Giving Tuesday i u Karlovcu

Uz Udrugu za društveni razvoj KA-MATRIX kao organizatora, na nekoliko štandova svoj rad predstavljale su i Udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života Avadhuta, Udruga za lokalni razvoj Turbina promjena, Udruga Milosrđe - Centar za beskućnike, Udruga za dobrobit i zaštitu života Najbolji prijatelj, inicijativa F12 i Plesni klub st.ART, a na koncu su se pridružili aktivisti/ce inicijative Karlovačka pozitiva prikupljajući potpise za peticiju za uređenje više gradskih javnih lokacija

Autor: Denis Mikšić

Giving Tuesday, Karlovac, 28. 11. 2017. Foto: Lena Mance

I ove godine Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX kao predstavnik karitativnog pokreta Giving Tuesday za Hrvatsku s partnerima iz više lokalnih udruga obilježila je međunarodni dan darivanja.

Program se odvijao u utorak, naravno, u Radićevoj ulici u Karlovcu kod Spomenika žabi, a počeo je već u prijepodnevnim satima.

Jesu li Karlovčani zaposleni pa ih unatoč prohladnom i sunčanom danu nema u središtu grada ili je jednostavno život “otišao iz ovog dijela grada” u trgovačke centre ostaje za neku drugu reportažu, no solidnom broju prisutnih predstavnika udruga i zainteresiranih građana ovo je bila dobra prilika za spojiti ugodno i korisno. Na nekoliko štandova svoj rad predstavljale su, uz organizatora, i Udruga za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života Avadhuta, Udruga za lokalni razvoj Turbina promjena, Udruga Milosrđe – Centar za beskućnike, Udruga za dobrobit i zaštitu života Najbolji prijatelj, inicijativa F12 i Plesni klub st.ART, a na koncu su se pridružili aktivisti/ce inicijative Karlovačka pozitiva prikupljajući potpise za peticiju za uređenje više gradskih javnih lokacija.

Članovi Avadhute pripremili su standardno dobar veganski gablec.

  • Namjera nam je tijekom godine kroz naš program “Ručak za sve” organizirati širom Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije dijeljenja veganskih obroka. Pred nama su još četiri akcije u Karlovcu i Dugoj Resi do kraja godine kroz koje ćemo podijeliti dvije tisuće besplatnih obroka. Osim promocije vegetarijanstva želimo pokazati kroz ovako male aktivnosti ljepotu i važnost dijeljenja – kaže predsjednik Avadhute Domagoj Tklačec.

Članovi Centra za beskućnike Milosrđe su dijelili vruće napitke građanima pritom informirajući zainteresirane o potrebi za humanitarnog rada s onima koji u izgubili čak i “krov na glavom”. Turbina promjena već se dokazala na brojnim humanitarnim programima, od neformalnih edukacija do pomoći starijim osobama. Pomoć je konstantno potrebna i ekipi udruge Najbolji prijatelj, jer broj pasa živi u teškim uvjetima azila za napuštene životinje, a udruga se na najrazličitije načine dovija kako udomiti čim više četveronožnih ljubimaca. Donacija u hrani za pse stoga je više no dobrodošla.

Vesna Tek iz udruge KA-MATRIX  je zadovoljna je odazivom udruga i inicijativa za uključivanje u akciju, ali i građana koji su se zainteresirali za doniranje.

  • Avadhuta je podijelila više od tri stotine porcija toplih obroka, Milosrđe je skuhalo 15 litara čaja, plesni klub st.ART je izveo plesne točke i prikupio hranu za napuštene životinje, platforma F12 postavila je izložbu doniranih radova, a radovi su pronašli svoje udomitelje. Turbina promjena je Giving Tuesday osim u Radićevoj obilježila i u domu za starije i nemoćne MiVa u Draganiću gdje su volonteri udruge pomogli štićenicama doma u izradi adventskih vijenaca. Ove godine pridružio nam se ponovno DJ Joe2Shine koji poklanja besplatni tečaj miksanja. O čemu se radi i kako osvojiti tečaj možete pogledati na Facebook stranici Globalno darivanje Hrvatska. Uz to s nama su bile i tvrtke BlackdoG i Came Saw Loved – kaže V. Tek.

Inicijativa F12 je prolaznicima ovom prilikom ponudila skulpture i figure malih formata, fotografije, grafike i slične konceptualne radove domaćih umjetnika.

  • Za ovu priliku odabrali smo radove Nicol Načinović, Zorana Šajatovića, Marija Šimića, Jasmine Jakopanec i Mance Alenke. Sveukupno smo postavili trideset radova. Podržali smo ovu akciju koja daje direktan odgovor na konzumerističku groznicu koja vlada u pretpraznično vrijeme. To je za ekipu okupljenu oko F12 bitno pitanje – poručuje umjetnica Tally Rayne Adams.

foto: Alenka Mance