Platforma 9.81 – kako s građanima oživiti prostor jednostavnim zahvatima

Autor: Marin Bakić

Miranda Veljačić i Dinko Peračić. Karlovac, 28. 12. 2016. Foto: Marin Bakić

Već na studiju arhitekture nas je zanimalo kako postati aktivan građanin i stručnjak. Počelo nas je interesirati kako aktivirati neki prostor, što proizlazi iz ideje da se ne čeka da se rješenja dogode, nego da ih osiguramo. Nakon studija smo se vrlo brzo stoga počeli baviti zaboravljenim objektima u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Osim što smo arhitekti, proizvođači smo i kulturnog sadržaja. Zanima nas kako jednostavnim zahvatima, uz minimalna sredstva, kuhinju, primjerice, pretvoriti u kino-dvoranu – kaže arhitektica Miranda Veljačić.

S kolegom Dinkom Peračićem iz Platforme 9.81 je u srijedu u Knjižnici za mlade u Karlovcu, u suradnji s programom “Urbanistička početnica”, održala predavanje “Kako uključiti građane u upravljanje javnim dobrima”, a u sklopu projekta “STAR VOICE – karlovačko javno-civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti za revitalizaciju gradske jezgre Zvijezde” kojeg provode Udruga za društveni razvoj “KA-MATRIX”, Grad Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

Arhitektonski kolektiv Platforma 9,81 radi na promjenama u kulturi i socijalno održivom prostornom razvoju uz sudjelovanje građana. M. Veljačić i D. Peračić, koji naglašavaju da je arhitektura društveni proces, su u Karlovcu predstavili rad kojeg su ostvarili sa Slavenom Toljom i Eminom Višnić “To trebamo, to radimo”, a koji je predstavljen na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koji ističe sadržajne rekonstrukcije tvornice”Jedinstvo” u Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade “Pogon” u Zagrebu, H zgrade kompleksa “Rikard Benčić” u Rijeci kao budućeg doma Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, te Doma mladih u Splitu.

  • Radi se o nedovršenim građevinama, koje se unatoč tome kontinuirano koriste za umjetničke, kulturne i društvene programe različitih aktera, a njihovo arhitektonsko oblikovanje nastaje kroz niz interakcija, intervencija i manjih zahvata kojima se prostori neprestano unapređuju – objašnjava M. Veljačić.

Gradovi su vlasnici sva tri spomenuta objekta.

  • U Splitu su prostor zauzeli pripadnici nezavisne kulture i aktivirali ga, no Grad Split i dalje odbija preuzeti skrbništvo nad objektom. Takav tip kulture ih ne zanima. U Zagrebu je Grad prihvatio da se u tvornici “Jedinstvo” udome organizacije i institucije nezavisne kulture, no nakon dugotrajne političke borbe. U Rijeci je ulagao Grad. Napravili smo za čitavu zgradu projekt, pa se onda prilagođavali mogućnostima – objašnjava Peračić.

Dodaje da njihova metoda pati od problema.

  • Osobe angažirane na aktivaciji prostora se u pravilu brzo umore od toga. Dom mladih u Splitu je “pojeo” čitav naraštaj umjetnika, jer se nisu bavili stvaralaštvom koliko stalnim pregovaranjem s Gradom oko prostora. Borba može povećati indentifikaciju s prostorom, no ako predugo traje, velik je problem. Drugi je što su to, unatoč prenamjeni, i dalje gradilišta. Stoga organizatori preuzimaju velik rizik. Voljeli bismo da se od ovog načina projektiranja stvori sustav. U Amsterdamu računaju da je svako korištenje bolje od nikakvog – kaže Peračić.

Dostupan je i tonski zapis predavanja.

Cilj projekta “STAR VOICE” je uključiti veći broj građana u upravljanje Zvijezdom te ojačati partnerstvo javnog i civilnog sektora.

Financira se iz IPA fonda Europske unije. Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a odobreno je 130.398,07 eura.