Posljednji tekst Stanka Lasića u novom dvobroju časopisa Kupa

Časopis, koji izlazi već šest godina, ima za cilj afirmaciju Pokuplja kao kulturne regije

Autor: Marin Bakić

Časopis Kupa, dvobroj 7/8

“Knjigu pjesama ‘Biciklisti’ u prvi sam mah ‘progutao’, nisam se mogao zaustaviti, stalno me je ‘ova zadnja pjesma’ poticala da poput biciklista jurim do kraja i onda se vratim na početak. Hvala autoru na ovom divnom putovanju u nevinost koju nam je oduzeo život jači od nas, ali ne i od biciklista, te djece otvorenih duša – stoji u recenziji zbirke poezije Borisa Vrge.

Recenziju potpisuje Stanko Lasić, prošlog tjedna u Parizu preminuli hrvatski intelektualac, teoretičar i povjesničar književnosti, i to je njegov posljednji tekst objavljen za života. Izašao je u svježe i kvalitetno tiskanom dvobroju, 7/8, Revije za književnost, umjetnost i kulturu “Kupa”, koju uređuje i izdaje upravo Vrga, ugledan hrvatski, petrinjsko-karlovački, liječnik, književnik, kulturni pregaoc.

Časopis, koji izlazi već šest godina, ima za cilj afirmaciju Pokuplja kao kulturne regije.

  • Šest godišta, osam brojeva otisnutih u pet svezaka, osamsto tiskanih stranica koje je ispunilo šezdesetak autora tekstualnih i sedamdesetak stvaratelja likovnih priloga različitih generacija i kreativnih interesa sažeta je numerička inventura do sada, uključujući, dakako, i ovaj dvobroj, objavljenih svezaka časopisa “Kupa” – piše Vrga u uvodniku.

“Neovisnost o institucionalnoj podršci oficijelnih, birokratskim procedurama preopterećenih i spram ‘provincijalnih’ publikacija nesklonih državnih fondova, omogućuje Kupi suverenu izdavačku politiku baziranu na afirmaciji kupske i prokupske kulture i umjetnosti, te, sukladno postmodernističkom vremenu u kojem živimo i djelujemo, multimedijalnoj promociji svoga inspirativnog lokusa”, kaže Vrga i izražava zadovoljstvo što je suradnički krug, sastavljen od eminetnih književnih i likovnih autora, proširen u odnosu na prošli dvobroj za deset novih imena.

U ovom dvobroju se tematski obrađuju ex librisi, identifikacijska obilježja na knjigama, na području Pokuplja. Time se naznačuje u čijem je knjiga vlasništvu, odnosno čijoj ili kojoj biblioteci pripada, a te su oznake nerijetko zanatska i umjetnička djela. Dvobroj je uistinu sadržajan, a valja izdvojiti izmjene i dopune Karlovačkog leksikona, kapitalnog djela Školske knjige i Karlovca iz 2008. godine. čime se vrlo minuciozno pozabavio karlovački publicist Radovan Radovinović, Vrgin nekrolog nedavno preminulom likovnom umjetniku Danielu Butali te ogled botaničara Antuna Alegra “Slike, bilje i politička propaganda”.

Svaki se dvobroj izdaje u nakladi od 333 primjeraka. Časopis se u Karlovcu može kupiti u paviljonu Katzler u Radićevoj ulici po cijeni od 70 kuna.