‘Vrtići skuplji i zbog donatora Mandićeve kampanje za gradonačelnika’

Pitamo gradonačelnika Mandića zbog čega Karlovac gradi kontejnerski vrtić i tako u kratkom roku riješi ne samo pitanje karlovačke djece bez vrtića i jaslica, nego i pitanje cijene koju roditelji plaćaju?

Autor: Dimitrije Birač

Karlovac, 1. 9. 2017., otvorenje rekonstruiranog vrtića Rakovac, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca. Izvor: Grad Karlovac

Za nešto manje od godinu dana izgrađen je novi vrtić na Rakovcu. Izgradnja je stajala 15 milijuna kuna, a vrtić će moći primiti 160 djece u osam odgojnih skupina.

S druge strane, prije tri godine je u Samoboru izgrađen isto dječji vrtić, ali kontejnerski. Njegova izgradnja je trajala pola godine, iako su u tom razdoblju bila 22 snježna dana, i stajala do pet milijuna kuna. Vrtić prima 130 djece.

S treće strane, u Sraćincu su također izgradili kontejnerski vrtić, po uzoru na Samobor, čija je izgradnja koštala gotovo četiri milijuna kuna. Prima pet odgojnih skupina i površine je 700 kvadratnih metara.

Kako je moguće da karlovačka vlast koja se toliko brine o predškolskom odgoju i obrazovanju gradi vrtiće koji su čak tri do četiri puta skuplji od onih koji su danas, zbog drugačije načina izgradnje, mogući?

Veliki troškovi kod izgradnje vrtića služe karlovačkoj vlasti da postigne tri cilja.

Prvo, služe kao adut kojim je prethodni gradonačelnik raspolagao, a sadašnji nastavlja. Kad im netko uputi kritiku oko pitanja vrtića i jaslica, oni jednostavno odgovore navođenjem iznosa dosad izdvojenog za vrtiće. I kako su to veliki iznosi onda kritičar mora pognuti glavu. Upravo je u ovu zamku redovito upadala karlovačka oporba.

Drugo, služe im kao opravdanje da ne smanjuju cijene vrtića koje roditelji plaćaju. Oni će reći da su cijene vrtića i sada snižene u odnosu na ukupnu cijenu stajanja vrtića. Ta je mantra toliko jaka da je ponavljaju i neke odgajateljice. Kad smo ih zatim pitali imaju li one uvid u poslovanje Grada i vrtića, odnosno imaju li radničko vijeće na kojem se o tim iznosima i planovima može komunicirati te na kojem i same sudjeluju – odgovor je bio negativan. Ipak, svi ponavljaju mantru da je vrtić preskup zbog velikih investicija.

Treće, služe sve jačoj simbiozi Grada i dvaju lokalnih građevinskih poduzeća koja počiva na profitu. Poduzeće koje je izgradilo vrtić na Rakovcu podržalo je kampanju gradonačelnika Damira Mandića u iznosu od 20.000 kuna, što je bio najveći pojedinačni donirani iznos. Pozadinska je stvar da ovdje vrlo lako troškovi rastu baš zbog načina izgradnje. Betonska izgradnja ovog tipa stoji, vidjeli smo, nekih 15 milijuna kuna.

Da se bivši gradonačelnik rukovodio principom potrebe dječjeg vrtića, brzinom i nužnošću izgradnje radi smještanja većeg broja karlovačke djece i smanjenja cijene vrtića – onda bi na natječaju izabrao tvrtku koja gradi kontejnerske vrtiće.

Za vrijeme izgradnje jednog vrtića na Rakovcu, na ovaj način bismo dobili dva vrtića čiji bi troškovi izgradnje i dalje bili manji.

Prema tome, pitamo gradonačelnika Mandića zbog čega Karlovac gradi kontejnerski vrtić i tako u kratkom roku riješi ne samo pitanje karlovačke djece bez vrtića i jaslica, nego i pitanje cijene koju roditelji plaćaju?

Inicijativa Za radnički Karlovac traži od Grada da u odlučivanje o izgradnji novih karlovačkih vrtića uključi radnice u vrtićima zajedno sa zainteresiranim roditeljima.