U pripremi izložba “Krleža – vizionar i vizuali”

Autor: Marin Bakić

Antonija Škrtić i Josip Vrančić. Gradski muzej Karlovac, 21. 12. 2016. Foto: Marin Bakić

Povodom obilježavanja trideset i pete obljetnice smrti Miroslava Krleže, u četvrtak, 29. prosinca 2016. godine u 14.00 sati, u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac biti će otvorena izložba „krleža: vizionar i vizuali“ autora Josipa Vrančića.

  • Pokušaj je ovim izložbenim projektom pojedinoj misli, ma koliko duga i ‘teška’ bila, priznati status samostalnog djela, kojoj se promatrač može posvetiti bez ‘tereta’ okolnih slova, riječi, rečenica, odlomaka, stranica, knjiga, polica, biblioteka… I to uz napor da se uspije izbjeći uobičajenu zamku da citatno izdvajanje postane mač u službi seciranja, da rečenica izvađena iz konteksta ostane kadaverskim batrljkom – kaže Vranečić koji s višom kustosicom Antonijom Škrtić upravo priprema izložbu.

Među izloženim djelima nadahnutima Krležom i njegovim djelom je i prikaz karlovačkog murala s likom Miroslava Krleže u Krležinoj ulici, kojeg je uradio dugoreški likovni umjetnik Leonard Lesić.

Mural s likom Miroslava Krleže u Krležinoj ulici u Karlovcu autora Leonarda Lesića. Izvor: Facebook profil Leonarda Lesića
Mural s likom Miroslava Krleže u Krležinoj ulici u Karlovcu autora Leonarda Lesića. Izvor: Facebook profil Leonarda Lesića

Vrančić kaže da o tom muralu predaje svojim studentima.

krle-plakat