U srijedu radonica izrade fanzina i dokumentarac o talijanskoj pank sceni

U “vremenu prije interneta” takav oblik tiskovina je bio gotovo jedino sredstvo informiranja o događanjima na sceni, kanal za povezivanje i komuniciranje između aktera. Sa sadašnjeg gledišta imali su značajan utjecaj na društvo i zauzimaju posebno mjesto na nezavisnoj kulturnoj sceni. Izložba će tematizirati odnos između fanzina i glazbene scene vraćajući njihovo mjesto komunikacije u današnjoj situaciji kad je gotovo sva komunikacija okrenuta internetskim društvenim mrežama

Autor: Denis Mikšić

U sklopu četvrtog izdanja festivala “Udar groma”, kojega, uz potporu Grada Karlovca i Ministarstva kulture u Karlovcu provodi Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, u Maloj urbanoj zajednici će se u srijedu 4. listopada s početkom u 17 sati otvoriti izložba fanzina uz projekciju filma o talijanskoj hardcore punk sceni 1980-ih, a kao popratni program izložbe održat će se i otvorena radionica izrade fanzina pod vodstvom fotografa Pavla Kocanjera.

Fanzini su oblik nezavisnog izdavaštva vezani za pojedine supkulturne scene, a iz njih je obično stajala jedna osoba ili tek manja grupa istomišljenika. U “vremenu prije interneta” fanzini su bili gotovo jedino sredstvo informiranja o događanjima na sceni, kanal za povezivanje i komuniciranje između aktera. Sa sadašnjeg gledišta imali su značajan utjecaj na društvo i zauzimaju posebno mjesto na nezavisnoj kulturnoj sceni. Izložba će tematizirati odnos između fanzina i glazbene scene vraćajući njihovo mjesto komunikacije u današnjoj situaciji kad je gotovo sva komunikacija okrenuta internetskim društvenim mrežama.

U radionicu se mogu uključiti svi zainteresirani. Zadatak je izraditi festivalsku tiskovinu koja će kasnije biti podijeljena za večernjih programa.

Dokumentarni film Angela Bitonta, Giorgia S. Senesia i Roberta Sivilia “Italian hardcore punk 1980.- 1989.” govori o talijanskoj nezavisnoj kulturnoj i aktivističkoj sceni. U filmu je obrađen uspon talijanske scene u 1980-ih koji uključuje klubove, sastave, izdavaštvo, odnose između aktera o čemu pričaju najvažniji akteri tih zbivanja kao što su Raw Power, Wretched, Negazione, CCM, Indigesti, Kina, Peggio Punx, Impact, Upset Noise. U 80. godinama 20. stoljeća je na domaću, ali i općenito nezavisnu europsku kulturnu scenu uvjetovala vrlo snažna talijanska mreža klubova, nezavisnih izdavača, etiketa i fanzina te glazbenih, umjetničkih i aktivističkih grupa. Fanzini kao G. D. H. C. i Attack, a osobito T. V. O. R. utjecali su na mnoge koji su prve izdavačke korake upravo imali kroz pripremu, tiskanje i distribuciju fanzina.

Festival pomažu i Heineken Hrvatska, restoran Vami, Udruga za promicanje urbane, glazbene i plesne kulture “Infinitum”.