U srijedu Livija Stanišić o crowdfundingu

"To je najbolji način financiranja startupova, jer se rizik rasprši na mnogo ulagača, zbog čega, ako ne uspije projekt, niti jedan ulagač ne trpi bitne financijske posljedice", objašnjava Miroslav Katić iz Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", organizatora predavanja

Autor: Denis Mikšić

Livija Stanišić. Foto: Marin Bakić

U sklopu programa “Poslovna knjižnica” Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Knjižnici za mlade u Karlovcu u srijedu s početkom u 18.30 sati Livija Stanišić će održati predavanje o skupnom financiranju koji je poznatiji kao crowdfunding.

– U posljednje vrijeme sve je veća prisutnost domaćih projekata na različitim crowdfunding platformama. Izraz čie od riječi “crowd”, odnosno “skupina”/”grupa”, i “funding“, u prijevodu “financiranje”, podrazumijeva financiranje koje čini skupina ljudi. Jednostavna definicija glasi da je crowdfunding način prikupljanja novca od brojnih donatora za neki projekt ili cilj, a preciznije rečeno crowdfunding je proces traženja donatora za dobivanje početnoga kapitala u svrhu financiranja novih pothvata. Crowdfunding platforma najbolji je način financiranja startupova, jer se rizik rasprši na mnogo ulagača, zbog čega, ako ne uspije projekt, niti jedan ulagač ne trpi bitne financijske posljedice – objašnjava Miroslav Katić iz Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, organizatora predavanja.

Politologinja L. Stanišić je vodila jednu od najuspješnijih hrvatskih crowdfunding kampanja za proizvod “WhyKnot?”.