Loncu poklopac: Revitalizacija Zvijezde počinje na šekretu?

Prvi javni zahod na svijetu otvoren je 1850. u Londonu, a u Zagrebu je otvoren 1908. godine za vlasti gradonačelnika Milana Amruša, pa je prozvan amruševac, kao zafrkantska igra s prezimenom gradonačenika i imenom čuvene fontane. Rekonstuirani karlovački WC bi se mogao stoga nazvati mandićevcom po gradonačelniku Damiru Mandiću, da se ne dogodi da se baš ništa po njima ne nazove

Autor: Marin Bakić

Revitalizacija Zvijezde započinje na WC-u? Mada je olakšavajući osjećaj kojeg dobijemo u toaletima (a neki bi rekli i u ovoj kolumni) revitalizirajući, neobično zvuči mogućnost da bi oživljavanje zanemarene karlovačke jezgre moglo početi na šekretu, tamo kamo i car ide pješke, odnosno obnovom javnog zahoda.

Nova građanska fesjbučna inicijativa/zajednica ili “volonterska aktivistička grupa koja se bavi poboljšavanjima Karlovca”, kako sami sebe nazivaju, Karlovačka pozitiva (KApozitiva), nastala u aktivističkom inkubatoru Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX, organizacije civilnog društva nastanjene u Maloj urbanoj zajednici u Haulikovoj ulici, Zvijezdinoj Kineskoj četvrti, nakon što je ova ugostila zagrebačku platformu 1postozagrad i njezinog istaknutog aktivista i publicista Sašu Šimpragu s programom “Grad na drugi pogled”, potegla je ovo pitanje.

Šimpraga je u metropoli postao poznat kao aktivist koji zagovara zaštitu javnog prostora, ispravljanje nedostataka u prostoru i potiče građane na sudjelovanje u obrani javnog, pa je i u karlovačkoj Knjižnici za mlade nekidan proveo na tu temu radionicu na kojoj se biralo koje probleme adresirati. “Sudionici su tako kao glavnu temu izabrali javni WC na Trgu bana Jelačića (“Starom placu”). Najgori javni WC u Hrvatskoj; devastiranu svlačionicu košarkaškog igrališta u Šancu i pumpu za vodu koja ne radi u Šancu, nedaleko Tehničke škole Karlovac”, stoji u izvještaju KA-MATRIX-a.

Pokrenuta je potom kampanja i tako smo, dakle, došli do zahoda kao udarne teme koja se nametnula više od košarkaškog igrališta, pitanje veceja izaziva smijeh ili podsmjeh, smatra se neozbiljnom temom, pa se u literaturi, onoj koja nam je pri ruci kao što je Karlovački leksikon ili “Stari Karlovac” autora Radovana Radovinovića, brzinski pregledanoj za potrebe ovog članka – pa time i površno, dakako – ne mogu pronaći podaci o tom WC-u, dok nam Karlovačka škrinjica Nikole Perića sad nije neposredno dostupna.

“Još 1885. godine, skoro stotinu godina od proglašenja Karlovca slobodnim kraljevskim gradom, nema vodovoda, nema kanalizacije, pa ni javnog zahoda. Upravo to posljednje – javni zahod – bio je povod žučnih rasprava u Magistratu. Na sjednici gradskog zastupstva zaključeno je da se za pokus napravi pisoar od dasaka i da se sagradi na križanju kod Jelačićeve bašte (danas Hrvatski dom i Ekonomsko-turistička škola). U blizini je bilo sajmište na koje je dolazilo mnoštvo ljudi iz bliže i dalje okolice, a nisu imali gdje obaviti nuždu, osim u gostionici. Jedan od gradskih zastupnika usprotivio se tom prijedlogu, pa je prvi pokusni javni zahod kasnije postavljen na suprotnoj strani sajmišta, u blizini vojarne u Domobranskoj ulici. Prošlo je mnogo vremena od tada, gotovo stotinu godina, kad se u Karlovcu napokon sagradio suvremeni javni zahod koji u novije vrijeme više nije u upotrebi”, napisala je Biserka Fabac na Kafotki.

Karlovac je, dakle, prilično kasnio s izgradnjom prvog javnog WC-a, a gospođa Fabac nam je najavila da će se podrobnije pozabaviti tom temom i saznati kada ga je točno dobio.

Prvi javni zahod na svijetu otvoren je 1850. u Londonu, a u Zagrebu je otvoren 1908. godine za vlasti gradonačelnika Milana Amruša, pa je prozvan amruševac, kao zafrkantska igra s prezimenom gradonačelnika i imenom čuvene fontane. Tamo se sada planira akvarij. Rekonstruirani karlovački WC bi se mogao stoga nazvati mandićevcom po gradonačelniku Damiru Mandiću, da se ne dogodi da se baš ništa po njima ne nazove.

Karlovački aktivisti upozoravaju da je uređen javni WC civilizacijska vrijednost. “Javni WC na Starom placu dio je karlovačke urbane tradicije. Njegova izgradnja predstavljala je civilizacijski iskorak, a danas je taj komunalni i javnozdravstveni standard sveden na ruglo i opasnost po život. Osim što je stanje WC-a izuzetno loše, ono predstavlja i opasnost po građane s obzirom na činjenicu da za kišnoga vremena voda curi po električnim instalacijama i ugrožava javnu sigurnost te je i u tome smislu obveza gradske uprave problem hitno sanirati. Činjenica da je WC doveden u stanje u kojem se nalazi rezultat je višegodišnje nebrige i to treba ispraviti. Posebno ističemo da rješenje nije u zatvaranju WC-a i odgađanju problema, nego nužnosti njegove hitne i brze obnove kako bi služio svim Karlovčanima i Karlovčankama te gostima i gošćama našega grada. Ističemo da je eventualno čekanje obnove glavnoga trga da bi se obnovio i javni WC – bespredmetno, s obzirom da se na obnovu trga čeka desetljećima, vjerojatno će se čekati još godinama, a da za održavanim javnim WC-om na glavnom gradskom trgu postoji nasušna potreba te taj objekt mora biti obnovljen te redovito održavan i uvijek dostupan. Ističemo da se WC i u datim okolnostima dobro održava od strane komunalnih djelatnika, no nužno ga je obnoviti i to u cijelosti”, stoji u tekstu zahtjeva Gradu Karlovcu da se obnovi javni WC na Trgu bana Josipa Jelačića kojeg su sročili srednjoškolci kao nositelji građanske inicijative “Karlovačka pozitiva”.

Protive se tome da se nakon obnove naplaćuje korištenje javnog toaleta, dakle protiv su “dva dinara, druže” situacije po kojoj je “mala nužda jedan, a velika dva”. “Javni WC-i su besplatni u niz europskih gradova, pa tako i na primjer u Zagrebu, a to treba trajno biti i javni WC na Trgu bana Josipa Jelačića/ Starom placu. Obnova javnog WC-a ne predstavlja tehnički ni financijski nesavladiv izdatak, te očekujemo da WC bude u cijelosti saniran što prije, odnosno svakako tijekom 2018. godine. Ne želimo da Karlovac ima najgori javni WC u Hrvatskoj! Karlovac i Karlovčani zaslužuju bolje, a obaveza je gradske uprave voditi računa o komunalnom, javnozdravstvenom i civilizacijskom standardu. To sad nije slučaj i to se mora ispraviti. Obnovu javnog WC-a na Starom placu vidimo i kao prvi korak i prema obnovi samoga trga”, navode srednjoškolci, a podržavaju brojni drugi.

Ovu se inicijativu može kritizirati po dvije osnove, Jedna je da nije riječ o jedinom javnom WC-u u Karlovcu, a druga je da baš i ne postoji potreba za radom ovog javnog WC-a. Javni WC-i, koji se, doduše, većma naplaćuju, postoje na tržnici, autobusnom i željezničkom kolodvoru, te, naravno, u javnim ustanovama, kafićima i slično. Dakle, tamo gdje ima prolaznika i korisnika ima i uređenih javnih toaleta, a razlog zašto ne radi WC na Starom placu je upravo taj što tamo prolaznika nema dok sve manji broj preostalih stanovnika Zvijezde koristi, pretpostavljamo, vlastite, dakle privatne, zahode. Nadalje, taj kvart pruža dovoljno ruševina kao mogućnosti da za uriniranje u mraku.

Međutim, ta se kritika može odbaciti kao deplasirana jer nisu bitni drugi WC-i s obzirom da je ovaj na Trgu bana Josipa Jelačića zapušten i da se njega želi obnoviti, bez obzira koliko bio korišten, i to je okej stav.