ostavljajući ili pišući poruke ili ulazeći u rad koji poziva da se gledatelj samostalno uključi u promišljanje umjetničkog djela. Ajdinović istražuje reakcije publike na djelo bez obzira o mjestu postavljanja, bilo da se radilo o javnom otvorenom prostoru, ulici, ili zatvorenim galerijskim kontroliranim uvjetima. Instalacija otvara novi, autonomni mikro prostor koji se nalazi unutar “stvarnog svijeta” čiji je istovremeno i dio, ali i zasebna cjelina u koju se može povući u kontemplaciju.

Ovu Ajdinovićevu intervenciju moglo se vidjeti i 2016. godine kao dio scenografije suvremene plesne predstave Hibridna galerija: izgubljeno – nađeno! a ovo je prvo izlaganje izvan Karlovca.

U sklopu otvaranja instalacije nastupio je mladi glazbenik Luka Selman premijerno predstavivši svoj novi ambient/noise/industrial projekt Tkivo. Selman je već nastupao s Ajdinovićem na premijeri Iza granica 2015. godine.

Uz autora postavljanje instalacije Iza granica i popratni program potpisuje produkcijski tim KA-MATRIX-a.

Za izbor prvog gostovanja instalacije izvan Karlovca odabran je upravo prostor galerije Siva koju vodi udruga Attack s kojom KA-MATRIX posljednjih nekoliko godina redovito surađuje. Ono je što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa je smještaj i osnivači. Nalazi se u prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane supkulturnih kolektiva unutar AKC-a prenamijenjena u nezavisni kulturni centar koji funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada ne bi li postali prostori za rad i produkciju različitih umjetničkih, društvenih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu s velikim udjelom volonterskog rada.

Ideju za otvaranje ovakve galerije i osnivanje autonomnog centra pojasnila je jedna od pokretačica, Sanja Burlović iz udruge Attack.

  • Specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i predstavljanje supkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su Galeriju Siva oformili 2012. godine. Bez obzira na to što je nastala od strane jedne supkulturne skupine, galerija nije programski ograničena. Kroz programe cilj je afirmacija umjetnika i umjetnica koji stvaraju u različitim medijima, a koji nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Program galerije zamišljen je kao predstavljački, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju srednjoj struji . Jedan od takvih programa upravo je i ova izložba / instalacija u kojoj su spojeni umjetnici koji primarno dolaze iz različitih oblika i žanrova umjetničkog izričaja što je i bila jedna od namjera organizatora – veli Burlović.

Galerija Siva je program Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski je podržana od strane Ministarstva kulture republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.