Posljednji tekst Stanka Lasića u novom dvobroju časopisa Kupa

Časopis, koji izlazi već šest godina, ima za cilj afirmaciju Pokuplja kao kulturne regije

Autor: Marin Bakić

Časopis Kupa, dvobroj 7/8

“Knjigu pjesama ‘Biciklisti’ u prvi sam mah ‘progutao’, nisam se mogao zaustaviti, stalno me je ‘ova zadnja pjesma’ poticala da poput biciklista jurim do kraja i onda se vratim na početak. Hvala autoru na ovom divnom putovanju u nevinost koju nam je oduzeo život jači od nas, ali ne i od biciklista, te djece otvorenih duša – stoji u recenziji zbirke poezije Borisa Vrge.

Recenziju potpisuje Stanko Lasić, prošlog tjedna u Parizu preminuli hrvatski intelektualac, teoretičar i povjesničar književnosti, i to je njegov posljednji tekst objavljen za života. Izašao je u svježe i kvalitetno tiskanom dvobroju, 7/8, Revije za književnost, umjetnost i kulturu “Kupa”, koju uređuje i izdaje upravo Vrga, ugledan hrvatski, petrinjsko-karlovački, liječnik, književnik, kulturni pregaoc.

Časopis, koji izlazi već šest godina, ima za cilj afirmaciju Pokuplja kao kulturne regije.

  • Šest godišta, osam brojeva otisnutih u pet svezaka, osamsto tiskanih stranica koje je ispunilo šezdesetak autora tekstualnih i sedamdesetak stvaratelja likovnih priloga različitih generacija i kreativnih interesa sažeta je numerička inventura do sada, uključujući, dakako, i ovaj dvobroj, objavljenih svezaka časopisa “Kupa” – piše Vrga u uvodniku.

“Neovisnost o institucionalnoj podršci oficijelnih, birokratskim procedurama preopterećenih i spram ‘provincijalnih’ publikacija nesklonih državnih fondova, omogućuje Kupi suverenu izdavačku politiku baziranu na afirmaciji kupske i prokupske kulture i umjetnosti, te, sukladno postmodernističkom vremenu u kojem živimo i djelujemo, multimedijalnoj promociji svoga inspirativnog lokusa”, kaže Vrga i izražava zadovoljstvo što je suradnički krug, sastavljen od eminetnih književnih i likovnih autora, proširen u odnosu na prošli dvobroj za deset novih imena.

U ovom dvobroju se tematski obrađuju ex librisi, identifikacijska obilježja na knjigama, na području Pokuplja. Time se naznačuje u čijem je knjiga vlasništvu, odnosno čijoj ili kojoj biblioteci pripada, a te su oznake nerijetko zanatska i umjetnička djela. Dvobroj je uistinu sadržajan, a valja izdvojiti izmjene i dopune Karlovačkog leksikona, kapitalnog djela Školske knjige i Karlovca iz 2008. godine. čime se vrlo minuciozno pozabavio karlovački publicist Radovan Radovinović, Vrgin nekrolog nedavno preminulom likovnom umjetniku Danielu Butali te ogled botaničara Antuna Alegra “Slike, bilje i politička propaganda”.

Svaki se dvobroj izdaje u nakladi od 333 primjeraka. Časopis se u Karlovcu može kupiti u paviljonu Katzler u Radićevoj ulici po cijeni od 70 kuna.

Rad Aktiviraj Karlovac portala financijski podupire Fond za pluralizam Agencije za elektroničke medije
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePin on Pinterest