KApozitiva inicirala da se javna površina imenuje po Maci Vrbetić

Osim nepobitnih zasluga njezinih za Karlovac, iz incijative navode i da i činjenicu da u Karlovcu postoji izuzetno mali broj javnih površina nazvanih u čast zaslužnih žena, odnosno manje od posto, što predstavlja diskrimnaciju.

Autor: Saša Šimpraga

Marija Vrbetić

Karlovačka pozitiva, novoofomljena volonterska aktivistička grupa, pokrenula je incijativu da se jedna od javnih površina u Karlovcu nazove u čast Marije Vrbetić (Karlovac, 1914. – Karlovac, 2004.), istaknute povjesničarke, prevoditeljice, publicistkinje i profesorice karlovačke gimnazije.

Između ostaloga, M. Vrbetić autorica je nekoliko kapitalnih djela o povijesti građanskog Karlovca, o njegovom kulturno-prosvjetnom i društvenom životu, o institucijama i znamenitim osobama; osobito značajan je njezin doprinos o povijesti karlovačkog školstva, kazališta, tiskarstva, novinstva i knjižarstva. O tome je izdala knjige: 400 godina karlovačkog školstva (1979.), Karlovac na razmeđu stoljeća (suautorica Agneza Szabo, 1989.) te četiri velike cjeline u zborniku Karlovac 1579-1979 o povijesti karlovačkog školstva, knjižarstva, tiskarstva i novinstva.

Njezin pedagoški rad izvan je svakodnevnih standarda i ostavio je duboki trag u povijesti karlovačke gimnazije i generacija Karlovčana.

Osim nepobitnih zasluga Mace Vrbetić za Karlovac, iz incijative navode i da i činjenicu da u Karlovcu postoji izuzetno mali broj javnih površina nazvanih u čast zaslužnih žena, odnosno manje od posto, što predstavlja diskrimnaciju.

Imenovanjem većeg broja javnih površina nazvanih u čast znamenitih žena promiče se rodna ravnopravnost i društvena jednakost, a ova incijativa ide tome u prilog, navodi Karlovačka pozitiva.

U prilog incijative prikupljen je i niz podrški koje se objavljuju Facebook stranici Karlovačke pozitive.

Karlovačka pozitiva je neformalna, volonterska aktivistička grupa koja se bavi poboljšanjima grada i javnim dobrima, a članovi su od srednjoškolaca do umirovljenika.

Osim imenovanja javne površine po M. Vrbetić, do sada su pokrenute incijative za nužnu obnovu javnog WC-a na Starom placu; popravak postojećeg i neispravnog punkta za besplatnu pitku vodu kod Tehničke škole te ona za postavljanje klupa na trgu ispred nebodera u Nazorovoj ulici.