50 pjesama za snijeg u Karlovcu

Desetak ljubitelja poezije bilo je u subotu, nažalost, uskraćeno za najavljeni nastup odličnih karlovačkih pjesnika Tomislava Čadeža i Luke Mavretića. Svoju je pjesmu pročitao Tomislav Augustinčić. Svi ostali sudionici su, nakon šetnje od „Edisona“ do Puta Davorina Trstenjaka, pod svjetiljkama karlovačkog arboretuma pročitali jedan izabrani Nerudin sonet

Autor: Draženka Polović

50 pjesama za snijeg, Karlovac, 9. 12. 2017. Foto. Draženka Polović

Snijeg pod kojim su se Karlovčani probudili u subotu povezao je ove godine na jedinstven način njihov grad s još 15 gradova diljem Europe.

U 20 sati ispred nekadašnjeg kina „Edison“ je prvi put održan festival 50 Poems for Snow koji je 2012. godine pokrenuo agilni publicist i aktivist Saša Šimpraga, a 2017. poetskoj manifestaciji priključilo se ukupno 16 gradova iz šest europskih država. Prvo izdanje festivala dogodilo se u Zagrebu 19. siječnja 2013. i od tada se održava u više gradova i zemalja u prvoj noći nakon što padne snijeg. Posebnu čar takvom događaju daje činjenica da datum održavanja ovisi isključivo o snijegu i nikad se ne zna unaprijed kada će se i u kojem gradu uključenom u manifestaciju festival i održati.

Pravila su vrlo jednostavna – vani, u mraku, svoje pjesme čitaju tri autora, a svake godine festival je posvećen i nekom od bardova svjetskog pjesništva. Među velikanima čiji se poetski opus našao na dosadašnjim izdanjima festivala bili su Poljakinja Wisława Szymborska te nobelovci Tomas Tranströmer i Octavio Paz, dok je ova godina posvećena slavnom Čileancu Pablu Nerudi.

Subotnju snježnu večer, prvu u 2017. godini, uživajući u poeziji, proveli su građani Karlovca, Čakovca i slovenskog gradića Ravne na Koroškem.

Desetak ljubitelja poezije bilo je u subotu, nažalost, uskraćeno za najavljeni nastup odličnih karlovačkih pjesnika Tomislava Čadeža i Luke Mavretića. Svoju je pjesmu pročitao Tomislav Augustinčić. Svi ostali sudionici su, nakon šetnje od „Edisona“ do Puta Davorina Trstenjaka, pod svjetiljkama karlovačkog arboretuma pročitali jedan izabrani Nerudin sonet.

Nakon toga, mlađi dio sudionika zastao je na Trgu Bana Jelačića kako bi, čitajući još nekoliko Nerudinih pjesama, barem na simbolički način iskazali želju za stvarnim kulturnim oživljavanjem glavnog gradskog trga.

I na kraju, iako su nedostajali Čadež i Mavretić, već se radujemo prvom snijegu 2018. godine i snježno-poetskoj karlovačkoj vezi s neznanim gradovima Europe.