Loncu poklopac: Neovlašteni Mandić

Gdje su granice političke promocije najavljenog kandidata Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika? Ako učeni i priučeni teolozi ne znaju za etičke granice, znadu li za zakonske? Ako gospoda ne znaju, zna Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji jasno dijeli predstavničko i izvršno tijelo vlasti

Autor: Marin Bakić

Damir Mandić i Anton Kikaš. Foto: GradKarlovac. Izvor. http://www.karlovac.hr/novosti/antonu-kikasu-medalja-gradonacelnika/8030

Anton Kikaš je nedvojbeno junak Domovinskog rata. Ta je osoba čamila u beogradskom vojnom zatvoru, nabavljala oružje za obranu i oslobođenje Hrvatske i uopće se nesebično izlagala rizicima ne bi li pomogla hrvatskoj domovini kada joj je bilo najteže, a nije to morala činiti – jednostavno je mogla ostati u Kanadi i “preko bare” deklarativno, eventualno i novčano, podržavati hrvatsku stvar za Domovinskog rata. S pravom mu je dodijeljena nekidan Medalja Grada Karlovca. S nepravom iliti s krivom, pak, mu je to priznanje dodijelio predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.

Je li gospodin Kikaš svjestan da se u Hrvatskoj za tri mjeseca održavaju lokalni izbori i je li stranački opredijeljen i angažiran? Čini se nekorektnim, čak i ako gospodin Kikaš jest opredijeljen, da ga se instrumentalizira u stranačke svrhe. Posebno se to čini posredstvom populističnog, parapolitičkog desničarskog miljea koji je uvijek na usluzi “državotvornoj” stranci. Uglavnom, gospodinu Kikašu Medalju Grada Karlovca je trebao uručiti drugi Damir, gradonačelnik Karlovca Jelić.

Gdje su granice političke promocije najavljenog kandidata Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika? Ako učeni i priučeni teolozi ne znaju za etičke granice, znadu li za zakonske? Ako gospoda ne znaju, zna Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji jasno dijeli predstavničko i izvršno tijelo vlasti. Ne bi li bilo čudno da predsjednik Hrvatskog sabora dijeli predsjedničko ordenje umjesto Predsjednice? Oporba i poneki medij s pravom upozoravaju da se Mandiću na račun Grada i njegovih resursa radi pretkampanja za gradonačelnika, no propušta se primijetiti u ovom konkretnom slučaju da se do sada najjasnije predstavnik predstavničke vlasti latio ovlasti izvršne. Hoće li de facto gradonačelnik Mandić samome sebi postavljati pitanja na aktualnom satu?

Ne samo da je Zakon jasan, jasan je i Statut Grada, gradski ustav, nazovimo ga tako – i taj temeljni gradski dokument razlikuje predstavničku i izvršnu vlast. Medalja Grada Karlovca, često kolokvijalno i utemeljeno nazivana Medaljom gradonačelnika, je u domeni izvršne vlasti. O dodjeli medalje odlučuje isključivo gradonačelnik, dok Gradsko vijeće odlučuje o dodjeli svih ostalih javnih priznanja. Stoga je uvaženi gospodin Kikaš nezasluženo neprimjereno tretiran, da ne kažemo nešto grublje, jer mu je priznanje dodijelila neovlaštena osoba. Dakle, griješe oni koji smatraju da je u dodjeli tog javnog priznanja ispoštovana barem procedura, ako već ne i dobar ukus. Nije ispoštovano niti jedno niti drugo, a nije prikladno shodno tome ispoštovan niti zaslužni i uvaženi gospodin Kikaš.

Predstavnička i izvršna vlast surađuju, imaju poseban odnos, jedni druge kontroliraju kao međusobno samostalni entiteti. Zamjenici gradonačelnika i postoje zato da preuzmu dio odgovornosti izvršne vlasti, rasterete gradonačelnika u njegovim obvezama, ali u okviru ovlasti. Iz istog razloga postoje i potpredsjednici Gradskog vijeća, dakle da rasterete predsjednika Gradskog vijeća i uskoče kada je u nemogućnosti obaviti neku od dužnosti s područja svojih ovlasti. Kao što predsjednik Vrhovnog suda ne može voditi sjednicu Vlade, niti predsjednik Vlade pisati sudske presude, tako ne može niti predsjednik Gradskog vijeća dijeliti gradonačelnička priznanja. Miješaju li se ovlasti i iza kamere? Što Mandić potpisuje? Vjerojatno ništa sporno jer bi ga ipak gradska uprava, bez obzira što je u velikoj mjeri politizirana, upozorila na kršenje Zakona. Utoliko je uprava korektna, pa i više od toga.

Slučaj Mandić-Kikaš je još jedan od pokazatelja na koji način funkcionira Grad – kao servis jedne stranke. Zanimljivo je kako gospodin Mandić stiže odrađivati i svoje obveze kao predstavnik predstavničkog tijela vlasti i obveze predstavnika izvršne vlasti. Zašto nije na svom radnom mjestu u Gimnaziji Karlovac? Koje je njegovo radno vrijeme? Je li ga Ivan Vučić, župan Karlovačke županije, u čijoj je nadležnosti srednjoškolsko obrazovanje, već pozvao na red zbog toga što za radnog vremena ravnatelja obavlja dužnosti gradonačelnika i njegovih zamjenika Dubravka Delića i Marine Kolaković?

Na lokalnim izborima kao glasači dobijemo dvije liste – za predstavničko i izvršno tijelo. Mandića na ovoj drugoj 2013. godine nije bilo kao kandidata. Međutim, vlast je toliko nesputana, samovoljna, nekontrolirana da si može priuštiti i mnogo veće nepravilnosti od ove koja se ovdje opisuje. Ako poželi, odredit će i tetu s porte da dijeli priznanja.

Opozicija, koja bi trebala biti glavni korektiv, je u rasulu. Aktivni oporbenjaci su također pogubljeni u svojim istupima, pa tako, primjerice, Marina Novaković Matanić koristi polovicu jednosatne televizijske emisije da kritizira Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, svoju prethodnu stranku, i bivše stranačke kolege, umjesto da predstavi što radi u Hrvatskoj narodnoj stranci-liberalnim demokratima i ponudi neka rješenja. K tome, ta njezina bivša stranka bi, po nekoj logici, trebala biti koalicijski partner sadašnje. Kako će koalirati s nekime koga je toliko ocrnila?

Utoliko vlast ne treba brinuti niti o svom odnosu prema gospodinu Kikašu kao niti prema bilo kome ili bilo čemu drugome. Jedino o čemu mora brinuti je interes HDZ-a. Tome su posvećeni i to uspješno rade. Bili pravi ili krivi, četvrti mandat zaredom im je nadohvat ruke.