Kraj Ulične galerije u kinu Edison s izložbom i performansom

Predstavit će se radovi nastali u okviru projekta Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX "Mladi u javnim prostorima - odlučivanjem kroz placemaking", a ujedno će biti održan i performans Plesnog kluba st.ART. Konkretno, radovi su nastali u programu uličnih galerija koji se sastoji od korištenja javnih prostora u umjetničke svrhe, odnosno treće ulične galerije nazvane Mehaničko gibanje kao umjetnički element, koja se u Karlovcu provodi od 18. kolovoza

Autor: Marin Bakić

Mladi u javnim prostorima 2017. Ulična galerija. Foto: KA-MATRIX

U četvrtak s početkom u 18 sati u kinu “Edison” u Karlovcu predstavit će se radovi nastali u okviru projekta Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX “Mladi u javnim prostorima – odlučivanjem kroz placemaking”, a ujedno će biti održan i performans Plesnog kluba st.ART. Konkretno, radovi su nastali u programu uličnih galerija koji se sastoji od korištenja javnih prostora u umjetničke svrhe, odnosno treće ulične galerije nazvane Mehaničko gibanje kao umjetnički element, koja se u Karlovcu provodi od 18. kolovoza.

  • Galerija se sastoji od trodnevne radionice pod vodstvom umjetnice Tally Rayne Adams na kojima se od recikliranih materijala  kao što su, primjerice, papir ili karton, izrađuju pokretne instalacije. Kroz fotodokumentaciju plesnog pokreta nastat će predlošci za animirani film koji će se prikazati u formi scenografije za plesni performans u izvedi Plesnog kluba st.ART. U realizaciji galerije priključuje se gostujući umjetnik Nikola Grabovac AHRO s akcijskim slikarstvom – praksom koja objedinjuje tehniku, gibanje i izravan čin umjetničkog slikanja kako bi se akumulirao umjetnikov potez, njegova brzina i ekspresija slikanja. Na ovaj način želi se umjetnosti pristupiti nekontrolirano, spontano, bez ikakvih slikarskih normi. Pokret, obilježje ove prakse, a isto tako i najbitnije obilježje plesa kojim plesač koristi svoje tijelo kao osnovni medij kojim prenosi razne emocije i stanja – veli Vesna Tek iz KA-MATRIX-a.

Programi se provode na Maloj sceni Hrvatskog doma i u Edisonu.

KA-MATRIX-u su partneri na projektu Gimnazija Karlovac, a program pomažu Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Karlovac.