Heineken Hrvatska na Dubovcu otvorila “zeleno” skladište

"Izgrađeno je u svega sedam mjeseci prema principima zelene gradnje, što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako je, primjerice, po prvi put u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50 posto, a što u ovom konkretnom slučaju iznosi čak pet tisuća tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda temeljenja"

Autor: Livija Stanišić-Žika

Damir Mandić, Valentila Belavić, Ljudmila Bratko, Karlovac, 13. 11. 2017. Foto i izvor: Heineken Hrvatska

Tvrtka Heineken Hrvatska svečanim otvaranjem u ponedjeljak je zaključila projekt izgradnje takozvanog zelenog skladišta, odnosno ulaganje vrijedno više od 20 i pol milijuna kuna. Upravo je to najveća investicija tvrtke u ovoj godini.

Novo skladište za gotove proizvode je površine 5.200 četvornih metara, visine 11 metara, a može primiti sedam tisuća paleta.

  • Izgrađeno je u svega sedam mjeseci prema principima zelene gradnje, što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako je, primjerice, po prvi put u Hrvatskoj korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50 posto, a što u ovom konkretnom slučaju iznosi čak pet tisuća tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda temeljenja – kaže Ljudmila Bratko Gašpić iz Odjela korporativnih komunikacija Heinekena.

“Vanjski zidovi zgrade izrađeni od su reciklabilnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, krovni pokrov izrađen je od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela, a posebna pozornost je stavljena na energetski učinkovitu rasvjetu – LED svjetiljke i reflektore kojima se upravlja senzorima pokreta. Upravo zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, zeleno skladište kompanije Heineken Hrvatska svrstano je u energetski razred A+ prema novom Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju”, nastavlja Lj. Bratko Gašpić.

  • Zeleno poslovanje jedna od ključnih strateških odrednica naše tvrtke. U Heinekenu Hrvatska konstantno smanjujemo emisiju ugljičnog dioksida i uporabu vode pri proizvodnji. Ponosni smo i na naše uspjehe na području upravljanja otpadom te što koristimo električnu energiju dobivenu iz sto posto obnovljivih izvora, a i novi uredi u Zagrebu su nam eco-friendly. Osim što smo dokazani prijatelj prirode, pri proizvodnji naših kvalitetnih proizvoda prednost dajemo sirovinama domaćih uzgajivača, primjerice ječma s hrvatskih polja za naše Karlovačko – veli Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe u Heinekenu Hrvatska, te ističe da je karlovački Projektni biro “Vinski” odabran za projektanta “zelenog skladišta”, dočim je lokalnoj građevinskoj tvrtki “AB gradnja” povjerena izgradnja.

„Veseli me što je ova investicija realizirana u planiranom roku te čestitamo pivovari i ostalim partnerima na uspješno odrađenom poslu. Drago mi je što smo i mi iz Grada doprinijeli ažurnim izdavanjem svih potrebnih dozvola, a uvjeren sam da će naše dugoročno partnerstvo biti jednako uspješno i u nadolazećem razdoblju“, poručuje gradonačelnik Damir Mandić.

Zanimljivost je i da se u uporabu u Heineken Hrvatska pogonu uvodi električni viličar.

Heineken Hrvatska je poslovnu 2016. godinu završila s 54 milijuna kuna dobiti.