Izbor novinara HRK bio netransparentan. Zalažem se za javne natječaje

Autor: Damir Mandić

Damir Mandić

Svako zapošljavanje u gradskim tvrtkama u nadležnosti je i odgovornosti direktora koji sam bira svoj tim i odgovara za rezultate.

Što se tiče posljednjih zapošljavanja u Hrvatskom radiju Karlovac moram reći da ni na koji način nisam bio uključen u proces odlučivanja. Dapače, o svim procesima koji su se događali kao predsjednik Gradskog vijeća samo sam obaviješten i preostaje mi vjerovati javno izrečenim riječima direktora da je prije odluke zaista obavio niz razgovora s ljudima iz struke i na temelju tih razgovora donio odluku kakvu je donio.

Uzimajući u obzir da su obje osobe visoko obrazovane nadam se da će na najbolji način odgovoriti današnjim izazovima struke. S obzirom da se radi o trgovačkom društvu, a kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje u nečasne radnje, pogotovo prigovor o stranačkom uhljebljivanju, držim da bi bilo bolje da je proveden javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa, iako ga nisu bili obvezni provesti. Izostanak transparentnosti postupka otvorio je prostor za potencijalno krive i neargumentirane zaključke. U tom kontekstu mogu reći da ću se zalagati da bude pravilo da sve gradske tvrtke, jer ustanove to već rade, za sva stalna radna mjesta obvezno provode javne natječaje.

Mnogo puta sam u izjavama i direktnim razgovorima s novinarima naglasio da svatko tko obavlja javne poslove mora uvažavati i poticati prostor slobode medija, za što se zalažem makar sam i ja povremeno izložen neargumentiranim i površnim tumačenjima. Zaista nastojim pročitati i čuti kritiku svog javnog rada i u tom kontekstu uloga medija svagdje, pa i u Karlovcu, je iznimno važna.

Ono što bih istaknuo je da mediji koji su javno vlasništvo zaista moraju inzistirati na pravilima struke pogotovo, jer su unaprijed “obilježeni” ovisnošću o aktualnoj garnituri na vlasti.

Naravno, svatko odgovara za svaku napisanu i izgovorenu riječ, pogotovo danas kad internet pamti sve. U tom kontekstu, odgovornost svih, i novinara i svih javnih djelatnika, je ogromna kako ne bi povrijedili ili umanjili nečije dostojanstvo. Jer nema tog političkog programa, svjetonazora ili ideologije koji su vrijedniji od bilo čijeg ljudskog ili profesionalnog dostojanstva.