HDZ prvi prekršio Plan urbanističkog uređenja “Zvijezda”

Gradsko vijeće je strateški dokument usvojilo u ožujku, a već u kolovozu vladajuća stranka, koja je za svoje potrebe kupila zgradu na adresi Šimunićeva 2, suprotno normama, odlučuje taj objekt ukloniti, a ne obnoviti

Autor: Davor Petračić

Kuća na adresi Šimunićeva 2, Karlovac. HDZ, Damir Mandić, Damir Jelić. Izvor: Kaportal

Hrvatska demokratska zajednica se pobrinula za sebe i u Karlovcu. U vrijeme kada su obilježavali 27. godišnjicu postojanja stranke, u veljači ove godine, HDZ je kupio zapuštenu kuću u Zvijezdi na adresi Šimunićeva 2, za, kako kažu, 225.000 kuna koju će obnoviti i za to izdvojiti dodatnih milijun do milijun i pol kuna s, uglavnom, donacijama svojih članova.

Nekako u isto vrijeme, kada je HDZ kupovao svoju kuću, donosio se i Urbanistički plan uređenja Zvijezda (u daljnjem tekstu Plan)  kojem je namjera propisati pravila korištenja, gradnje i zaštite stare povijesne cjeline, a s tim i procedure kojima bi se to provodilo u djelo, a sve u cilju učinkovitije i brže obnove Zvijezde, tog našeg napuštenog i zapuštenog povijesnog dragulja. Inicijator tog Plana, bio je, pogađate – HDZ. Plan je prošao sve potrebne faze svoga donošenja, “osluškivalo se mišljenje javnosti”, čak su se primjenjivale nove metode u komuniciranju s građanima i donesen je antipoduzetnički, birokratski i jedan vrlo rigidan plan u konzervatorskom pogledu u kojem najmanje prava ima vlasnik objekta.

U vrijeme javne rasprave vrlo glasno sam htio naglasiti da nikada nećemo obnoviti Zvijezdu, ako se donese tako rigidan plan u kojem je želja vlasnika objekata u Zvijezdi  svedena na „zadnju rupu na svirali“. Tako sadašnji vlasnici objekata, ako odluče obnoviti svoju zgradu, ulaze u financijski i vremenski nepredvidljivi koloplet raznoraznih procedura i mišljenja koja su previše personificirana od strane nadležnih konzervatora – ovise o njihovom trenutnom osobnom mišljenju i volji – koji su dignuti na božanski nivo tako da odlučuju o svemu, pa i o boji Vaše fasade. Dakle, ako ste vlasnik kuće s kamenim temeljima, zidovima neotpornim na požar i potres u kojima se nalazi vlaga još iz doba Karolyja Khuen-Héderváryja ili možda čak iz doba generala i grofa Ivana Josipa Herbersteina  i uz saznanje da vam se rekonstrukcija i obnova zgrade jednostavno financijski ne isplati, nemate pravo na vlastitu odluku ukloniti stari objekt i na njegovom mjestu, pod nadzorom konzervatora, naravno, izgraditi nov objekt istog vanjskog izgleda, ali sa suvremenim materijalima i komforom koji bi vam garantirali siguran i kvalitetan život. Ne možete, ali HDZ može. To je dokazao na primjeru vlastite kuće u Šimunićevoj 2 koja je planom predviđena za „sanaciju i restituciju“, što ne uključuje njeno uklananje. Daju se izvodi iz Plana koji to opisuje. Prema zaštiti kulturne baštine, Planom je predviđeno istu zgradu čak proglasiti kulturnim dobrom.

Iz podloga temeljem kojih je izrađivan plan vidljivo je zašto je kuća u Šimunićevoj 2 bitna i zašto ju treba obnoviti u izvorniku i rekonstruirati, a ne rušiti. Kuća je na strani 70., knjige 2 i 87. strani knjige 1 konzervatorske studije definirana kao „izrazito vrijedna“, jer je zidana u prizemlju od opeke na katu od drvenih planjki te ima visoku ambijentalnu vrijednost, a koju su radili tesarski majstori i najpoznatiji među njima Michael Rauch. Dakle, HDZ-ova većina u Gradskom vijeću Grada Karlovca je usvojila Urbanistički plan upravljanja “Zvijezda” i time se obavezao, zajedno sa svima ostalima, određena pravila ponašanja pri vršenju bilo kakvih radova u Zvijezdi. Plan je donešen u ožujku, a HDZ ga je pod izlikom opasnosti od urušavanja, što vrijedi za većinu zgrada u Zvijezdi, grubo prekršio u kolovozu. HDZ je prvi grubo dezavuirao Plan i pokazao kako se to radi na uzor i diku ostalima koji imaju slične namjere. Koja se poruka šalje ako se želi obnoviti vlastita  kuća u Zvijezdi i to na jeftiniji način i na način koji nije predviđen Planom? Učlani se u HDZ, očigledno, pa možeš što te volja.