Tomislav Perko – od konobara u dugovima do slavnog putopisca

Autor: Miroslav Katić

Tomislav Perko, Knjižnici za mlade, Karlovac, 13. 3. 2017. Foto: Igor Čepurkovski

CouchSurfing je putovanje bez putovanja. Ono mi je omogućilo da upoznam svijet iz svoga doma – veli mladi putopisac iz Zagreba Tomislav Perko.

Gostovao je u ponedjeljak u Knjižnici za mlade u Karlovcu. Pred pedesetak Karlovčana je objasnio kako je uspio kao konobar s 200 tisuća kuna duga u nekoliko godina postati uspješan putopisac čija predavanja pune dvorane diljem Europe.

Prije devet godina je bio uspješan broker na Zagrebačkoj burzi, ali je nakon sloma burze ostao bez posla i upao u dugove. Tada se zaposlio kao konobar i krenuo sa couchsurfingom, što podrazumijeva mrežnu stranicu, ali isto tako i pokret kojima se mogu priključiti svi koji žele u svojim stanovima i kućama ugostiti strance. Drugim riječima, nudite gostoprimstvo strancima, ali isto tako možete i sami dobiti smještaj u bilo kojoj zemlji u kojoj postoje voljni dijeliti smještaj. Nakon što je ugošćujući putem couchsurfinga upoznao brojne kulture i brojne zanimljive ličnosti iz različitih krajeva svijeta, Tomislav je odlučio proputovati svijet. U tih sedam godina je boravio u više od 40 zemalja i autostopom putovao više od 50.000 kilometara. Obišao je neka od najljepših mjesta na svijetu, izdao je dvije knjige i pronašao brojne sponzore.

Na predavanju je dao i brojne savjete kako putovati za malo novca i kako se snaći u nepoznatom svijetu. Ujedno je predstavio i svoju novu knjigu “1000 dana ljeta”.