Gradonačelnik pomirio Lazu Čučkovića i Gradski muzej Karlovac

Umirovljeni kustos će s muzejom zajednički raditi na izvanrednoj reviziji muzejskog fonda i osmisliti razvoj i rad ove karlovačke ustanove u kulturi

Autor: Marin Bakić

Damir Mandić (skrinšot TV4r)

Uvažavajući stručnost i rad gospodina Laze Čučkovića te stručna tijela Gradskog muzeja, naglašavam važnost međusobne suradnje i uvažavanja. Kako se radi o jednoj od najvrednijih karlovačkih kulturnih baština insistirat
ću da se svi prema prostoru Starog grada Dubovca odnose odgovorno imajući u vidu njegov nemjerljiv razvojni potencijal za grad Karlovac – poručuje gradonačelnik Karlovca Damir Mandić nakon sastanka sa Čučkovićem, umirovljenim kustosom Gradskog muzeja Karlovac koji je ovih dana u otvorenom pismu gradonačelnika upozorio na namjere Gradskog muzeja Karlovac glede Starog grada.

Upozorio je da bi se u Branič kuli planira umjesto postojeće, koja bi se odmah uklonila, postaviti nepostojeća kartografska izložba.

  • Izložba u branič kuli se svojim ambijentalnim postavom referira na nalaze sa samog Starog grada i bliže okolice te poštuje spomeničku vrijednost objekta. Pokazalo se da se ima što vidjeti i kada je domaća baština u pitanju, dok se „Kula kartografa“ referira na neke tuđe kulturne vrijednosti. U doba kad nastaje Stari grad Dubovac u današnjem obliku „naša kartografija“ se događala u Amsterdamu – upozorio je Čučković.

Također je upozorio da uređenja okoliša Starog grada nije usklađeno s ambijentom. Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac je u očitovanju na Čučkovićevo pismo kazala da će se nova izložba pripremiti profesionalno, a dok se to ne učini u Branič kuli će biti postojeća.

  • Predložio sam gospodinu Čučkoviću i gospođi Božić, da se gospodin Čučković aktivno uključi u izvanrednu reviziju muzejskog fonda te da zajednički osmisle korake kako bi se Gradski muzej Karlovac još kvalitetnije razvijao i radio. Držim jako važnim da se svi problemi rješavaju, na prije svega stručan, a onda i na kolegijalan i dobronamjeran način – veli Mandić.