Crtica uz izložbu “Vizije Zvijezde”

Autor: Marin Bakić

Po skromnom sudu, Karlovac je u procjepu između slavne prošlosti i neslavne sadašnjosti. Kazati jednu takvu ocjenu nije zlonamjerna kritika, nego, dakako, subjektivna, tvrdnja kroničara. Karlovac je bio unazad dvije stotine godina jedno od većih gospodarskih i građanskih središta Hrvatske, no to odavno više nije. Za Hrvatskog narodnog preporoda su Ivan Mažuranić ili, primjerice, grof Janko Drašković dolazili u Karlovac u namjeri da se razviju i ovdje su kovali svoje političke i kulturne reforme. S industrijalizacijom u prvoj polovici 20. stoljeća Karlovac ponovno utvrđuje društveni, gospodarski i politički značaj izgubljen odumiranjem trgovine Kupom, da bi ga u doba koje se naziva i postindustrijskim ponovno morao tražiti. Nekada se Karlovac gradio unutar tvrđave, pa prema Kupi, zatim se stari dio grada zanemario, ali dok su se gradile moderne četvrti. Danas se malošto gradi i obnavlja. Teško je pronaći nekoga tko smatra da grad danas ostvaruje svoje potencijale. Problem je ta svijest ili podsvijest o nekadašnjem značaju Karlovca i o njegovim mogućnostima, jer da toga nema, da je ovaj grad uvijek bio ruban, beznačajan i besperspektivan gradić, ne bi njegovo današnje stanje bilo toliko teretno svakome željnom napretka i boljeg života.

Prosperiteta nije moglo biti bez aktivnog građanstva, a neće ga niti biti bez toga. Aktivnog građanstva pak ne može biti bez informiranog. Kada to kažemo, mislimo na informacije o funkcioniranju lokalne zajednice i temama od javnog značaja na lokalnoj razini. Grad Karlovac je jedna od najtransparentnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj s ne samo funkcionalnim, nego vrlo dobrim internetskim servisom. Unatoč tome, građani čak nisu niti dovoljno zainteresirani da se pozabave detaljnije pitanjima svoje lokalne zajednice, iako se na toj razini kroje uvjeti njihovog i života njihovih obitelji. Različiti su uzroci tomu, no zasigurno je jedan od njih i to što nije učinjen napor više da se građane zainteresira.

Upravo to je suština projekta “STAR VOICE” iliti, u prijevodu, “GLAS ZVIJEZDE” – da se javnost, stanovnike i ostale zainteresirane, ali prvenstveno građane Karlovca dodatno zainteresira za problem koji svakoga u ovome gradu tišti – prostornog i društvenog sumraka gradske jezgre – i o tome kvalitetno informira. Stoga je u sklopu ovog projekta provedeno kao glavna aktivnost savjetovanje s građanima po posebnom, na američkom sveučilištu Stanford osmišljenom, takozvanom deliberativnom, postupku. Projekt “STAR VOICE” je omogućio najveću raspravu o Zvijezdi ikada održanu, a jako se dugo, pola stoljeća, debatira o načinima njezine revitalizacije.

Međutim, još je jedna važna aktivnost predviđena – izložba arhitektonskih vizija te revitalizacije. Često se kaže da Karlovcu nedostaju vizije, no zaboravlja se da stručne, arhitektonske, vizije već postoje, i to dugo, no većina građana s njima nije upoznata. Stručni i nestručni će se složiti da je nekoliko ključnih mjesta u Zvijezdi i njezinoj revitalizaciji – Trg bana Josipa Jelačića s Oružanom, Radićeva ulica, Veleučilište i obod nekadašnje tvrđave. Za sva ova ključna mjesta postoje i vizije sa čijom se realizacijom računa, jer posjeduju lokacijske i/ili građevinske dozvole. Odlučili smo izložiti onaj dio tih idejnih rješenja i projekata koje su arhitekti i namijenili oku laika, dakle bez kompliciranih i većini teško razumljivih nacrta, ali ujedno smo zamolili mlade karlovačke fotografe da urade fotogaleriju postojećeg stanja u Zvijezdi, što projiciramo na platno u izložbenom prostoru, kako bismo suočili stanje s perspektivama i na taj način dodatno utjecali na svijest o potrebi djelovanja.

Ako vizije postoje, red je i da se izlože ne samo kako bismo građanima dali ne samo osnovne informacije o projektima i zainteresirali ih da se njima i dalje bave i da ih promisle kvalitetno, nego i kako bismo ih ohrabrili ukazavši im da ipak nije sve tako – besperspektivno.