Loncu poklopac: Bez oduševljenja, molim

Karlovački tjednik i Hrvatski radio Karlovac su se ribrendirali, marketinški osvježili iliti re-imidžirali isključivo iz jednog razloga – da posluže vladajućoj stranci. No, ostaje nejasno tko i s kolikim iznosima financira gradsku medijsku tvrtku Hrvatski radio Karlovac i njezinu kampanju, odnosno, narodski rečeno, odakle pare, posebno stoga što smo donedavno slušali o lošem poslovanju

Autor: Marin Bakić

Curb Your Enthusiasm

“Bez oduševljenja, molim” iliti “Curb Your Enthusiasm” naslov je humoristične serije legendarnog američkog komičara i ovisnika o golfu Larryja Davida, uz Jerryja Seinfelda jednoga od kreatora sit-koma “Seinfeld”. Ova njegova druga serija je također remek-djelo, upravo stoga što je Njujorčanin s losanđeleskom adresom David genijalan komičar, možda najbolji ikada. U “Bez oduševljenja, molim” pratimo pravog ili alternativnog Larryja – nije jasno, a nije niti bitno je li uistinu takav – koji kao čangrizava cjepidlaka upada u najnevjerojatnije situacije, tako nevjerojatne da je njegov najbolji prijatelj u seriji i menadžer Jeff Green ustvrdio da je žrtva okolnosti, što je najbolja definicija tog stvarnog ili fiktivnog lika. U svakom slučaju, tko nije gledao ovaj televizijski klasik, nije ga vidio. [sic!]

Spominjemo tu seriju samo kako bismo posudili njezin naslov i malo se prizemljili jer, po gradskim medijima, odnosno vlastima koji tim medijima upravljaju, živimo u doba u kojemu, kako jedan nepoćudni pesnik reče, “cveta cveće, teku med i mleko”. Ne s vrha Sljemena ili ne samo s vrha Martinščaka, nego s partijskog vrha se šire “dobre vibracije”, preuzima jezik iliti diskurs organizacija civilnog društva i pojedinaca koje mu pripadaju, a koji su unazad nekoliko godina pokušavali i dalje pokušavaju podignuti duh poraženog karlovačkog građanstva na različite načine, pogotovo organizacijom raznovrsnih i u pravilu kvalitetnih priredbi, posebno oživljavajući umrtvljene lokacije. No, taj diskurs se ne preuzima u potpunosti, nego se iz njega izbacuje ono što je u njemu izravno ili suptilno kritično.

Karlovački tjednik i Hrvatski radio Karlovac su se ribrendirali, marketinški osvježili iliti re-imidžirali isključivo iz jednog razloga – da posluže vladajućoj stranci. No, ostaje nejasno tko i s kolikim iznosima financira gradsku medijsku tvrtku Hrvatski radio Karlovac i njezinu kampanju, odnosno, narodski rečeno, odakle pare, posebno stoga što smo donedavno slušali o lošem poslovanju.

S obzirom da je gradska medijska tvrtka pod izravnom kontrolom vladajuće stranke, jasno je da je čitava kampanja tog poduzeća predizborna. Njezina primarna svrha nije promovirati medije koje izdaje, nego posredstvom toga vlast, a na način da se prilagodi konačno ukusu srednjostrujaške publike surfajući na valu prodisanog civilnog društva i aktivnosti mladih. Iza njihove kampanje odašiljanja pozitivne energije i entuzijastičnog kampanilizma stoji namjera da se mijenja, a ostane isti, da pozitivno zamagli sve negativnosti. Stoga rasuta i u mnogim pogledima manjkava opozicija, koja pretendira osvojiti vlast Karlovcu, mora nadići ne samo svoje slabosti, nego i zadane hendikepe – klijentelizam koji održava postojeće stanje i čitavu pretkampanju koja je usmjerena na to da se takvo stanje održi, a koja je većinom utemeljena na gradskim, a ne stranačkim resursima i traje već više od godine dana na različite načine.

Vlast je konačno shvatila da je propagandna vrijednost gradskih medija ravna ništici, ako ne donose sadržaj koji će pridobiti slušatelje i čitatelje, nego samo golu agitpropovsku djelatnost. Stoga se odlučilo upustiti u predizborne kozmetičke zahvate. Koliko će nov marketinški pristup potrajati, treba vidjeti. No, no zasigurno će opstati u sjajan papir zamotan propangandistički sadržaj tih medija. Sve ovo podsjeća na davni, a također predizborni projekt izdavanja karlovačkog dnevnog lista KA-dnevnik koji je okončan fijaskom, novinarskim i financijskim, i zbog kojeg je gradska medijska tvrtka zapala u velike probleme. Niti tada ideolozi i provoditelji te rabote nisu odgovarali niti politički niti bilo kako drukčije, kao što politički nije odgovarao gotovo nitko za bilo koju od niza afera i ostalih gluposti u 12-godišnjoj vladavini stožerne stranke i njezinih satelita.

Sav entuzijazam, usiljeni ili ne, kojeg ovih dana iskazuju gradski medijski djelatnici glede lokalnih vrijednosti i svojeg novog imidža stoga nije novinarski, nego promidžbeni u korist vlasti i u potpunoj je suprotnosti sa stvarnošću Karlovca.

Stoga, bez oduševljenja, molim.