Žikina kronika: 0800-DNO ŽIVOTA

Autor: Livija Stanišić-Žika

Izvor: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/StillLifeWithASkull.jpg

Ako ste pušač u potrazi za lijekom protiv užasne čarolije koja vas neprekidno sili da po završetku jedne kutije cigareta spremno počnete brojati kune u džepu kako biste kupili novi paketić brenda kojemu ste se zakleli na vjernost u ovisnosti dok vas smrt ne rastavi, možda ste se našli u situaciji da, okrećući kutiju s fotografijama užasnih tumora i prijetećih poruka, pogledom preletite broj 0800 7999 koji vam, onako nenametljivo i usput, nudi pomoć pri prestanku pušenja. Možda ste taj broj primijetili već nekoliko puta, možda na njega zaboravili i ponovno ga se sjetili, a možda ste ga, ponukani znatiželjom i nedostatkom argumenata protiv, nazvali da saznate o čemu je riječ, šapćući sami sebi: „0800 brojevi su ionako besplatni.“

17392862_1306800626080933_2123082233_n

Nazovete li taj broj, šanse da će vam govorni automat s druge strane pomoći da prestanete pušiti ravne su šansi da će vam gospođa na kiosku, ako je ljubazno zamolite, preporučiti za uplatu listića upravo one brojeve koji nose dobitnu kombinaciju za osvajanje Eurojackpota. Govorni automat besplatne linije za pomoć pri prestanku pušenja naoružan je upravo onom količinom dobrih savjeta i empatije koliko biste od automata ili Bernardice “Nek’ Crknu” Juretić mogli očekivati. Tako se za početak pred vama otvara izbornik prilikom čega saznajete gdje možete saznati neke korisne informacije o tome zašto je pušenje štetno, koje su moguće koristi za vaš organizam koje bi nastupile prestankom pušenja, a pritisnete li tipku broj 3 slijedi niz dobrohotnih savjeta i trikova pomoću kojih možete sami sebi pomoći.

Predlaže vam se tako mogućnost da u slučaju nikotinske krize pojedete mrkvu kako biste zavarali oralnu fiksaciju usmjerivši joj pažnju na bezazleno povrće, što je mnogo manje otrovno od smotuljka duhana, a na kraju svakog dana bez cigarete preporučuje se da čestitate samima sebi nježnim stiskom ruke ili tapšanjem ramena. Boravak u prirodi, poučit će vas govorni automat, sjajan je način za odvikavanje od pušenja, jer ne samo da blago djeluje na vaš dišni sustav, motoriku i kondiciju, nego vam također pažnju s nemirnih prstića i uznemirene koncentracije usmjerava na prekrasne pejzaže koji se nalaze svuda oko vas, zbog čega se osjećate smireno i samozadovoljno, a pomalo i nadmeno u odnosu na ostale pljugere koje ste odavno nadišli i koji su na spoznajno daleko nižoj razini svijesti.

Nezgodno je jedino možda što govorni aparat za pomoć pri prestanku pušenja posve jednostrano i samovoljno prekida razgovor, dakle poklopi slušalicu, u trenutku dok vama treba još pokoji dobar savjet, malo ohrabrenja ili jednostavno suosjećanja, ali utješite se da ste ionako prošli lišo skupivši vrijedne lekcije i iskustva koje sad mogu pomoći vama ili nekome iz vaše okoline, pa je poželjno da ih često iznosite u društvu bez obzira jeste li upitani za pomoć ili ne. Ovo će širenje evanđelja iz automata zaisigurno naići na neodobravanje i kritiku nekih, no ne obazirite se pretjerano, jer postoji velika mogućnost da će vam kasnije itekako zahvaljivati.

Što se tiče nekih drugih životnih izazova, postoje neke telefonske linije koje vam mogu pomoći. Ako ste religiozni, pretpostavlja se da ste u neprekidnom 24/7 kontaktu s nekim entitetom koji vas savjetuje i vodi kroz život, tako da ste u startu u prednosti pri potrošnji impulsa nad onima koji se moraju oslanjati na govorne automate. Ne postoji, koliko je poznato, univerzalni govorni automat koji bi vas spasio od loših odluka koje ste sami donijeli ili nesretnih životnih okolnosti u kojima ste se našli. Dakako, razne vrste telefonskih linija su tu i vama u potpunosti na raspolaganju, od raznobojnih telefona poput Plavog i Bijelog, Središnjeg državnog portala, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, do telefonskih linija za proricanje sudbine i astrologiju, koji, nažalost, nisu besplatni ni jeftini, ali jamče skidanje uroka ili prokletstva, terapiju bioenergijom ili viskom za otklanjanje zdravstvenih tegoba, detaljnu dijagnostiku životnog puta putem otvaranja tarota i numerologije i slične korisne stvari.

17392690_1306800622747600_1684046119_n

Ako i nemate ružnu i nadasve nezdravu naviku pušenja, po svoj prilici imate neku drugu devijaciju u ponašanju, kakvu životnu brigu ili makar običnu dilemu. Ili ste baš u teškoj životnoj gabuli, čak ozbiljnijoj od one pušača robovski podložnog poroku koji ga svakodnevno truje, osiromašuje i smije se u lice njegovoj slabosti. Nalazite li se na samom Dnu Života, bez energije i volje za borbom, bez vidljive perspektive za poboljšanjem situacije, malodušni i gotovo očajni, vjerojatno ne biste samo odmahnuli rukom na postojanje besplatnog govornog automata koji bi vam nesebično udijelio pokoji dobar savjet i metalnim glasom vas usmjerio na pravi put.

Pokušajte se pribrati. Prvi i daleko najkorisniji savjet besplatnog govornog automata za prestanak muke, patnje i osjećaja besmisla. Nakon svakog životnog pada, govori glas, pokušajte ponovno stati na noge. Dno Života nije lijepo mjesto. Nalikuje na prljavi pod i, tumači besplatni govorni automat, nije primjereno za dugotrajniji boravak ljudskog bića. Padom na Dno Života gotovo vam je sigurno nastala rana nakon čijeg će zacijeljivanja ostati ožiljak. Nekad će biti sasvim jasno vidljiv, a u nekim slučajevima gotovo da nećete primijetiti razliku između nijansi boja novog tkiva i kože koja ga okružuje. Zacijeljivanje će, upućuje automat, biti pospješeno, ako po rani ne budete previše prčkali. Ako vam je u nemoći i želji za brzim rješavanjem situacije na pamet možda pala ideja da biste ranu mogli jednostavno polizati, automat odlučno upozorava da ste to kao pripadnik ljudske vrste evolucijski nadišli i da bi je valjalo očistiti.

Operite se i očistite svoj životni prostor. Nakon dezinfekcije rane potrebno je privremeno zaštititi mjesto povrede. Dostajat će najjeftiniji flaster, no važno ih je mijenjati nakon tuširanja, pod pretpostavkom da se uspijevate nagovoriti na tuširanje, dakako. Savršeno programiran automat shvaća da ste vjerojatno na dosta mračnom mjestu u svojoj duši i da vam trivijalnosti poput osobne higijene ne predstavljaju mnogo. Međutim, besplatni govorni automat nježno vas i odlučno podsjeća da ste odrasla osoba za koju je važno da svoj životni prostor, zasigurno nedovoljno ili nepravilno održavan tijekom posjeta Dnu Života, pokuša vratiti u prvobitno stanje. Bilo da se pritom vodite načelima Feng Shui filozofije ili jednostavno zdravog razuma, ponovno oko sebe uspostavite privid nekog reda u organiziranom kaosu u kojemu se svakodnevno budimo i iznova liježemo.

17360966_1306800612747601_1426380872_n

Automat zna da vam je naporna i sama pomisao na čišćenje, pa mudro šuti, jer proces privole traje dugo. Zna da se oko vas nalaze brda balavih papirnatih rupčića, svaki uvaljan u prašinu i vlasi kose koju ste u jednom trenutku prestali češljati i samo ste koristili ruku da je spustite ili skupite u neurednu kuglu povrh glave. Zna i da vam posteljina više nema miris, da je ustajala i zgužvana, izobličena podno nogu. Bacite smeće. Papire, omote, ogriske, telefonske račune, izgorjele lučice i uspomene. Skinite slike sa zidova i iz njihovih okvira, sakrijte rupe od čavala, isprašite jastučiće, presvucite navlake. Usisajte tepihe, zavucite se ispod kreveta, uđite u svaki kut. S nestankom prašine pljesnite rukama da očistite energiju koja se ondje zadržavala; ne treba vam više. Naravno, dio vas želi ostati, želi se konzervirati, mumificirati, ali to je besplatni govorni automat ne navodi u svojim savjetima, pa tjerajte dalje.

Iznesite smeće i ostanite dovoljno pribrani da odvojite otpad. Možda ćete se mučiti neko vrijeme pred plavim kontejnerom da ugurate papir, dok vjetar razbacuje listove ispisane riječima koje vas uznemiruju i koje ste teškom mukom uspjeli prikupiti zatvorenih očiju. Ne obazirite se na to i nastavite s radom. Uredno ostavite prazne boce, naputak je besplatnog govornog automata, te ih u zavezanoj plastičnoj vrećici objesite pored kontejnera. Čak vam je dopušteno da osobne patetike i samo vama jasne simbolike radi dio stvari porazbijate. To će na vas imati terapeutski učinak.

Kozumirajte nešto toplo. Odlučili ste se za kavu, zar ne? Besplatni govorni automat ostaje nadmudren dok se rutiniziranim pokretima snalazite oko sebe. Nagađate gdje što stoji, procjenjujete u kojim količinama se nalazi i psujete u nedostatku čistog posuđa. Pronalazite alternative životu – uska čaša za vino pretvara se u šalicu za kavu a kineski štapić u žličicu, jer su baš sve zatrpane u sudoperu ispod hrpe ostalog posuđa. Kava je instant, nikako turska – iziskivalo bi previše napora, odmjeravanja, pažljivog brojanja minuta i vještinu pravovremenog stavljanja džezve na kolo pećnice i s njega. Turska kava je kao hranjiv obrok, poslužena dragom gostu za dobar dan, a danas nema dragog gosta. Osvrćete se oko sebe, nema ni jedne drage osobe, u stanu nema nikoga. Odlučujete se za dvije žličice kave iako natpis na kutiji sugerira jednu do dvije. Pomislite da će dvije sigurno pojačati učinak budnsti, podići raspoloženje i odmah učiniti da se osjećate bolje.

Samoobmana je moćan alat, upozorava besplatni govorni automat, no na neko vrijeme prestajete slušati, jer vam priprema napitka remeti koncentraciju. U istom trenutku odlučujete umjesto šećera staviti natren, jer vas zrnce zdravog razuma upozorava da će ovaj užasan osjećaj jednog dana proći, da nećete zauvijek ostati na Dnu Života, a da za te dane treba ipak spriječiti da tješenje kalorijama u potpunosti izmakne kontroli te se pretvorite u amorfno stokilaško biće. Mlijeka nema, jer ga nije imao tko kupiti, nije bilo dovoljno pribrane osobe koja bi razmišljala o špeceraju, računima, hranjivosti, naručivanju kod zubara. Onaj čvor u želucu za koji odavno sumnjate da se pretvorio u čir sada je posve podivljao i hipohondarski ste sigurni da je došlo do perforacije čira i da zapravo umirete. Osjećaj panike popušta nakon prestanka grča trideset sekundi kasnije, ali kofein upravo udara, dolazi budnost, a s njom i beskrajna nervoza, anksioza i lupanje srca. Budalo, slijedite upute i ne budite tvrdoglavi, upozorava besplatni govorni automat, pa pristajete, jer ionako nemate bolju ideju kako si pomoći. Da imate, vjerojatno ne biste razgovarali s automatom.

17361128_1306801362747526_642292115_n

Izađite van i bavite se fizičkom aktivnošću. Besplatni govorni automat nagovorio vas je da navučete jaknu s rupom i izađete iz zgrade. Svjež zrak možda na vas djeluje kao šamar dok vam sunce sadistički sužava osjetljive zjenice, no bar ste se našli izvan vlastite zone udobnosti i hodate u nepoznatom pravcu, vjerojatno ukrug. Budite hrabri, jer se vani nalaze ljudi koji nisu na Dnu Života, često u pratnji svojih pasa. Nije isključena mogućnost da do vaših ušiju dopru isječci njihovih razgovora ili zvuk njihovog smijeha. Dobro je, izdržali ste petnaest minuta, sjajan rezultat za nekoga tko je na početku. Vratite se kući i zaokupite misli zabavnim sadržajima. Koncentracija za rad traje vam otprilike pet minuta, za čitanje deset, a bilo koja forma zabave u vidu filmova ili serija uspijeva vas zaokupiti maksimalno dvadeset minuta. Pošto ste ustrajna osoba, borac, kombinirate nekoliko oblika zabave odjednom, a kad osjetite popuštanje koncentracije u mjeri da vam pulsiraju sljepoočnice dok u glavi započinje igra zvuka i svjetla, pritisnite tipku 5 na besplatnom govornom automatu.

17361289_1306801269414202_1492138033_n

Odmorite se. Ispraznite glavu. Pokušajte zaspati. Sutra krećemo ispočetka.