Održana pretpremijera filma Tesliran

Autor: Marin Bakić

Pretpremijera filma Tesliran. Mikrokino, Gimnazija Karlovac, 30. 12. 2016. Foto: Lucija Unuk

U Mikrokinu Gimnazije Karlovac održana je pretpremijera igranog filma “Tesliran” koji je nastao u sklopu projekta “Tesliraj Karlovac” Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Kinokluba Karlovac i Udruge za poticanje kreativnosti i razvoj nezavisne kulture “Poluga”.

Redateljica filma je Ksenija Sanković, scenarij potpisuje Ivana Francisković, a glavnu ulogu, srednjoškolskog profesora koji se preruši u Nikolu Teslu ne bi li zainteresirao učenike za fiziku, glumi Peđa Gvozdić.

Nastanak filma i provedbu ostalog dijela projekta omogućili su Grad Karlovac i Gradsko kazalište “Zorin dom”, gdje će ovo filmsko djelo karlovačkih autora biti prikazano premijerno u sklopu 250. obljetnice postojanja Gimnazije Karlovac.

U sklopu projekta je održana tribina u Knjižnici za mlade na temu kako Karlovac može iskoristiti činjenicu da je slavni izumitelj živio i školovao se u tom gradu. Na tribini su sudjelovali novinar i publicist Danko Plevnik, marketinški stručnjak Vlado Travica i ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić.

U srpnju je na Foginovom kupalištu u Karlovcu održan Elektro-Tesla Party, a potom je prikazan film “Tajna Nikole Tesle”.

Ujedno je likovni umjetnik Bojan Kiski u Gimnaziji Karlovac, pokraj kabineta fizike, na zidu naslikao lik mladog Tesle.

tesliraj-karlovac