Školski odbor ne podržava inicijativu da se Gimnazija Karlovac nazove po Tesli

Autor: Marin Bakić

Gimnaziija Karlovac. Izvor: www.gimnazija-karlovac.hr

Školski odbor Gimnazije Karlovac nije podržao prijedlog niza bivših učenika te škole, uobličen u peticiju predanu u listopadu, da se ova ustanova imenuje po svom najslavnijem đaku Nikoli Tesli. Očitovanje Odbora moralo je prethoditi odluci Karlovačke županije, koja je vlasnik ustanove.

  • Važnim stvaramo započinjanje projekta rekonstrukcijom građevine na adresi Rakovac 6 gdje bi se uredio izložbeni prostor za prirodoslovnu zbirku, koja je zaštićeno kulturno dobro. Gimnaziji je potrebno 70.000 kuna za projektnu dokumentaciju. Tesla je poznat kao inovator i vizionar. U školi postoje sadržaji i znanje za razvijanje centra inovativnosti i izvrsnosti ulažući u učenike i obrazovni proces. Tako se najbolje odaje priznanje Tesli – smatraju predsjednik Školskog odbora Gimnazije Karlovac Antun Milinković i Damir Mandić, ravnatelj te škole.

Napominju da je slavni izumitelj pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku na Rakovcu od 1870. do 1873. godine, a ne Kraljevsku gimnaziju Karlovac koja je djelovala u Franjevačkom samostanu.

  • Realka i Gimnazija su bile dvije različite škole, prostorno odvojene u doba Teslina školovanja u Karlovcu – kažu Milinković i Mandić.

“U svojoj dugoj povijesti Gimnazija Karlovac dala je ogroman doprinos školovanju mnogih velikana hrvatske znanosti, umjetnosti i politike zaslugom vrhunskih profesora i mnogih građana koji su joj pomagali. Stoga njeno ime mora ostati Gimnazija Karlovac, jer ona pripada Karlovcu i mora nositi njegovo ime”, nastavljaju.

  • Kao grad u kojem je dio svoga školovanja proveo Tesla niti ćemo postići veću zainteresiranost za posjete turista za upoznavanje škole i grada, niti ćemo se odužiti jednom od najvećih velikana fizike, ako promijenimo ime Gimnazija Karlovac u Gimnazija “Nikola Tesla”, jer mnoge institucije, a među njima i škole nose njegovo ime u različitim gradovima. Kada to već nismo ostvarili u proteklim vremenima, u sadašnjem vremenu to možemo postići daleko značajnijim i atraktivnijim projektima njemu u čast – vele Milinković i Mandić i predlažu da se, između ostalog, uredi multimedijska učionica s interijerom iz Teslina vremena, nasuprot zgrade Gimnazije Karlovac izgradi “monumentalna građevina u obliku Teslina trasformatora” i uredi Ulica Rakovac u što izvornijem obliku.