Predstavljena nova, navodno i posljednja knjiga Ane Postružnik

"Navršila sam nedavno 80 godina života. Ovo je stoga moja posljednje djelo i ovo je posljednji put da Vam se obraćam", kazala je okupljenima na promociji zbirke "Bila sam mala ptica u velikom jatu"

Autor: Marin Bakić

9. 10. 2017. Željko Mavretić, Ana Postružnik, Petra Cicvarić. Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac. Promocija knjige "Bila sam mala ptica u velikom jatu" Ane Postružnik. Foto: Marin Bakić

Navršila sam nedavno 80 godina života. Ovo je stoga moja posljednja knjiga i ovo je posljednji put da Vam se obraćam – poručila je u ponedjeljak okupljenima u Gradskom kazalištu Zorin dom na promociji njezine devete zbirke poezije “Bila sam mala ptica u velikom jatu” karlovačka književnica Ana Postružnik.

“A. Postružnik voli, misli i pati. Voli čeznuti za boljom mladošću, rodnim Tovarnikom, nezaboravnim ocem. Misli o globalizaciji, hlapljenju civilizacije antifašizma, visokim zidovima, etičkim idealima”, zapisao je u predgovoru naslovljenom “Rekvijem za žive” novinar i publicist Danko Plevnik.

  • Danas Karlovac, pa i ova kuća, vraćaju jedan mali dug književnici koja je svojedobno bila jedina članica Društva hrvatskih književnika iz Karlovca, a ta se organizacija u međuvremenu podijelila. Kada sam prije petnaestak godina zamoljen da odaberem stihove koji će se čitati na svečanom otvorenju rekonstruirane zgrade Zorin doma, jedino sam za to prikladne stihove pronašao u opusu A. Postružnik kod koje sam prepoznao vrlo konkretne pjesničke misli posvećene ovim ljudima i ovome gradu – kaže pjesnik Željko Mavretić, koji je sudjelovao na promociji na kojoj je glumica Petra Cicvarić recitirala pjesme iz nove knjige.

“A. Postružnik i Stjepan Mihalić, koji joj je kao urednik objavio prve pjesme u časopisu ‘Svjetlo’, ostali su zatomljeni u ovome gradu”, smatra Mavretić.

“Bila sam mala ptica u velikom jatu” zbirka je poezije objavljena u vlastitoj nakladi, A. Postružnik se zahvaljuje dobročinitelju, koji želi ostati anoniman, jer je omogućio tiskanje knjige. Prvu zbirku poezije “Pjesme” objavila je 1978. Uslijedili su “Monolozi” 1982., četiri godine kasnije “Dodiri”, “Srce pjesnikinje” 1987., dvije godine kasnije “Glasovi stare kuće”, 1998. godine “Mrtve ptice djetinjstva”, 2001. “Zatvaram vrata svoga hrama”, 2008. “Oaza samoće” i 2013. “Lamentacije stare Karlovčanke”.

9. 10. 2017. Gradsko kazalište "Zorin dom", Karlovac. Promocija knjige "Bila sam mala ptica u velikom jatu" Ane Postružnik. Foto: Marin Bakić
9. 10. 2017. Gradsko kazalište “Zorin dom”, Karlovac. Promocija knjige “Bila sam mala ptica u velikom jatu” Ane Postružnik. Foto: Marin Bakić