Smrt nepotizmu, oslobodimo demokraciju

Autor: Davor Petračić

Odjebi. Foto: Miran Rijavec. Izvor: https://www.flickr.com/photos/miran/7517749496/in/photolist-csjr1C-9zN2hY-5ABykW-5zhinw-5zhjHQ-5zhjTd-5zhj2W-J9KXQP-5ABxY9-5z8FrL-5zhj4Y-5zhiq7-5nGN33-91uXH7-aaYhFd-5ABwYU-gDY6Fa-c9cff9-cajmzu-5zhiBu-aAfX64-5AxhXk-98USB8-5zhjnj-5zd1Vc-5ABxS7-5zhirh-5zd34a-5zd2FR-5Axgnr-5zd1GV-9dxfS4-5AByw3-bDTcBP-bCySK5-8ZGxuu-5zd31V-rLP5Ga-bYmST1-cgceyf-bhzwmB-uZvdYF-bhzwn8-vhhdCX-vrUtQE-kTir9D-uZv9WH-uZvf6R-vgrh2u-PLq9Rw

U radu vijećnika u Gradskom vijeću Grada Karlovca najvažniji dokumenti su Statut Grada Karlovca i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Karlovca.

Da bi svoj rad obavljao uspješno, vijećnik se mora pripremiti za rad u Gradskom vijeću za što mu svakako trebaju informacije o poslovanju gradske uprave, ali i poduzeća i javnih ustanova u vlasništvu Grada Karlovca.

Potaknut vlastitim promišljanjima, promišljanjima naše nezavisne liste i građana s kojima intenzivno komuniciram, kao odgovoran vijećnik imam potrebu i dužnost izložiti svoje prijedloge Gradu Karlovcu kako bi grad bio efikasniji i uspješniji kao servis svojim građanima, a sa ciljem da život u Karlovcu bude što ugodniji i ljepši te perspektivniji.

Kroz prijedloge i raspravu između svih vijećnika trebala bi se stvoriti najpovoljnija rješenja za sve građane, bez obzira na stranačku pripadnost i interese jedne klijentističke političke skupine, ZNA SE oko koje stranke okupljene.

Sve to tvori zamišljeni organizam demokracije u Karlovcu iz kojeg bi trebao posljedično, zbog osnovne prirode prave demokracije, nastati boljitak za sve građane.

Ali tome nije tako.

Zašto?

Jesmo li se zapitali ili možda našli odgovore ?

Mislim da sam nakon umalo četiri godine obavljanja časne dužnosti aktivnog vijećnika napokon uspio proniknuti u mentalni sklop osobe koja upravlja gradom, gospodina Damira Jelića. Nakon već davne konstatacije da Grad Karlovac radi u leru, napokon sam uvidio i ručnu kočnicu koja je stalno podignuta, ali i razloge namjerne nesavjesnosti vozača. Zašto vozač pristaje na veću štetu od koristi vožnje? Zato što račun plaća netko drugi, a on i njegovi suputnici se ipak voze.

Ta „vožnja“ je doduše posljedica demokratskih izbora, ali rezultira dugoročnim ubijanjem perspektive građana Karlovca.

Ako se na kokoš naseli previše tekuta, parazita koji joj sišu krv, ona će u najboljem slučaju preživjeti, ako dočeka veterinara koji će ju izliječiti, ali, ako se to ne dogodi, neizbježan je gubitak na težini, loša krvna slika, smanjeni apetit i, ako je nemar vlasnika i dalje prisutan, konačno slijedi…

U našem slučaju veterinari moramo postati svi zbog ozbiljne zapuštenosti demokratskog sustava koji je prljav već godinama i na sebi ima smrdljivu koru nepotizma, odnosno pogodovanja, naročito pri zapošljavanju i dijeljenju poslova samo svojim istomišljenicima i derogiranja osnovnih postulata morala u politici.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijaća predložili smo niz pozitivnih amandmana za koje smo smatrali da bi unaprijedili život građana. Umjesto da pokažu svoju demokratičnost usvajanjem bar jednog korisnog prijedloga, u stilu zakona džungle, vladajući su odbili apsolutno sve predložene amandmane, ne mareći pri tom za one kojima su ti amandmani doista mogli pomoći i omogućiti pristojniji i bolji život.

Ustvari, gradonačelnik me „poučio“ da je u karlovačkoj demokraciji bitna razlika između gradskog poduzeća i gradske ustanove jedino u tome da u gradskim poduzećima on bira tko će biti direktor, dok za ustanove kao vijećnik imam pravo dignuti ruku kod inauguracije ravnatelja. Time je ujedno priznao da su svi natječaji za radna mjesta direktora, koje je objavila gradska uprava tijekom njegove vladavine, bili – fingirani, namješteni i unaprijed dogovoreni. Poziva se, naravno, na Statut koji je, pogađate, upravo on prekrojio po svojoj mjeri kako bi mogao u potpunosti vladati svojim haremom.

A harem gradskih tvrtki je vrlo privlačan i napet, jer u njemu leži paralelni proračun, skoro jednako velik gradskom proračunu iz kojeg izvire moć zapošljavanja po vezi, udovoljavanje svojem biračkom tijelu i na kraju, naravno, dobivanje izbora. Jer tko će, pobogu, birati nekoga tko mu neće mjesečno davati tisuću kuna za „zujanje“ u nadzornom odboru ili programskom vijeću; četiri stotine po sjednici za kopanje nosa i dizanje ruku na vijeću, tko mu neće zaposliti čistačicu kad zatreba ili, recimo, uvaliti dijete u vrtić nakon što je već prošao rok i objavljena njegova popunjenost.

Građani mi zamjeraju zašto ništa ne poduzimam kao vijećnik kako bi se smanjili nenormalni i natprosječni režijski troškovi, ali kako im objasniti činjenicu da na to ne mogu utjecati, jer oni ni nisu dio gradske uprave, a po Statutu i Poslovniku tim politički instaliranim direktorima ne smijem čak niti postavljati pitanja, osim ako gradonačelnik bude dobre volje, kako je izjavio na posljednjem Vijeću.

Sva ta nepotistička hobotnica može se obuzdati, ako se uhvati za sve krakove s nekoliko preciznih bacanja ribarske mreže na sljedećim izborima….

Rezultat će biti više ribe, rakova i školjaka za sve nas a ne samo za njih.

Smrt nepotizmu – oslobodimo demokraciju