Malo građana zainteresirano za karlovački gradski proračun 2017.

Autor: Marin Bakić

Predstavljanje karlovačkog gradskog proračuna za 2017., Knjižnica za mlade, 13. 12. 2016. Foto: Marin Bakić

Ovo nije predizborni proračun. Inzistiram na realnoj procjeni prihoda. Porezna reforma ne bi trebala jedinicama lokalne samouprave oduzeti milijuna kuna, kao što je to bio slučaj ranije, jer gubitke u prihodima namjerava za sljedeću godinu gradovima i općinama nadoknaditi Ministarstvo financija – kaže Lidija Malović, pročelnica Upravnog odjela za proračun financije Grada Karlovca.

Predstavila je malobrojnim, ali polemički nastrojenim građanima Karlovca proteklog tjedna na Gradskom vijeću usvojen gradski proračun za 2017. godinu u utorak u Knjižnici za mlade u sklopu projekta “Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun”  kojeg provode Zelena Istra iz Pule, Ekološko društvo Pan iz Karlovca i IDEM i ja iz Malog Lošinja.

Predviđa se 248 i pol milijuna kuna prihoda, odnosno rashoda, dakle manje nego što su iznosili prihodi za ovu godinu, jer su oni uključivali donacije sredstava Europske unije za izgradnju muzeja rijeka i slatkovodnog akvarija, a sljedeće godine neće biti takvih projekata koji će se financirati sredstvima EU.

Građani su s pročelnicom raspravili niz proračunskih stavki, ali i opća razvojna pitanja, dakle i ono za što nije nadležna.

  • Na internetskim stranicama Grada Karlovca objavljen je vodič kroz proračun, no malo je građana pokazalo interesa za to – veli L. Malović.

Nažalost, i dalje nije objavljen na mrežnim stranicama Grada proračun za 2017. godinu.

Partner na projektu “Participitativno budžetiranje” je i islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici Institut za javne financije i GONG. Projekt traje dvije godine, a provodi se u suradnji s upravama gradova Pule, Karlovca i Malog Lošinja. Provedbu projekta, u trajanju od dvije godine, financira Europska unija putem programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.

Lidija Malović, Knjižnica za mlade, 13. 12. 2016. Foto: Marin Bakić
Lidija Malović, Knjižnica za mlade, 13. 12. 2016. Foto: Marin Bakić